swi_r Napisano 5 Sierpnia 2011 Napisano 5 Sierpnia 2011 Witam! Założyłem ten temat z myślą, aby przedstawić to jezioro, znaleźć osoby, które także wędkują na tym łowisku i wymienić się doświadczeniami. Ogólnie o jeziorze: Jezioro Żalskie Duże położone jest na terenie wsi Żałe, gm. Brzuze, pow. rypiński w dorzeczu rzeki Drwęcy w zlewni strugi Ruziec. Powierzchnia: 162,5 ha. Maksymalna głębokość jeziora: 17,0 m Średnia głębokość jeziora: 7,5 m Linia brzegowa misy zbiornika: 8.800 m. Klasa czystości wód: III Jezioro Wielgie ze względu na warunki morfometryczne, hydrograficzne i zlewniowe należy do umiarkowanie podatnych na degradację, jest to II kat. podatności na degradację. Wody jeziora, podczas badań wykonanych w 2002 r., zaliczone zostały do III klasy czystości wód. Jezioro nie posiada punktowych zanieczyszczeń przemysłowych. Niekorzystny wpływ na stan czystości wód ma jego zlewnia w ponad 60% użytkowana rolniczo, stanowią ją gleby dość słabe intensywnie nawożone. Typowymi źródłami zanieczyszczeń obszarowych są mineralne i organiczne nawozy stosowane do upraw polowych. Wokół jeziora występuje roślinność wodna wynurzona jak i zanurzona. Dominującymi gatunkami roślinności wynurzonej są trzcina i sitowie jeziorne porastające ok. 22 ha nabrzeża natomiast zanurzonej: rdestnica i rogatek - ok. 18 ha. Jezioro o kształcie zbliżonym do długiego rogala, stoki misy jeziorowej przeważnie dość strome, a dno muliste. W okresie letnim wyraźne uwarstwienia termiczne, natlenienie wody do 7,0 m. Jest jeziorem typowo leszczowym. Wprowadzone w latach pięćdziesiątych ryby rodziny coregonidae (sielawa i sieja) odradzają się co oznacza, że znalazły w tym zbiorniku odpowiednie warunki bytowania. Kilka fotek: Na jeziorze tym wędkuję już kilka lat. Z tym, że nie dość często. Ryby, które są najczęściej łapane to: mały leszcz, płoć, krąp/glapa, wzdręga/krasnopiórka, ukleja, jazgarz , rzadko okoń, raz udało się złapać bąka/karasia srebrzystego. Z tego co wiem kiedyś był węgorz, teraz raczej nie, bo kormorany zniknęły. Z niemiłych rzeczy to jest i siatka i agregat.. Może dziś po południu się wybiore to zdam relacje. Pozdrawiam i zapraszam do wpisów! Cytuj
swi_r Napisano 6 Sierpnia 2011 Autor Napisano 6 Sierpnia 2011 Dzisiejsza wyprawa nie była zbyt udana. Ze względu na deszcz na pomoście byliśmy dopiero o godzinie 6:50. Cztery osoby, cztery baty. Z gruntu jak i znad zero brań. Do godziny 11 złapaliśmy dwa małe leszcze, jedna większa płoć (grunt), trzy małe płocie, ukleje i jazgarza. Cytuj
swi_r Napisano 13 Sierpnia 2011 Autor Napisano 13 Sierpnia 2011 Dzisiaj na ryby wybraliśmy się w 4. Moja zdobycz to lin (22cm, na kuku), dwie niewymiarowe wzdręgi, malutki leszczyk i 12 płotek. Reszta ekipy złapała dwa okonie, dwa 'normalne' leszcze i reszta maleństwa. W poniedziałek chyba kolejny wypad Cytuj
swi_r Napisano 24 Sierpnia 2011 Autor Napisano 24 Sierpnia 2011 Dzisiejsza wyprawa z bratem nie była udana. Na jeziorze byliśmy o godz. 17. Przez cały czas do 18:45 wiał mocno wiatr. Jak przestał zaczęły się brania: kilka krąpi, płotek i jeden leszczyk. Rano też mamy w planach się wybrać. Miejmy nadzieję z lepszym efektem i bez wiatru Cytuj
swi_r Napisano 5 Września 2011 Autor Napisano 5 Września 2011 Wypady pod koniec sierpnia nie były zbyt udane. Z dużej uwagi na bardzo silny wiatr i dużą falę, co widać na zdjęciach. Pierwszy wypad to sama drobnica z jednym leszczem, następny same krąpie. Za trzecim wybraliśmy się na wzdręgę, jednak plany pokrzyżował nam wiatr. Szybko straciliśmy z bratem ochotę na wędkowanie w takich warunkach. Ostatni wypad 1.09 17:30 - 20:00 zakończył się 6 leszczami. Największy widoczny na ostatnim zdjęciu. Wszystkie z gruntu, czerwony robak. Cytuj
swi_r Napisano 30 Października 2011 Autor Napisano 30 Października 2011 Wzdręga 23cm złapana w sierpniu Cytuj
zajac222 Napisano 31 Października 2011 Napisano 31 Października 2011 Świr a niejeżdzisz na Kiełpiny?na kiełpinach jest zajebiaszczy leszcz,lin,wegorz.szczupak,karas srebrny,okoń z rypina masz bliżej jak na Wielgie.jeżdziłem tam kila sezonów i efekty były fajniuchne Cytuj
swi_r Napisano 7 Marca 2012 Autor Napisano 7 Marca 2012 Ceny zezwoleń na rok 2012: 1. Dwie wędki zwykłe z brzegu bez spiningu - 110zł 2. Dwie wędki zwykłe z brzegu ze spinningiem - 135zł 3. Dwie wędki zwykłe z łódki - 140zł 4. Dwie wędki zwykłe z łódki ze spinningiem - 165zł Do łowiska należą również jeziora: - Kopiec - Bobrowiec - Ruda - Ugoszcz Cytuj
Pesmerga Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisano 25 Kwietnia 2012 Bardzo ciekawy temat, miło się czyta. Mam nadzieje, iż będzie więcej ciekawy połowów i opowieści. Panowie mam kilka pytań.. Mam rodzinkę w okolicach tego jeziora i np w najbliższy weekend majowy wybieram się na ryby w wasze okolice. Jestem w członkiem okręgu Sieradzkiego, koło nr 38 "Kleń". Chciałbym wykupić pozwolenie na 3 dni, gdzie to zrobić, za ile(bo chyba nie mamy porozumienia?) i na jakie jeziora najlepiej?? Z góry bardzo dziękuję za informacje. Cytuj
Pesmerga Napisano 27 Maja 2012 Napisano 27 Maja 2012 Jedne z moich ulubionych łowisk... oczywiście odwiedze je po raz kolejny Ta mała została tylko po to by ją przyrównać do tych większych Pozdrawiam. Cytuj
swi_r Napisano 27 Maja 2012 Autor Napisano 27 Maja 2012 Kolego, te rybki to dzisiejszy połów? Z której strony łapiesz? Byłem dzisiaj na Żalskim w godz. 6:30 - 11:45. Efekt to sporo takich właśnie płotek, dwa okoneczki i jeden leszczyk. Pozdrawiam Cytuj
swi_r Napisano 7 Czerwca 2012 Autor Napisano 7 Czerwca 2012 Dzisiaj w godzinach od 7 do 11:30 z pomostu: jeden leszczyk, jedna płoć, kilka krąpi i blisko trzcin brały małe wzdrążki. Z łodzi lepiej, 4 małe leszczyki, jeden taki ok. 30-35cm, sporo płotek i krąpi. Cytuj
swi_r Napisano 9 Czerwca 2012 Autor Napisano 9 Czerwca 2012 Dzisiejszy dzień - klęska. Od 6 do 11 na jeziorze. Wynik z pomostu: 6 płotek, jazgarz, pare małych krąpi i wzdrąg. Wszystko drobnica. Z łódki złapali więcej, ale same małe krąpie. Cytuj
elep Napisano 20 Czerwca 2012 Napisano 20 Czerwca 2012 Witam,jeżeli chodzi o połowy na Żalskim to dwa tygodnie temu z żoną i dziadkiem trafiliśmy kilkanaście ładnych okoni w tym jeden dojść spory po weekendzie wrzucę fotke.Co do samego jeziora to łowię tam od półtora roku,teściowie mają działkę nad samym jeziorem od 18 lat i z tego co mi mówili ryby coraz mniej ze względu na siatki i prąd;( Ale parę lat wstecz teść z okolicznymi działkowiczami wyjmowali sporo ładnych ryb.W weekend będę na działce to trochę porzucam i zdam relacje z połowów. Cytuj
elep Napisano 25 Czerwca 2012 Napisano 25 Czerwca 2012 Byłem na rybach?W sobotę sporo rzucania spiningiem wynik 4 okonki i jeden okoń,na spławik oprócz uklei nic!W niedziele jakieś 2-3 godziny w trzy osoby z łódki na blachę i też nic! Cytuj
elep Napisano 2 Lipca 2012 Napisano 2 Lipca 2012 W sobotę jakieś trzy godziny na łódce-dwa niewielkie okonie na blachę.W niedziele też jakieś trzy godziny i nic ;( Cytuj
swi_r Napisano 18 Sierpnia 2012 Autor Napisano 18 Sierpnia 2012 Wczoraj na łowisku od 16 do 20 2 małe leszczyki + po dwie płoteczki i krąpie. Dzisiaj od 6 do 11 nic konkretnego! Żadnego leszcza, sama drobnica - płoteczki i krąpie + dwa malutkie okonki. Powoli przestaje wierzyć w to jezioro. Dodam, że byliśmy w 5 osób. Postawię flaszkę jak ktoś złapie tam coś większego np. leszcza ponad 40cm. Cytuj
swi_r Napisano 3 Września 2012 Autor Napisano 3 Września 2012 Kolejny raz, kiedy to wypad był bardzo nieudany. Na pomoście melduje się o godz 7 i jestem na nim do 11:30. W tym czasie miałem 4 brania znad gruntu. Dwa zerwane małe leszczyki, a złapana płotka i leszczyk. Z gruntu żadnego brania. Ekipa, która była na łódce też szału nie miała, ale wyciągnęli 5 leszczyków i dwa leszcze ok. 35cm. Cytuj
Pesmerga Napisano 10 Listopada 2012 Napisano 10 Listopada 2012 W niedlugim czasie wybieram sie nad Zale, bede polowal na szczupaka, metoda to.na zywca. Mam nadzieje, ze cokolwiek sie zadzieje... Czy macie jakies informacje na temat: A. Jezioro Sarnowskie B. Jezioro Ruda Cytuj
swi_r Napisano 10 Listopada 2012 Autor Napisano 10 Listopada 2012 Jakoś na Żalskim nie widzę tego, ale życzę powodzenia koledze Jezioro Ruda raczej byłoby bardziej przyjazne. Co prawda nie byłem tam, ale mój tata jeździł kiedyś (8 - 15 lat temu) i był tam piękny leszcz! Cytuj
Pesmerga Napisano 11 Listopada 2012 Napisano 11 Listopada 2012 Hmm...niezbyt optymistycznie.... Czytalem troche na temat waszego "Rybaka" ktory przetrzewia wszystko ;/ Hmmm...Gdzie by najlepiej na tego szczuplego zapolowac.... Swir gdzie bys probowal? Mam do wyboru: Zale, Sarnowskie, Ruda, Huta, Rogowo, okolice.. Cytuj
przemekCLI Napisano 12 Listopada 2012 Napisano 12 Listopada 2012 Świr masz na mysli Glęboczek koło Wildna? co do Rudy nie mam pojecia co tam jest. Huta z tego co koledzy opoiwiadali to raczej lin w sezonie,a tak to płotka,jakiś mały leszczyk itp,zaś jezioro sarnowo lub zwane tez radziochy znam od dziecka.osobiscie wiele godzin spedziłem nad tym jeziorkiem,jest tam kazdy gatunek od sandacza po tołpyge a nawet karpia,osobiście w 2011 złapałem na spławik 3 węgorze,raz amura fakt faktem krasnal bo 33cm,co do szczupłego wiem ,ze jest ale na zywca jedynie okonki od 10 do 34cm,czasem trafi się piekna płoć a nawet ukleja czesto mylona z sielawa bo dochodzi do 25cm,co jak co o potęznej rybie w tym jeziorze mogły sadzić efekty przyduchy pod koniec lat 90 i tego co pokazało sie po zejsciu lodu.z tego co wiem rybostan powraca Cytuj
swi_r Napisano 12 Listopada 2012 Autor Napisano 12 Listopada 2012 Głęboczek jest pomiędzy Nadrożem a Żałym. Cytuj
Pesmerga Napisano 15 Listopada 2012 Napisano 15 Listopada 2012 No to teraz mam dylemat... No nic...jak wroce z polowu to postaram sie zdac relacje co i jak. Dziekuje za dobre informacje. Pozdrawiam kolegow i zycze rekordowych okazow. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi