exitmaku Napisano 12 Lipca 2006 Share Napisano 12 Lipca 2006 Mam zamiar kupic sobie spinning 2,9 10-32g i do tego dolozyc kolowrotek shimano catania, tylko mam problem czy wielkosc 2500 czy moze 4000,za wszelkie uwagi dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 12 Lipca 2006 Share Napisano 12 Lipca 2006 Shimano Catana Do spina z takim cw polecam wielkość 2500 najlepiej z przednim hamulcem (FA) http://fishing-mart.com.pl/pl/products.php?groups=5&assortment=17&producer=35&kind=1384 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shogun_zag Napisano 12 Lipca 2006 Share Napisano 12 Lipca 2006 Weź 2500, 4000 to na baryła na grunt lub łososie. A najlepiej weź oba w łapę, przymierz do wędusi i sam zdecyduj, który bardziej Ci leży w zestawie, przy którym masz lepiej wyważony zestaw Z tą numeracją kołowrotków jest różnie i odnoszę wrażenie, że te niższe numeracje są jakieś mniejsze Weźmy np Stradica 2000 ... jakis taki ... podlodowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 12 Lipca 2006 Share Napisano 12 Lipca 2006 Shogun_zag, rzeczywiście z tymi numeracjami to jest różnie dlatego ja patrzę najczęściej na pojemność szpuli - musi wejść 135 m PowerPro 10lb , czyli około 250 m żyłki 0,20mm i u Shimano idealnie sprawdza mi się wielkość 2500, choć wizualnie kołowrotek jest niewielki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shogun_zag Napisano 12 Lipca 2006 Share Napisano 12 Lipca 2006 Ja bardziej zwracam uwagę na wyważenie zestawu pod moje potrzeby niz na pojemność szpuli, zreszta i tak nie nawijam wiecej niż 100 m plecionki 0,2 mm Ale co kraj, to obyczaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
killah Napisano 12 Lipca 2006 Share Napisano 12 Lipca 2006 Wywazenie wywazeniem ale wiekszy zapas linki warto miec bo w przypadku zaciecia 'ryby zycia' lepiej nie denerwowac sie brakiem kilku metrow zylki czy plecionki. Ja np zawsze wybieram kolowrotek o klase wiekszy od tego ktory uznam za optymalny. Bo to ze wazy pol uncji wiecej nie wplywa na komfort lowienia a wieksza szpula nie raz pozwolila mi wygrac walke z okazem. Edit: 4000 to baryla???? Na glowatke kupilem kolowrotek klasy 5000 i powaznie zastanawiam sie nad zakupem czegos wiekszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shogun_zag Napisano 13 Lipca 2006 Share Napisano 13 Lipca 2006 Tak, racja, zapomniałem dodać, że pod plecionką mam podkład z 0,4 mm, ale to nie ważne w tym momencie, bo ryba i tak nie ma szans wyciągnąć więcej niż 50 m z prostego powodu ... podnoszę kotwice w górę i pontonik mknie po wodzie Osobiście do kijka 1,9-2,10 m używam rozmiaru 3500 ... takj dla zapasu mocy i spokojności ducha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
killah Napisano 13 Lipca 2006 Share Napisano 13 Lipca 2006 shogun_zag lowienie z pontonu diametralnie zmienia postac rzeczy Najczesciej lowie z brzegu wiec wole miec jakis zapas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exitmaku Napisano 17 Lipca 2006 Autor Share Napisano 17 Lipca 2006 Dzieki wszystkim za rady i mam jeszcze jedno pytanko,a mianowicie czy 2500 nie bedzie sie meczyl z duzom przynetom puszczonom w nurt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesławek Napisano 17 Lipca 2006 Share Napisano 17 Lipca 2006 Dzieki wszystkim za rady i mam jeszcze jedno pytanko,a mianowicie czy 2500 nie bedzie sie meczyl z duzom przynetom puszczonom w nurt? nie sądze żeby się męczył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shogun_zag Napisano 17 Lipca 2006 Share Napisano 17 Lipca 2006 A ja jednak myślę, że ta meka będzie zależała od przełożenia kołowrotka a nie numeracji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 19 Lipca 2006 Share Napisano 19 Lipca 2006 Nie powinien sie zanatto zmęczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lary Napisano 19 Lipca 2006 Share Napisano 19 Lipca 2006 Czy koś używa shimano catania lub innego shimano do gruntówki. Jesli tak to prosiłbym o opinie jak się sprawdza dany model. Cena jest bardzo zachęcająca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolsik11 Napisano 2 Października 2006 Share Napisano 2 Października 2006 polecam model 2500, sam takiego używam i nie narzekam, pozdrawiam wszyskich wędkarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 12 Października 2006 Share Napisano 12 Października 2006 A ja mam pytanko, który model będzie lepszy do spinningu na okonia ( wędka mierzy 270cm. cw. - 3-17g )??? SHIMANO CATANA 2500 FA czy SHIMANO CATANA 2500 RA ??? A może jeszcze mniejszy rozmiar 1000 ??? Czy zrobić tak - wziąść kija do sklepu i przymierzyć kołowrotki do swojego kija ( FA i RA i potem jeszcze porównać rozmiarem ) ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andi64 Napisano 12 Października 2006 Share Napisano 12 Października 2006 ja też używam 2500 FA. a,RA to jeszcze w ręce nie miłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 12 Października 2006 Share Napisano 12 Października 2006 wziąść kija do sklepu i przymierzyć kołowrotki do swojego kija ( FA i RA i potem jeszcze porównać rozmiarem ) ??? Najlepiej zrób właśnie tak A co do pytania FA czy RA, to polecałbym raczej FA. Przednie hamulce są zazwyczaj bardziej żywotne i precyzyjniejsze szczególnie w kołowrotkach z niższej cenowo pułki. A rozmo\iar chyba najlepiej dobrać do kijka lub do linki na jaką zamerzasz łowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 13 Października 2006 Share Napisano 13 Października 2006 A rozmo\iar chyba najlepiej dobrać do kijka lub do linki na jaką zamerzasz łowić. Będę łowił plecionkami z reguły 0,12 I dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 13 Października 2006 Share Napisano 13 Października 2006 Będę łowił plecionkami z reguły 0,12 a jaką plecionką (producent) i ile jej chcesz nawinąć?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 13 Października 2006 Share Napisano 13 Października 2006 a jaką plecionką (producent) i ile jej chcesz nawinąć?? To będzie różnie. Od Was się dowiedziałem, że plecionki Powerpro są git. Potestuję plecionki koloru fluo ( zacznę od tańszych ), gdyż na mojej rzece nie ma fali i będzie ją doskonale widać. Bo podczas niektórych dni tylko po obserwowaniu linki można zauważyć branie okonia. Na początek JAXON NEW CONCEPT LINE 0,12 wytzrymałość 12 kg. Szczerze móiąc im cieńsza żyłka tym lepiej mi się łowi Teraz na szpuli mam nawiniętą żyłkę 0,14. Jak bym mógł to bym nawinął nawet 0,05 tylko żeby wytrzymałą te 5kg. Widziałem takie plecionki ale... cena No cóż potestuje pare plecionek fluo i będe miał własne zdanie A co do mertów to myślę, że na moją małą rzeczkę 100m. wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 13 Października 2006 Share Napisano 13 Października 2006 Sądzdzę więc że model 1000 FA powinien Tobie w zupełności wstarczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homegeon Napisano 13 Października 2006 Share Napisano 13 Października 2006 1000 fa jest maleńki dzisiaj kupiłęm 2500fa i nie żaluje bo bym nie zmiescil 100m plecionki 0.12 a na 2500 fa będzie akurat !!! ewentualnie maly podkladzik ale moze byc zbędny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 14 Października 2006 Share Napisano 14 Października 2006 Na Catanę 2500 FA wchodzi dokładnie 135 m PowerPro 10 lb test (0,15 mm), z tym że PP jest prawie "okrągła" w przekroju, natomiast większość tańszych plecionek dostępnych na naszym rynku wygląda jak wstążka, ma zaniżoną grubość i zawyżoną wytrzymałość. Istnieje zatem szansa że na 1000 FA nie zmiaści się 100 m plecionki 0,12 mm sprzedawanej np. przez Jaxona czy Robinsona. Parę pochlebnych opini słyszałem natomiasto plecionce Dragona z serii HM, nie używałem jej jednak więc nic więcej o niej powiedzieć nie mogę. Ale na temat plecionek to w innym dziale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garfield Napisano 14 Października 2006 Share Napisano 14 Października 2006 A jak myślicie która wielkość bedzie lepsza na szczupaki 1000 czy 2500. Mam teraz mały kołowroteczek wchodzi 75m zyłki 0,22 i troche on mi nie wystarcza. Grubych żyłek na niego niebede nawijał max 0,22 ale najczexciej 0,18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 14 Października 2006 Share Napisano 14 Października 2006 Garfield, na szpulkę Catany 1000 FA wchodzi 170m żyłki 0,18mm a na 2500 FA wchodzi 240 m żyłki 0,18mm. http://fishing-mart.com.pl/pl/products.php?groups=5&assortment=17&producer=35&kind=1384 Ale mam wrażenie że w tym opisie jest pomyłka i model 2500 FA mieści 240 m ale żyłki 0,20 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi