Poranek Napisano 23 Kwietnia 2011 Napisano 23 Kwietnia 2011 Witam i proszę o radę. Przeczytałem już całe forum na temat spinningów i wiem, że żeby wybrać najlepiej sprawdzić osobiście. Z racji, iż w okolicy zamieszkania nie ma dużych sklepów wędkarskich nie będę miał takiej możliwości więc liczę na Waszą pomoc. W grę wchodzi tylko teleskop i tu sprawa jest przesądzona. Wstępnie wybrałem trzy modele, które znacznie różnią się cenowo. I tu pytanie czy różnica cenowa jest proporcjonalna do jakości i czym w zasadzie te kijki się różnią oprócz producenta? 1. Dragon Millenium HD Travel Spinn c.w. 10-40 (długość 3m) cena ok 200 zł 2. Jaxon XT-Pro Royal Tele Spinn c.w. 10-30 (długość 3m) cena ok 150 zł 3. Mikado Sensei TeleSpinn c.w. 10-30 (długość 3m) cena ok. 100 zł Będę łowił z brzegu, głównie na wodach stojących, przynętami średniej wielkości. Co byście wybrali i dlaczego? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
JaśWędrowniczek Napisano 24 Kwietnia 2011 Napisano 24 Kwietnia 2011 Witam Kolegę. Wraz z synem łowimy tylko z brzegu... na Brdzie, Wiśle i w okolicach Tucholi, ale nigdy nie myślałem o teleskopie!! Czy mogę Cię prosić o wyjaśnienie tej decyzji? Przecież ten kij połamiesz szybciej niż Ci się wydaje - to moja subiektywna ocena((. Dodam, że nasze kije to 2,4(x2) i 2,7m(x2) o różnych charakterystykach i CW (od 2 do 45g) Pozdrawiam serdecznie.
Poranek Napisano 24 Kwietnia 2011 Autor Napisano 24 Kwietnia 2011 Dlatego teleskop bo w moich obecnych możliwościach transportowych jest jedynym rozwiązaniem. Jeśli chodzi o połamanie tych spinningów to niby dlaczego miałoby się tak stać? Problemem jest budowa teleskopowa czy długość spinningu, bo przyznam że nie rozumiem? Jeszcze raz ponawiam prośbę o pomoc w wyborze pomiędzy wskazanymi powyżej modelami. Pozdrawiam
leon-zawodowiec Napisano 24 Kwietnia 2011 Napisano 24 Kwietnia 2011 Posiadam 2 mikado sensei , wędka spoko ja za tę kaske , jedną mam na lekki spinnig drugą na karpie (spławik) 2 spisują sie swietnie , u ciebie też powinna się sprawdzić chociaż nie jest to typowy spinning .
pisaq Napisano 26 Kwietnia 2011 Napisano 26 Kwietnia 2011 Jak chcesz wyrzucić kasę w błoto to wyrzucaj jej jak najmniej - kup tego Mikado. Według mnie 3m to trochę za dużo, ja bym mierzył maksymalnie w 2,7m. Jaki konkretnie przynęty? Blachy, gumy czy może woblery? Od siebie dodam, że transport 2-składowego spinningu 2,4m, nawet na rowerze, nie jest wcale trudny, a wybór wędzisk blankowych jest nieporównywalnie większy w porównaniu do teleskopów.
Poranek Napisano 27 Kwietnia 2011 Autor Napisano 27 Kwietnia 2011 Skoro wszyscy tak twierdzicie nie będę się upierał. Zrezygnowałem z teleskop-ówki, zamówiłem dwuczęściowego Dragona Millenium Pike 2.7m mam nadzieję, że będzie szczęśliwy. Dzięki za pomoc, powodzenia!
pisaq Napisano 27 Kwietnia 2011 Napisano 27 Kwietnia 2011 Uważam, że to będzie dobry wybór. Posiadam cztery kije z tej serii i nie mogę złego słowa powiedzieć. Co prawda tego Pike'a nie mam, ale znam kilku wędkarzy, którzy go używają, również nie narzekają, więc i Ty narzekać nie powinieneś. Życzę połamania, byle nie na kolanie
leon-zawodowiec Napisano 27 Kwietnia 2011 Napisano 27 Kwietnia 2011 fajnie ,że zdecydowałeś się na spinning dwu-skład , łowienie takim kijkiem to naprawde super sprawa. Ja mam obecnie 1 wedke z logo dragon (odległościówka)i jestem zadowolony wiec ten spinning też pewnie bedzie git Połamania!!!!!!!!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.