Skocz do zawartości
tokarex pontony

Jaką bolonkę wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Chcę kupić bolonkę, ale nie wiem jaką... Nie chodzi mi o model i firmę, ale o parametry... Jaka długość jest najlepsza, jaki powinna mieć ciężar wyrzutu, ile powinna ważyć, itp... :) Z góry ogromne dzięki za pomoc :D

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 66
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Musisz napisać coś więcej gdzie będziesz łowił, czy do drzegu można dojś, jak daleko będziesz łowił itp

mom bolonke mikado matrix 777 5m bardzo lekka i sztywna wędkuję nią na rzece i spisuje sie znakomici. CW 5-25g w zupełności wystarcza.

Napisano

Najczęściej będę łowił na Narwi w Pułtusku, ale chciałbym też łowić na Wiśle, Zalewie Zegrzyńskim oraz na jeziorach i stawach :) Raczej z brzegu, ale czasami też z łódki ;) Czy 5m nie będzie za krótka? Jaka długość będzie najlepsza dla mnie?

Napisano

Długośc bolonki powinna być przynajmniej o 1m większa niż głębokość łowiska inaczej nie będziesz mógł wędkować przy dnie.

Napisano

A jak będę miał wędkę 5 metrów, a łowisko będzie miało 8 metrów, to nie połowię? Nie można zastosować spławika przelotowego ze stoperkiem?

Napisano
A jak będę miał wędkę 5 metrów, a łowisko będzie miało 8 metrów, to nie połowię? Nie można zastosować spławika przelotowego ze stoperkiem?
W takim przypadku zastosuj odległoścówkę. To wędzisko jest stworzone do wędkowania na dużych odległościach i dużych głębokościach. :wink:
Napisano

keri, ja jednak wolę bolonkę :P Ale czy w bolonce nie można zastosować spławika przelotowego? :wink: Wydaje mi się, że można :P

PS. Poza tym nie lubię łowić daleko, maksymalnie jakieś 15 metrów od brzegu :P

Napisano

No wiem, czyli jeśli łowisko jest płytkie - łowię spławikiem zamontowanym na stałe, a jeśli głębokie - zakładam spławik przelotowy :) A jaką długość bolonki wybrać? Czy 7m o wadze 540g nie jest za ciężka? A może do tych 2 metod (w zależności od głębokości łowiska) 5m kij będzie lepszy? Proszę o rady :)

Napisano

Długości wędziska to sprawa indywidualna ,jednemu pasuje dłuszsze inny wybierze krutsze ,ale pewne kryteria są stałe przy wyborze wędzisk, jeśli większości połowu będzierz dokonywał z łodzi to bardzo długie wędziska są nie wygodne ,natomiast przy połowie z brzegu na większych dystansach lepiej używać dłuszych wędzisk ,lepiej lokuje się zestawy i lepiej się zacina dłuszszym wędziskiem,natomiast ciężar wędziska ma ogromny wpływ jedynie przy zastosowaniu metody przepływanka gdzie wędzisko trzymamy cały czas w rękach kontrolując zestaw. Trudno jest doradzić trafnie nie znając na jakich wodach będziesz najczęściej łowił i jaką metodą.

Ale z mojego doświadczenia lepiej uczyć się wędkowania wędką 4-5m niż 7-8m .

Napisano

Spokojnie z wędkami 6-7m radziłbym wędzisko do 5m będzie bardziej uniwersalne.

A tak najlepiej by było jak byś poszedł do sklepu i sobie taką wędeczka pomachał.

Piszesz o 7m o wadze 540g , pytanie ;czy taka długość jest ci potrzebna i czy tą wędka będziesz mógł dobrze zaciąć .

Napisano

maniek, wędką 4m łowiłem już kiedyś na bolonkę :D Teraz chcę kupić coś dłuższego, ale nie wiem o ile dłuższego... Najczęściej będę łowił na Narwi w Pułtusku, ale chciałbym też łowić na Wiśle, Zalewie Zegrzyńskim oraz na jeziorach i stawach :) Raczej z brzegu, ale czasami też z łódki ;)

keri, no ta 7m była dla mnie za ciężka :( Więc chyba wybiorę 5m :) A co sądzicie o matchówce (taka z 4,5m)? Nie lepsza będzie dla mnie od bolonki?

Napisano
Najczęściej będę łowił na Narwi w Pułtusku, ale chciałbym też łowić na Wiśle, Zalewie Zegrzyńskim oraz na jeziorach i stawach Raczej z brzegu, ale czasami też z łódki

No dobrze hapnik ,ale spławik czy grunt ,jak spławik to jak przepływanka czy przystawka a może jeszcze inaczej o czym niewiem.Napisz Narew takitak Wisła tak itak i wtęczas mam rozeznanie jak doradzić.

Napisano

Oczywiście na spławik :)

jak spławik to jak przepływanka czy przystawka a może jeszcze inaczej

No normalnie, spławik najlepiej mocowany na stałe, taka bombka (na rzeke), bo przelotowe coś mi nie pasują :( Zarzucam zestaw, spływa z prądem, czasem przytrzymam... :)

Napisano
keri, no ta 7m była dla mnie za ciężka :( Więc chyba wybiorę 5m :) A co sądzicie o matchówce (taka z 4,5m)? Nie lepsza będzie dla mnie od bolonki?
Wg mnie matchówka/odległościówka jest jednym z najbardziej uniwersalnych wędzisk. Ja swoją 3,9m używam najczęściej :cool: służy oczywiście jako odległościówka , jako wędka do połowu np z pomostu i jest to rewelacyjny sprzęt spinningowy na klenia z mikro woblerkami. no i czasami koszyczek można powiesić.

Pamiętaj tylko odległościówka=wędka trzy składowa nigdy teleskop :wink:

Napisano

keri, ale bardziej pasuje mi bolonka... Tylko nie wiem jaką długość wybrać... Żeby nie była za krótka, ale też nie za długa i za ciężka :) I żebym też mógł spławik przelotowy zamontować gdy będzie taka potrzeba... :D Jaką długość wybrać: 5,6,7?

Napisano

Co myślałem napisałem. Widzę że ty też nie zabardzo masz określone potrzeby wędziskowe. Tak więc wybież te które będzie najlepiej leżało ci w ręce i te które będzie najbardziej uniwersalne. :grin:

Napisano
Zarzucam zestaw, spływa z prądem, czasem przytrzymam...

Hapnik po prostu normalna bolonka czyli 7m ,ale nie pytaj o wage najlepsza najlżeisza.

Napisano
Najczęściej będę łowił na Narwi w Pułtusku, ale chciałbym też łowić na Wiśle, Zalewie Zegrzyńskim oraz na jeziorach i stawach :) Raczej z brzegu, ale czasami też z łódki ;) Czy 5m nie będzie za krótka?
keri, powiedz mi tylko, czy 5m bolonka nie jest za krótka... :)
Tak więc jak czytam twoje potrzeby co do tej niech ci będzie bolonki to ze względu na użytkowanie jej z łódki to 5m będzie OK. Ale koniecznie najpierw w sklepie pomachaj sobie 6, 7m i potem zadecyduj. Moje stwierdzenie że tak napewno 5m i nic innego było by wielką pomyłką. Tak więc stawiam na to krótsze ale sam sprawdz. :wink:
  • 2 months later...
Napisano

Witajcie, mam zamiar kupić bolonke, (głównie na zestawy przegruntowane) i dotychczas miała to być wędka Mikado Matrix 777 7m, ale zobaczyłem właśnie na allegro w opcji kup teraz wędke Colmic Ducan Bolognese 7 m za 300 zł, czyli za tyle, ile dam za matrixa, wszystko fajnie, tylko jest jeden problem, mianowićie burak nie napisał na aukcji, ile wędka waży, i tu pytanie do was, czy ktoś ma tę wędke, wie ile ona waży, jaki ma zwis, jak się zprawuje, a jak jeszcze ma jakieś porównanie z matrixem to już super, bo z matrixem jest jasna sprawa, ale jednak colmic to colmic, czyli firma specjalizująca się w sprzęcie wyczynowym, i wolał bym colmica, ale jednak wole mieć dobrą wędke gorszej firmy, niż gorszą wędke lepszej firmy, poprostu niechce kupić dobrze zareklamowanego kiczu, więc jest ktoś kto może mi odpowiedzieć :?: .

Za każdą odpowiedz z góry dziękuje.

Pozdrawiam Kalgon

• 1 year later...
Napisano

witam wszystkich forumowiczów, którym wpadł w oko moj list z pytaniem. Poszukuję bolonki 6 metrow o dosc sztywnej szczytowej akcji moje mozliwosci finansowe to okolo 250 pln. Zaznacze ze bede jej uzywal glownie na rzece. Za wszelkie udzielone rady dziekuje z gory i pozdrawiam.

Napisano

Sam myślę nad kupnem bolonki. Chcę wędkować nią na Wiśle.

Kumpel (zapalony wędkarz od wielu lat) doradzał mi Dragona Legend. Podobno brać w ciemno i nie patrzeć na nic.

LINK

Co prawda jest nieco droższa niż 250 zł, ale może warto dołożyć.

Napisano

Witam co do tego Dragona ktorego polecasz to pytanko czy aby jest sztywna w tej chwili mam bolonke 4,7 m Mikado taki starszy model nazywa sie inno-tech jest calkiem fajna tylko czasem przydala by sie dluzsza kiedys mialem wedke (jakies 15 lat temu) 5,4 m uzywalem jej do przeplywanki na rzece Drawie i byla okej (troche za miekka akcje miala, ale to pomijam - chodzi o dlugosc), tak ze mysle ze 6 metrow bedzie spoko, tym bardziej na duza rzeke, jaka jest wisla. A nad tym dragonem sie zastanowie, najgorzej sie kupuje wedke przez net, kolowrotek i zylke mozna kupic ale kij to najlepiej samemu pomacac. Pozdrawlaju wsiech

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.