Skocz do zawartości
Dragon

sczupakowy patyk

martines

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdeczne. Potrzebuję kija na szczupaka.

Wklejanek mam już kilka o dosyć szerokim przedziale jeśli chodzi o wyrzut.

konger world champion Tango 1-8g

Dragon millenium perch 4-18g

Team Dragon 7-28g

Nadszedł czas na zakup jakiegoś fajnego kijka do połowu szczupaków. Na wklejankę też się da ale nie pasuje mi ich praca do tej ryby.

Wody na jakich będę poławiał to szczecińska Odra i jej zatoczki a także kanały przynależne do tej rzeki. Uciąg wody raczej zerowy więc i gramatura przynęt będzie nie wielka. Łowię w 99% tylko z łodzi więc długość nie większa niż 2,40

Przynęty jakich używam to gumy od 3-6 cali na główkach 7-15g więc nie bardzo ciężkie. Blachy wahadłowe i obrotowe nie cięższe niż 18g. Woblerów praktycznie nie używam.

Idealnie by było jak by owa wędka nadała się także do połowu boleni.

Moje typy to

Dragon expres 5-25g ( nr kat. 24-34-245 )

http://okon.abc24.pl/default.asp?kat=69660&pro=618601

Dragon millenium to mógł by być pike ale niestety nie ma krótszych niż 2,70 i raczej odpada.

Team dragon 10-25g (nr.kat.28-42-247)

Więcej nie przychodzi mi do głowy :wink: czekam na wasze typy z wyjaśnieniem dla czego.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

a ile pieniedzy chcesz przeznaczyc? piszesz o expresie za 200 i o team dragon za ponad 400, więc jezeli masz taki budzet to z czystym sumieniem polecam Konger Equs Maxim 245 cw, 10-28g. Kij poezja, szybki, sztywny, pod rybą pięknie się ugina i amortyzuje odjazdy, mam wersję 270 którą kupiłem kilka lat temu gdy kosztowala dwa razy więcej niż teraz, praktycznie non stop na plecionce a przelotki jak nowe. poniżej link do aukcji z tym kijkiem, za bardzo dobre pieniadze

http://allegro.pl/konger-equs-maxim-245-mega-promocja-i1622040235.html

p.s. na bolenie i szczupaki ideał, sam kupiłem go z myślą o boleniach i lepszego kija na bolki sobie nie wyobrażam.

Napisano
a ile pieniedzy chcesz przeznaczyc?

To zależy ale na pewno nie za dużo, pisałem o team dragonie bo te kije dosyć mi leżą a expres to nowa seria więc warto wypróbować. Macałem w sklepie i całkiem nieźle się prezentują.

Dragona polubiłem i jakoś dla mnie to jest to czego oczekuje od wędek. Konger ? jakoś tak nie do końca jestem przekonany do tej firmy ale jak znajdę w swoim mieście w sklepie stacjonarnym to pomacam i na pewno wezmę pod uwagę

Napisano

wziąwszy pod uwagę, iż jest to nowość raczej nie znajdziesz wielu opinii na temat tego kija, za takie pieniadze ok 200zł masz kije World Champion, gdzie gramaturę i długość bez problemu dobierzesz. Kije chwalone, opinii dużo nawet na tym forum.

Napisano

Łowiłem na Kongera, ale tylko Tango 2.7m do 10g i ten był fajny. Przypuszczam, że i ten polecany wyżej będzie niezły, ale radziłbym jednak sprężyć się i kupić Team Dragona - miałem ich kilka, różnych, to naprawdę dobre wędki, zwłaszcza te krótkie.

Co do bolenia, to raczej niebardzo krótki kij...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.