tidzitsu Napisano 4 Maja 2011 Napisano 4 Maja 2011 witam, sytuacja wyglada nastepujaco: prowadzimy przynete, lapiemy zaczep. udaje nam sie uwolnic przynete, ale wiadomo ze czasem sprawia to troche halasu. co wtedy robicie ? sciagacie przynete szybko i kolejny rzut czy dalej prowadzicie przynete ? kolejna sytuacja, branie, przyciecie, ale ryba sie wypina. sciagacie zestaw na szybko czy prowadzicie dalej ?
Figos Napisano 4 Maja 2011 Napisano 4 Maja 2011 Zależy jaki mam zaczep.Jeżeli zaczepilem o drzewo i udało mi sie odczepić to przynęte prowadze dalej, a jesli zaczepie o jakieś zielsko to staram sie powoli zwinąć juz bez podszarpniec ,bo wtedy moge wystaraszyć rybe która wiem ze tam siedzi. To jesli łowie okonie bądz szczupaki. Jezeli chodzi o klenie albo jazie ,to po zaczepie odczekuje z miniumu 15 min i łowie dalej ,bądz zmieniam miejsówke i odwiedzam ją puźniej. Co do wypietej ryby to taka sama sytuacja łowie dalej ,bo ryba może powtorzyć atak.
tidzitsu Napisano 4 Maja 2011 Autor Napisano 4 Maja 2011 ok, ale co jesli troszke zielska sie zaczepi na kotwiczce/glowce ? czy to moze przeszkadzac rybie ?
Figos Napisano 4 Maja 2011 Napisano 4 Maja 2011 Raczej przeszkadza.Z reguly na wedce czuć czy ma sie jakieś chwasty na przynęcieczy nie.
tidzitsu Napisano 4 Maja 2011 Autor Napisano 4 Maja 2011 Wiem jesli ich troche jest:) ale jesli to np kilka galazek drobnych, albo jedno zdzblo na haku to nie wyczuje... a na lowisku gdzie lowie jest duuuuzo nurzanca i moczarki. A one sa miekkie
Figos Napisano 5 Maja 2011 Napisano 5 Maja 2011 To teraz ja zadam Ci pytanie. Czy jak jesz cistko i wpadnie Ci jakis patyk albo liść to jesz to dalej?
kostek324 Napisano 5 Maja 2011 Napisano 5 Maja 2011 To teraz ja zadam Ci pytanie. Czy jak jesz cistko i wpadnie Ci jakis patyk albo liść to jesz to dalej?
porcelan Napisano 5 Maja 2011 Napisano 5 Maja 2011 To teraz ja zadam Ci pytanie. Czy jak jesz cistko i wpadnie Ci jakis patyk albo liść to jesz to dalej? To kwestia czy będziesz w stanie rozpoznać, że to ciastko, bądź czy zauważysz, że jest tam patyk/liść ? :> Tu podejrzewam jest sens pytania.
Figos Napisano 6 Maja 2011 Napisano 6 Maja 2011 Panowie bez przesady ,nie po to jezdze na ryby ,nie po to martwie sie o każy szczegół ,np kolorystyka czy praca przynęty ,by łowić z jakimiś chwastami patyczkami trawkami nawet tyci tyci.Jeśli chcesz łowić ryby musisz zadbać o szczegoły.Jak Wam nie przeszkadza to mozecie sobie nawet kłode przyczepic do przynęty ,a nie zadawać jakieś głupie pytania. Czy jak jesz cistko i wpadnie Ci jakis patyk albo liść to jesz to dalej To pytanie było retoryczne , wiadomo że znajdzie sie jakiś Baran i bedzie czepiał sie niewiadomo czego.
tidzitsu Napisano 10 Maja 2011 Autor Napisano 10 Maja 2011 tylko ze widzisz, to trzeba by co troche sciagac zestaw i sprawdzac jesli lowisz na zarosnietym lowisku. Glownie chodzi mi o to, czy ryba ma az tak dobry wzrok zeby wypatrzec np 0,5 cm trawke. oczywiscie chodzi tez o to, zeby ewentualny smiec nie zaklocal pracy przynety.
bumtarara Napisano 11 Maja 2011 Napisano 11 Maja 2011 Mialem kiedys tak, ze po zlapaniu zielska na woblera zaczalem go sciagac w turbo tempie po powierzchni i z 5metrow od brzegu walnal mi w niego szczupak. To tak troche na obalenie tej teorii, ale moze to byc tez wyjatek potwierdzajacy regule
kostek324 Napisano 13 Maja 2011 Napisano 13 Maja 2011 Ja odruchowo ściągam przynęte jeżeli poczuje jakieś zielko i je zdejmuje
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.