kamionki Napisano 12 Czerwca 2011 Napisano 12 Czerwca 2011 Mam pytanie do doświadczonych karpiarzy.Co to jest i do czego służy: 1.Capitive Backlead 2.Backlead Wiem,że to są ciężarki,ale nie wiem do czego i kiedy się je stosuje.Czym się różnią oba wymienione wyżej?
ErJot Napisano 12 Czerwca 2011 Napisano 12 Czerwca 2011 Backleads służą do zatapiania żyłki np w sytuacjach kiedy pływają łódki lub ptactwo wodne w celu uniknięcia zaczepienia o nasz zestaw lub przy dużym wietrze kiedy chcesz całkowicie zatopić żyłkę w celu poprawienia sygnalizacji brania.Normalny backlead zaczepiasz za żyłkę po zarzuceniu zestawu ,wrzucasz do wody i potem ściągasz go razem z zestawem. Captive backlead jest przywiązany do sznurka którym regulujesz jego odległość od końca wędki.Najczęściej wypina się po zacięciu ryby (Fox captive backlead)i ściągasz go potem ręcznie tym właśnie sznurkiem.Są jeszcze tzw flying backleds które wpadają do wody w pewnej odległości od końca żyłki i zatapiają ją.Nie muszę chyba dodawać że backleady stosujemy raczej na wodach stojących,na rzekach osiągnęlibyśmy zupełnie odwrotny od zamierzonego skutek.
kamionki Napisano 13 Czerwca 2011 Autor Napisano 13 Czerwca 2011 ErJot wielkie dzięki za szczegółowe objaśnienie.
slowik Napisano 18 Czerwca 2011 Napisano 18 Czerwca 2011 kamionki, Dodam jeszcze że często stosujemy je na zbiornikach typu glinianki,żwirownie itp. w celu zatopienia żyłki która może płoszyć karpie. Np. jak łowiliśmy wtedy na zlocie i z tego miejsca gdzie brały tobie miśki,to powinniśmy zastosować bakledy aby umieścić żyłkę przy samym dnie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.