IGORS Napisano 21 Maja 2011 Napisano 21 Maja 2011 Witam Mam do wydania 200-250 zł.Chciał bym żeby był to zestaw w miarę lekki. Będę łowił z pomostu, nastawiam się na okonie i inne małe drapieżniki. Myślałem o kołowrotku shimano catana 1000RA(tylko zniechęca mnie ilość łożysk, bo tylko dwa) i o wędzisku dragona, macie jakieś lepsze propozycje? Pozdrawiam Igor
Łukasz_st Napisano 21 Maja 2011 Napisano 21 Maja 2011 1 Na jakie przynety będziesz łowił? (gramatura, rodzaj) 2 Czy bedziesz łowił na wodzie stojacej czy rowniez na rzekach? 3 Jak duże będą to jeziora, stawy, rzeki? Jaka głębokość?
artech Napisano 21 Maja 2011 Napisano 21 Maja 2011 IGORS, , jeżeli chcesz wydac około 140 PLN za kołowrotek to odpuścił bym sobie Shimano Catanę, a poszukał czegoś z Okumy, Dragona lub innych tańszych producentów, np. Okuma Flame f-30 http://allegro.pl/okuma-flame-f-30-9-lozysk-wyprzedaz-okazja-i1623601647.html Dragon Manta http://allegro.pl/kolowrotek-dragon-manta-drop-shot-fd820it-bass-i1606094907.html A może ktoś używa czegoś takiego jak ABU GARCIA STEALTH http://allegro.pl/kolowrotek-abu-garcia-stealth-1000-fd-new-2010-i1618210795.html i mógłby coś powiedzieć na temat tego kołowrotka. Musisz pamiętać, że część ceny tej Catany to sam napis Shimano
IGORS Napisano 21 Maja 2011 Autor Napisano 21 Maja 2011 Łukasz_st 1-Myślę że będą to najczęściej gumki, paprochy i może jakieś woblerki, co do gramatury to nie mam pojęcia jaką wybrać, doradzicie? 2-Będą to tylko wody stojące. 3-Na początek zacznę od jeziora o wielkości 3 ha ,a potem wdzydzkie jeziora które mają znacznie większe głębokości.To pierwsze jezioro ma około 3 m głębokości ,a to drugie to około 5 - 9 m. artech Myślałem o tym żeby przeznaczyć 100 zł na wędzisko i 100 zł na kołowrotek ,a resztę na inne potrzebne rzeczy, czy jest to dobry stosunek ceny czy może przeznaczyć więcej na kołowrotek ,a mniej na wędzisko? Pozdrawiam
rafaloo Napisano 21 Maja 2011 Napisano 21 Maja 2011 nie ma takiej możliwości by określić co ważniejsze, wędka czy kołowrotek. Jak byś miał okazję kupić końcówkę serii, lub coś w hurcie. W hurtowni widziałem całkiem fajne kijki mitchella za niecałe 60 zł, do okonia na pewno. Ja dziś testowałem dużo miększy kijek abu garcia diamond crest i daje rade, amortyzuje odjazdy ładnie. Kołowrotek też mitchell z serii black około 100zł. Na sucho śmigał bardzo ładnie. To tyle bo nie mam więcej do pomacania ;-D no poza firmą York której nie polecam ;-D
Łukasz_st Napisano 22 Maja 2011 Napisano 22 Maja 2011 Jeżeli będziesz chciał się uganiać z bocznym trokiem, lub paprochami na głowkach 2-3g za okoniami, to potrzebujesz delikatnej wklejanki, a ona wykluczy połów na większe przynęty typu woblery 5cm wzwyż, gumy na główkach 10g wzwyż i wszelkie obrotówki czy wahadła. Na takie jeziora ja postawiłbym na kija 5 do 20-25g wyrzutu, który śmiało obsłuży wyżej wymienione przynęty a łowienie na gumki na głowkach 5g, też będzie przyjemne. Śmiało połowisz okonie i szczupaki na taki wachlarz przynęt. Wybierz coś z Kongera lub Dragona, np. Thytan kupisz za około 150zł lub Mystery Implulse który będzie tańszy a wcale nie gorszy. Kołowrotek z Okumy lub z Dragona za te pieniądze które masz, np Dragon Viper, lub okuma Travertine, masz 5lat gwarancji, cudów nie kupisz, ale przy takim łowieniu też za szybko tych kołowrotków nie zajedziesz. Hamulec przód czy tył? Jak wolisz, sam zdecyduj, jak dla mnie tylko przedni ze względu na duzo większą precyzję.
IGORS Napisano 22 Maja 2011 Autor Napisano 22 Maja 2011 Witam Wybrałem już kołowrotek, teraz pozostaje wybór wędziska ,a na to mam 105 zł. Konger Arcus Spin 270 8/30 Mikado Sensual Medium spin 270 5/25 Która pozycja jest lepsza? Może jeszcze coś innego? Pozdrawiam i dziękuje za wyczerpujące odpowiedzi
Robal Napisano 22 Maja 2011 Napisano 22 Maja 2011 W tym przedziale cenowym napewno miesci sie Konger Aviator 2.70m 5-20g. Jest to wklejanka, zatem czuc lekkie przynety i z ciezszymi tez daje rade, mi sluzy od kilku lat. Generalnie uniwersalny kijek.
IGORS Napisano 22 Maja 2011 Autor Napisano 22 Maja 2011 Szukam i szukam ale nie mogę znaleźć może macie do polecenia jeszcze jakieś wklejanki w tej cenie?
Gość Tench Napisano 22 Maja 2011 Napisano 22 Maja 2011 Musisz pamiętać, że część ceny tej Catany to sam napis Shimano A w dragonie koszt produkcji kołowrotka pewnie nie przekracza 2 dolarów, reszta tej ceny to marża importera i ew koszty przesłania kontenera z CHRL... Co nie zmienia faktu że Catana jak i Dragon to gnioty;/
Łukasz_st Napisano 23 Maja 2011 Napisano 23 Maja 2011 Aviatora cięzko bedzie kupic, bo juz chyba wyszedl z produjcji. Ja dam Ci pod rozwagę takie wędki: Jeżeli wklejanka to: Dragon Mystery XT Ultra Lite 2-15g - bardzo dobry kij za tą cenę, chwalony był już na tym forum, jeżeli poszukasz, dla mnie w tych pieniądzach bardzo dobry. Cena 130-140zł, myślę że warto dozbierać. A jeżeli nie chcesz zbierać.......... Jaxon Perseus Jig do 17g, tak wiem wiem, zaraz będzie że "jaxon szit" etc. Miałem, machałem, łowiłem, słowa złego nie powiem, kij który kosztuje ok 100-120zł. Dosyć szybki, sztywny, pewne zacięcie i hol, najlepszy kij za tą cenę jakim łowiłem.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.