adik Napisano 14 Czerwca 2011 Share Napisano 14 Czerwca 2011 Opisze choć trochę dość niedocenianą niewielką rzekę, dopływ Wisły który zaczyna swoje źródła gdzieś w rejonach Kolbuszowej (jak sie nie myle) a konczy w Gorzycach ujściem do Wisły.To jest moze bardziej obecnie wspomnienie z dziecinstwa ale zawsze chetnie nad ta rzeke przybywam bo ryby wciaz w niej są.Choć zdecydowanie mniej niż to było choćby w 90tych latach.Teraz obecnie Łęg jest traktowany jako kąpielisko i atrakcja dla terenowców.Jest rzeka dość płytka, choc są i miejsca z głębokim korytem.Dno jest głównie piaszczyste,przejrzyste a woda dość ciepła.Dla wędkarzy atrakcyjna jest najbardziej od Wilczej Woli w dół aż do zapory we wsi Krawce.Oraz w dolnym biegu za Jamnicą.Ryby w niej występujące są wszelakie.Szczególnie atrakcyjna rzeka staje sie w czasie wiosennych przyborów wody, wtedy z Wisły wchodzą duże ilości ryb.Z ryb dominują płocie, klenie, jelce,okonie i szczupaki.Złapać je można praktycznie wszędzie na Łęgu.Pozostale ryby to leszcze (zwlaszcza swietnie biora na wiosne gdy wchodzą z Wisły) jazie,krąpie,pstrągi, karasie,karpie, miętusy i trafiają sie podobno też amury (ale w okolicach Wilczej Woli) pewnie ucieczkowicze z zalewu.Metodą stosowaną jest głównie przepływanka ze spławikiem i spinning.Ja łowiłem głównie na spławik, zarówno na przystawkę jak i przepływankę.Wspomnianych płoci multum, żeby złapać coś konkretniejszego leszcza czy jazia trzeba być cierpliwym.Rzeka jest polecana głównie początkującym wędkarzom, bo jest dość łatwa.Sam nad nią stawiałem swoje 1-sze wędkarskie kroki i dużo jej zawdzięczam.Teraz głównie łowie na Sanie ale czasami odwiedzam Łęg.Bo jest wciąz atrakcyjny wędkarsko zwłaszcza wiosną przy wysokim stanie wody.Moja największa ryba złowiona na Łęgu to karp 6.5 kg w Krawcach ale to było dobre 12 lat temu.A czy ktoś z was wędkuje jeszcze na tej rzece? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yanosik91 Napisano 27 Września 2016 Share Napisano 27 Września 2016 dobry temat ale cicho tu to tez moja pierwsza rzeczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi