Skocz do zawartości
Dragon

Jaką bolonkę wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

hej witam

ja juz wybralem, kupilem mikado black draft 6m ciez wyrz 5-25 g bylem dzis z nia na rybkach na rzece pomijam ze zlowilem tylko jedna mala ploteczke (Parseta) moze to jeszcze nie ta pora- wiosna powinno byc juz lepiej. Co do wedki jest fajna czyli dosc sztywna akcja szczytowa pracuje wlasciwie tylko szczytowka i druga czesc reszta przy wiekszym obciazeniu (w tym przypadku byly niestetytylko zaczepy:) dosc lekka, co nie bylo az tak najistotniejsze jednak fajnie najwazniejsza sprawa to akcja bo ogladalem tez wedzisko wlaskie colmic albo cos takiego lecz to byl dosyc wiotki bacik, czego nie mozna powiedziec o black draft'cie. Mysle ze moge polecic te wedeczke ja dalem za nia 260 pln. Owszem sa i drozsze cacka nawet za 600 i 800 pln np daiwa - jakas tam, ale tyle nie wytrzymalby moj portfel. To tyle jak ktos ma jakies szczegolowe pytanka to walcie smialo w miare mozliwosci postaram sie odpowiedziec.

pozdrawlaju

a to link do wedki http://www.mikado.pl/wedka.php?r=3&p=0&id=295

• 2 weeks later...
przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 66
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Sam myślę nad kupnem bolonki. Chcę wędkować nią na Wiśle.

Kumpel (zapalony wędkarz od wielu lat) doradzał mi Dragona Legend. Podobno brać w ciemno i nie patrzeć na nic.

LINK

Co prawda jest nieco droższa niż 250 zł, ale może warto dołożyć.

Witam ale ceny lecą w dół ja dzisiaj zamawiam bolonkę tą ale o wiele taniej.

http://www.allegro.pl/item324704567_legend_power_bolognese_6m_5_25g_dragon_24_16_600_b.html

• 4 weeks later...
Napisano

A ja kupiłem 2 lata temu bolonke MIKADO ULTRAVIOLET 8m cw 25g.

Jestem z niej bardzo zadowolony - sztywna lekka 420 g. i długa no po prostu idealna nad zakupem myślałem i wybierałem ok 3 miesięcy w końcu w sezonie zimowym (była promocja zimowa) kupiłem ją prawie za 900 zł (inne czasy) - jakbym miał kupować to kupiłbym drugą taką samą :).

Z moich doświadczeń- Przy zakupie trzeba zwracać uwagę na:

1. Wagę wędki (moja 420 g) ale po 4, 5 godz trzymania w rece czuje się te gramy :)

2. cw - większość dłuższych bolonek ma cw 15g - (a to chyba ciut za miękko) :)

3. Sztywność - żeby nie kupić "batowatej"

Takie są moje doświadczenia.

Napisano

Mikado T-Rex -w miarę tania i moim zdaniem dobra na początek. Mowie o długościach 5-6 m.

• 1 month later...
Napisano
Witajcie, mam zamiar kupić bolonke, (głównie na zestawy przegruntowane) i dotychczas miała to być wędka Mikado Matrix 777 7m, ale zobaczyłem właśnie na allegro w opcji kup teraz wędke Colmic Ducan Bolognese 7 m za 300 zł, czyli za tyle, ile dam za matrixa, wszystko fajnie, tylko jest jeden problem, mianowićie burak nie napisał na aukcji, ile wędka waży, i tu pytanie do was, czy ktoś ma tę wędke, wie ile ona waży, jaki ma zwis, jak się zprawuje, a jak jeszcze ma jakieś porównanie z matrixem to już super, bo z matrixem jest jasna sprawa, ale jednak colmic to colmic, czyli firma specjalizująca się w sprzęcie wyczynowym, i wolał bym colmica, ale jednak wole mieć dobrą wędke gorszej firmy, niż gorszą wędke lepszej firmy, poprostu niechce kupić dobrze zareklamowanego kiczu, więc jest ktoś kto może mi odpowiedzieć :?: .

