Skocz do zawartości
tokarex pontony

pomóżcie rozpoznać tą pułapkę

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

nurkując sobie w chorwacji znalazłem kilka metrów pod wodą starą pułapkę (tak mi się wydaje) na ryby. Wygląda ona tak: 5 stalowych ramion na których rozpięta jest drobna siatka, przypomina to prostopadłocian pięciokątny, na jednej ze "ścian bocznych" tego prostopadościanu jest szpara (nią chyba mają wpływać ryby), od wewnętrz naokoło tej szpary są pręty skierowane do środka (chyba mają uniemożliić rybie wypłynięcie). Jak to się nazywa i czy to jest legalne? Wydaje mi się, że to jest trochę kłusownicze, ale mogę się mylić.

Z góry dziękuje!

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

jest to nielegalne i łowi się tą pułapką węgorze

pokazywali to to gdzieś ostatnio na Discovery.

Nie wiem jak za granicą - ale u nas jest to niedozwolone.

W środek zazwyczaj wkłada się mięso - dzięki temu ryba wpływa do środka a te "kolce" ułożone do środka, rzeczywiście uniemożliwiają rybie wypłynięcie.

Skuteczne to jest bardzo, ale jest to typowa kłusownicza pułapka.

Napisano

na zagranicznych stronach znalazłam to po prostu jak "fish trap"

i zdjęcie - prymitywnie wykonanej wspomnianej pułapki :)

art-fish-trap.jpg

tu troszkę mniej prymitywne- jakaś baba na zachodzie to robi

FishTrap.jpg

a tu z anglii - mozna to kupić za 15 funtów

cray-fish-trap.jpg

wszędzie funkcjonuje jako fish trap, albo catch fish trap

Napisano

taka okrągła wiklinowa nazywa sie chyba żak lub więcierz. Mi chodzi o nazwę takiej pięciokątnej. Ale dziękuje za starania:D

Napisano

no przecież to praktycznie to samo tylko inny kształt ma :shock:

i pewnie ktoś ją zrobił na tej samej zasadzie, tylko zamiast wyplatać to "klatkę" z prętów obciągnął siatką :grin:

Gość Dwie_sety
Napisano

Więciez

żak jest inną pułapką.

• 4 weeks later...
Napisano

Jak w temacie :mrgreen::lol: Znalazłem to ustrojstwo na targu w Przemyślu u handlujących "z za miedzy" :lol:

Nie mam pojęcia, do czego to maże służyć :shock: Czy ktos to zna ... czto ota? :lol:

Kobieta wyceniła to sobie na 40 zł, bo sam kołowrotek ... itd itp :grin:

Nie ma toto przelotek a jedynie pręt stalowy, na drugim końcu jakaś sprężyna, a z boku, z prawej strony kołowrotka jakaś nawinięta guma :shock:

017009502bc48035m.jpg

Napisano

Takie "wedki" widzialem na amerykanskich filmach, produkcji Hollywood! Sa one niezawodne i na nie sie lapie najwieksze sztuki! 40 zl? Bierz odrazu...Oplaca sie ,naprawde! :mrgreen::wink:

A tak na serio:

Wyglada to jak stara pompka do pilki owinieta szlaufem :D

Pozdrawiam!

Napisano
Takie "wedki" widzialem na amerykanskich filmach, produkcji Hollywood

:shock: Wot maszinu, do filma się dostała ;) Ale czy to coś można nazwać wedką? Hmmm, nawet zgodnie z regulaminem? Czy ten pręt stalowy dł. ok. 20-25 cm to ruski blank bezprzelotkowy :shock:

Sa one niezawodne i na nie sie lapie najwieksze sztuki!

No i właśnie ... wytłumacz mi, jak sie na to "łapie", bo ja ni jak nie mogę do tego dojść. No i do czego ta guma ... tak na oko długości ok. 10-15 mb a o tej sprężynie w rękojeśi i koraliku nie wspomnę :shock:

40 zl? Bierz odrazu...Oplaca sie ,naprawde! :mrgreen::wink:

A możesz mi wytłumaczyć, po kiego grzyba mi to potrzebne, skoro nawet nie wiem jak tego uzywać? :lol: Do spiningu sie raczej nie nadaje, aczkolwiek ten "blank" ma akcje .... hmmm ... pręta stalowego :grin:

Gość Dwie_sety
Napisano

Wygląda na sprzęt żywcowy do połowów na żywca spod lodu.

Napisano

To widze że z "bracimi" rosjanami nikt niełowił ,bo nikt nie zgad ,a ja wiem i nie powiem :mrgreen: Bo to unas zabronione ,we Wrocku nazywaliśmy to wanika -wstanika.Ale widze że to ulepszona wersja bo jakąś sprężyne posiada.Dodam że osobiście łowiłem na to ustrojstwo na poligonie radzieckim koło Węglinica.

Gość bogdan39
Napisano

Mysle ze to cos na grunt a sprezyna to samozacinacz :lol:

Napisano

Boguś blisko,blisko ,sprężyna nie jest samozacinaczem a czujnikiem,

No dobra, to do czego ta guma

Guma jest najważniejszym elemętem całego zestawu.

Napisano

Kombinowałem trochę i wymyśliłem tak: pręt wbija się do ziemi po zarzuceniu "zestawu" tak powstaje samołówka. Sprężyna wskazuje branie a guma amortyzuje szarpnięcia ryby. :?:

• 2 weeks later...
Napisano
Może guma służy do wystrzelenia tego zestawu na wodę?

No właśnie Maniek chyba zapomniał o tej zgadywance i nic mi nie odpisał na nowy pomysł?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.