Gość Aban Napisano 10 Sierpnia 2011 Share Napisano 10 Sierpnia 2011 Czy jeśli główna żyłka będzie 30 a przypon od gumki i ciężarka 22 to w niczym nie zaszkodzi ? Jakiej wy żyłki używacie na boczny na okonie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pavlo Napisano 10 Sierpnia 2011 Share Napisano 10 Sierpnia 2011 0.14????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damianeq94 Napisano 10 Sierpnia 2011 Share Napisano 10 Sierpnia 2011 Ja używam 0,14 do przyponu do bt. Jednak Ty masz trochę przegrubiony zestaw. Użyj żyłki 0,22 na główną a 0,14 na przypon. Będziesz osiągał dalsze rzuty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wluczykij Napisano 23 Marca 2013 Share Napisano 23 Marca 2013 Odkopię trochę temat myślę że warto bo przez 2 lata zaszło sporo zmian. Możecie polecić jakąś konkretną żyłkę do bocznego troka i paprochów. Jaką grubość użyć żeby mieć dalekie żuty i w miarę dobrą wytrzymałość? Jedno wyklucza drugie więc jak to wypośrodkować najlepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChaoTic Napisano 23 Marca 2013 Share Napisano 23 Marca 2013 wszystkiego pogodzić się nie da chyba, że .... plećka +strzałówka z żyłkli/FC ma to i plusy i minusy... czucie brań wzrasta przez niską rozciągliwość, dzięki miękkości wzrasta zasięg rzutów przy odpowiednio cienkiej pletcce/nanofilowi, za to koszty większe, łatwiej o brodę, wymaga mniej pałowatych kijków by nie robić okoniom dziur wielkości monety... od siebie dodam, że na czepliwe łowiska (np z duża ilością zatopionych pniaków) jest dobrze do ciężarka samego dać cieńsza żyłkę (taką by jedynie wytrzymywała dynamiczny zarzut np 0.10)- by w razie klinowania ołowiu szybciej urywać i nie masakrować i nie przeciążać reszty zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fix-bud Napisano 23 Marca 2013 Share Napisano 23 Marca 2013 Czy jeśli główna żyłka będzie 30 a przypon od gumki i ciężarka 22 to w niczym nie zaszkodzi ?Jakiej wy żyłki używacie na boczny na okonie ? Ja używam 0,10mm do 0,12mm,wszystko jest na tej żyłce.Ciężarki max 25 g ,cięższych nie próbowałem.Z reguły 12,15,18g,typ laska lub łezka.Dragona żyłkę mogę polecić,niestety z reguły tylko 50m na szpulce lub nawet 35(oryginalnie na szpulach tyle jest). Myślę ,że wyniki mam niezłe.To że taka żyłka jest rozciągliwa lub jak kto woli jak guma od kalafajtów czyt.majtek to jej zaleta.Okoń ma kruchy pysk,mocne zacięcie na pletce i różnie może być(wyrwanie z wargi lub wargą),oczywiście zależy to też od tego kto zacina.Efekty są wprost proporcjonalne do doświadczenia, im go więcej tym rybek wyjętych też więcej.Próbuj kolego ,jak masz bardzo dużo zaczepów to na takiej żyłce może być słabo,chyba że nie zrażają Cię zerwane zestawy.Mój rekord jednego dnia to 6,ale jak zerwę tylko1-2 to się cieszę.Tak więc decyzję podejmij sam.Powodzenia życzę.Daj znać co wybrałeś i przede wszystkim co osiągnąłeś. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wluczykij Napisano 5 Kwietnia 2013 Share Napisano 5 Kwietnia 2013 A co myślicie o: HM80 0,142mm Maxima Trout & Jig 300m 0,14mm ciężarki tak do 10g łowisko kamieniste średnio czepliwe. Która lepsza a może coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booseib Napisano 5 Kwietnia 2013 Share Napisano 5 Kwietnia 2013 wluczykij - obie Dragona-skie żyłeczki spełnią Twoje oczekiwania, bo są dobre, prócz nich też pewnie by się sprawdziła Trabucco 0,14 czy 0.16 albo Stroft. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wluczykij Napisano 5 Kwietnia 2013 Share Napisano 5 Kwietnia 2013 wluczykij - obie Dragona-skie żyłeczki spełnią Twoje oczekiwania, bo są dobre, prócz nich też pewnie by się sprawdziła Trabucco 0,14 czy 0.16 albo Stroft. A może któraś sprawdzona i lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booseib Napisano 5 Kwietnia 2013 Share Napisano 5 Kwietnia 2013 Maxima jest ok, spróbuj jej, czasami używam ale 0.25-tki ta seria żyłek Dragonowi się według mnie udała nie miałem z nią problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi