Skocz do zawartości
tokarex pontony

Kołowrotek na pstrąga

Boltimor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Potrzebuje kołowrotka do lekkiego spinningu. Przede wszystkim będe łowił pstrągi w małych rzeczkach, ale zdarzy mi się wyskoczyć na szczupaka i okonia. Jaki kołowrotek polecicie w tym przedziale cenowym 150-300zł. Wędka jaką łowię to Konger Tiger Cross Max 2,7cm 3-18cw.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Mój kolega używa Team Dragon FD 930 iZ do sandaczowego łowienia. Główki max 30g dosyć duża rzeka i powiem szczerze, że po sezonie trochę szumi. Pewnie kwestia przesmarowania go wszystko naprawi.

Napisano

Miałem możliwość właśnie założenia tego kołowrotka w rozmiarze 3000 ale wydawał mi sie za ciezki do tego zestawu. Rozmiar 2000 będzie pewnie lepiej wyważał ale czy będzie taki trwały i wytrzymały jak 3000. Taki własnie mam dylemat:D :mrgreen:

Napisano

na co chcesz łowić te pstrągi? Wg mnie 2000 wystarczy choc gdybys chciał połowić coś wiekszego( szczupaki, sandacze) to weź 3000 mialem podobny dylemat przy wyborze wielkości quantuma(miedzy 20 a 30 tylko 20gr różnicy , zresztą jak sie nie myle red arc 10100 i 10200 rozni sie tylko pojemnoscią szpuli

Napisano

Dzisiaj miałem w ręku 10200 i wydawał się bardzo mały, idealny do mojej wędki. Będe łowił na woblerki 3-6cm no i blaszki max 3 rozmiar. No i łowię gumami max do 10g na tym kiju.

• 4 weeks later...
Napisano

Od roku śmigam na pstrągi/okonie/szczupaki z Team Dragon 930iz i bardzo Ci go polecam! :) Kołowrotek wykonany świetnie, wart swojej ceny (zapłaciłem w sklepie 280zł).

Jedynym mankamentem jaki w nim jest to kiepskie łożysko rolki, które warto wymienić. Ja wymieniłem je dopiero po roku i teraz nie słyszę już żadnych szumów a wszystko chodzi bardzo precyzyjnie i płynnie. Koszt takiego łożyska na allegro to około 4zł /szt. Nawijanie żyłki i plecionki na bardzo bardzo wysokim poziomie, kołowrotek bardzo trwały- wytrzymywał nawet oranie 15 gr. główkami po Bugu. Nie miałem poza tym z nim najmniejszego problemu.

Napisano

Jeśli chcesz, aby kołowrotek po kilku miesiącach wydawał z siebie dziwne odgłosy to polecam red arca :mrgreen:

A jeśli chcesz tego uniknąć to polecam coś z starszych kołowrotków sprowadzanych z japani np jakis emblem, twin power lub biomaster.

Napisano

Boltimor, uprzedzam, że przy plecionce i lekkich wabikach, zauberopodobne lubią nawinąć sobie na pokrętło hamulca i jak człowiek uwagi nie zwróci to ma rozplątywania na pół dnia. To był jeden z powodów mojego rozstania się ze Spro :roll:

• 2 weeks later...
Napisano

ja mogę polecić ci kołowrotek Shimano exage którego używam od wiosny tamtego roku właśnie na małych pstrągowych rzekach, w twoim przedziale cenowym się mieści a jeżeli dobrze poszukasz to i znajdziesz o co najmniej 50zł taniej , oczywiście bez problemu poradzi sobie ze szczupakami. Wykonanie na wysokim poziomie i bardzo dobrze działający hamulec. Ja trafiłem go za 225zł w "jeżozwierzu" Ruda Ślaska.

• 3 weeks later...
Napisano

widzę, że kolega ma to samo wędzisko co ja, i też własnie szukam dobrego młynka i chciałbym zappytać co ostatecznie wybrałes i jak się sprawuje?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.