blaha Napisano 16 Lipca 2006 Napisano 16 Lipca 2006 Witam, nurkując sobie w chorwacji znalazłem kilka metrów pod wodą starą pułapkę (tak mi się wydaje) na ryby. Wygląda ona tak: 5 stalowych ramion na których rozpięta jest drobna siatka, przypomina to prostopadłocian pięciokątny, na jednej ze "ścian bocznych" tego prostopadościanu jest szpara (nią chyba mają wpływać ryby), od wewnętrz naokoło tej szpary są pręty skierowane do środka (chyba mają uniemożliić rybie wypłynięcie). Jak to się nazywa i czy to jest legalne? Wydaje mi się, że to jest trochę kłusownicze, ale mogę się mylić. Z góry dziękuje!
trini Napisano 16 Lipca 2006 Napisano 16 Lipca 2006 jest to nielegalne i łowi się tą pułapką węgorze pokazywali to to gdzieś ostatnio na Discovery. Nie wiem jak za granicą - ale u nas jest to niedozwolone. W środek zazwyczaj wkłada się mięso - dzięki temu ryba wpływa do środka a te "kolce" ułożone do środka, rzeczywiście uniemożliwiają rybie wypłynięcie. Skuteczne to jest bardzo, ale jest to typowa kłusownicza pułapka.
trini Napisano 16 Lipca 2006 Napisano 16 Lipca 2006 na zagranicznych stronach znalazłam to po prostu jak "fish trap" i zdjęcie - prymitywnie wykonanej wspomnianej pułapki tu troszkę mniej prymitywne- jakaś baba na zachodzie to robi a tu z anglii - mozna to kupić za 15 funtów wszędzie funkcjonuje jako fish trap, albo catch fish trap
blaha Napisano 16 Lipca 2006 Autor Napisano 16 Lipca 2006 taka okrągła wiklinowa nazywa sie chyba żak lub więcierz. Mi chodzi o nazwę takiej pięciokątnej. Ale dziękuje za starania:D
trini Napisano 16 Lipca 2006 Napisano 16 Lipca 2006 no przecież to praktycznie to samo tylko inny kształt ma i pewnie ktoś ją zrobił na tej samej zasadzie, tylko zamiast wyplatać to "klatkę" z prętów obciągnął siatką
shogun_zag Napisano 12 Sierpnia 2006 Napisano 12 Sierpnia 2006 Jak w temacie Znalazłem to ustrojstwo na targu w Przemyślu u handlujących "z za miedzy" Nie mam pojęcia, do czego to maże służyć Czy ktos to zna ... czto ota? Kobieta wyceniła to sobie na 40 zł, bo sam kołowrotek ... itd itp Nie ma toto przelotek a jedynie pręt stalowy, na drugim końcu jakaś sprężyna, a z boku, z prawej strony kołowrotka jakaś nawinięta guma
Tomek_N Napisano 12 Sierpnia 2006 Napisano 12 Sierpnia 2006 Takie "wedki" widzialem na amerykanskich filmach, produkcji Hollywood! Sa one niezawodne i na nie sie lapie najwieksze sztuki! 40 zl? Bierz odrazu...Oplaca sie ,naprawde! A tak na serio: Wyglada to jak stara pompka do pilki owinieta szlaufem Pozdrawiam!
shogun_zag Napisano 12 Sierpnia 2006 Napisano 12 Sierpnia 2006 Takie "wedki" widzialem na amerykanskich filmach, produkcji Hollywood Wot maszinu, do filma się dostała Ale czy to coś można nazwać wedką? Hmmm, nawet zgodnie z regulaminem? Czy ten pręt stalowy dł. ok. 20-25 cm to ruski blank bezprzelotkowy Sa one niezawodne i na nie sie lapie najwieksze sztuki! No i właśnie ... wytłumacz mi, jak sie na to "łapie", bo ja ni jak nie mogę do tego dojść. No i do czego ta guma ... tak na oko długości ok. 10-15 mb a o tej sprężynie w rękojeśi i koraliku nie wspomnę 40 zl? Bierz odrazu...Oplaca sie ,naprawde! A możesz mi wytłumaczyć, po kiego grzyba mi to potrzebne, skoro nawet nie wiem jak tego uzywać? Do spiningu sie raczej nie nadaje, aczkolwiek ten "blank" ma akcje .... hmmm ... pręta stalowego
Gość Dwie_sety Napisano 12 Sierpnia 2006 Napisano 12 Sierpnia 2006 Wygląda na sprzęt żywcowy do połowów na żywca spod lodu.
shogun_zag Napisano 12 Sierpnia 2006 Napisano 12 Sierpnia 2006 Żyłką 0,40 mm? No dobra, to do czego ta guma?
Jarosław Napisano 12 Sierpnia 2006 Napisano 12 Sierpnia 2006 Mnie sie wydaje , że to cześć sztucznej przynęty czyli ostki (ościenia)
maniek Napisano 12 Sierpnia 2006 Napisano 12 Sierpnia 2006 To widze że z "bracimi" rosjanami nikt niełowił ,bo nikt nie zgad ,a ja wiem i nie powiem Bo to unas zabronione ,we Wrocku nazywaliśmy to wanika -wstanika.Ale widze że to ulepszona wersja bo jakąś sprężyne posiada.Dodam że osobiście łowiłem na to ustrojstwo na poligonie radzieckim koło Węglinica.
Gość bogdan39 Napisano 15 Sierpnia 2006 Napisano 15 Sierpnia 2006 Mysle ze to cos na grunt a sprezyna to samozacinacz
maniek Napisano 15 Sierpnia 2006 Napisano 15 Sierpnia 2006 Boguś blisko,blisko ,sprężyna nie jest samozacinaczem a czujnikiem, No dobra, to do czego ta guma Guma jest najważniejszym elemętem całego zestawu.
tomek1 Napisano 15 Sierpnia 2006 Napisano 15 Sierpnia 2006 To napisz jak to działa bo nie mam pomysłu. Obiecujemy, że nie będziemy tak łowić
tomek1 Napisano 16 Sierpnia 2006 Napisano 16 Sierpnia 2006 A co takie to skuteczne??? Napisz na priva bo mnie ciekawość zżera.
maniek Napisano 16 Sierpnia 2006 Napisano 16 Sierpnia 2006 A co takie to skuteczne A co myślałeś że nie .Tylko unas zabronione,bo ryb by zabrakło.
tomek1 Napisano 16 Sierpnia 2006 Napisano 16 Sierpnia 2006 Kombinowałem trochę i wymyśliłem tak: pręt wbija się do ziemi po zarzuceniu "zestawu" tak powstaje samołówka. Sprężyna wskazuje branie a guma amortyzuje szarpnięcia ryby.
maniek Napisano 16 Sierpnia 2006 Napisano 16 Sierpnia 2006 No nie do konica tomek ale blisko.Pomęcze cię troszke.
tomek1 Napisano 16 Sierpnia 2006 Napisano 16 Sierpnia 2006 Może guma służy do wystrzelenia tego zestawu na wodę?
Borsuk Napisano 29 Sierpnia 2006 Napisano 29 Sierpnia 2006 A może w zestawie jest jeszcze akumulator?
tomek1 Napisano 29 Sierpnia 2006 Napisano 29 Sierpnia 2006 Może guma służy do wystrzelenia tego zestawu na wodę? No właśnie Maniek chyba zapomniał o tej zgadywance i nic mi nie odpisał na nowy pomysł?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.