Za każdą odpowiedz z góry dziękuje.

Pozdrawiam Kalgon

Ta bolonka waży 580 g więc nie mało raczej, więcej o niej nic nie wiem sam szukam bolonki dla siebie i nie wiem co wybrać tak do 600zł

• 5 months later...
Napisano

Stary temat ale trzeba go odkopać.

Koledzy szukam bolonki do 200zł. Raczej 6m bo w tej cenie to 7m ważą ponad 500 gram. Znalazłem dwa modele, może ktoś coś o nich wie.

Mikado Black Draft Bolognese 6m cw. do 25g, ciężar 345gram. Może kolega bladawiec coś jeszcze napisze??

TRABUCCO SYGNUM TRX-B 6m cw. do 25g, ciężar 370g

Ja bym wziął tą lżejszą mikado, ale nie wiem czy trabucco nie jest lepsze. Waga to ledwo 25gram różnicy.

Pozdrawiam

Napisano

obejrzalem ta trabucco i powiem ze fajne ma przelotki jak na moja ocene lepsze niz mikado ta ma za male i ja w swojej wymienilem na wieksze i krotsza dlugosc transportowa moja mikado ma 1,4 m a ta ma 1,2 poreczniejsza krotko mowiac. I jesli wierzyc opisowi to sensowniej bylo by ja wziac wszak trabucco to dobra firma mikado co prawda tez no ale ostateczny wybur nalezy do ciebie jak juz napisalem do grzechu76 na priwa ja mam teraz mikado purple rain4,5m i calkiem sobie ja chwale do przeplywanki na mniejsze i srednie rzeki typu parseta (ok 15-25 m szerokosci) jak najbardziej sie nadaje.

• 2 months later...
Napisano

Witam,

mam zamiar kupic bolonke na Narew. Szukam czegos co bedzie mialo 6 gora 7metrow. Moze ma ktos cos ciekawego do zaproponowania? mam na wydanie max 350zl, dziekuje i pozdrawiam

Napisano

Ja na Narew wybrałem mikado square carbon 7m. Byłem z nią raz nad wodą w tym roku, niestety nie miałem kontaktu z rybami, więc nie napiszę jak się sprawuje pod rybą. Długość swoje robi i po około godzinie trzymałem ją już dwoma rękoma. Najgorsze co jest w tej wędce moim zdaniem to wykończenie. Końce (krawędzie) niektórych składów (tych dolnych, grubszych) nie są za dobrze wykończone, tak jakby nie doszlifowane. Mi to nie przeszkadza, ale pozostawia lekki niesmak. Więcej wad jak na razie nie stwierdziłem i niech tak zostanie.

Napisano
Dużo dobrego słyszałem o bolonkach Mikado,ale poszczególnych modeli nie znam.
Mikado Matrix 777 model może nie najnowszy posiadam go już jakiś czas i nie zamieniłbym na żaden inny model. Dodam, że długość tej bolonki to 5m. Przymierzam się do bolonki 7-mio metrowej i chętnie posłucham waszych opini co do konkretnego modelu. Sztywna i lekka to priorytety :grin:
Napisano

Mikado Ultraviolet 6m -moja perełka ;) lekkutka, szybka... jedyną wadą jest dosyc wysoka cena

Napisano

Witam

no wlasnie tak jak pislaem i nie tylko ja dlugosc ma znaczenie przy bolonce i nie tylko pomaga przy prowadzeniu zestawu ale i ma swoje minusy czyli czym dluzsza wedka tym szybciej meczy sie reka ktora operujesz wedziskiem. Dlatego w przypadku bolonki trzeba brac to pod uwage i nie przesadzac z dlugoscia. Ja mam 2 wedki jedna 6 m druga 4,5 m i najcvzesciej uzywam tej 4,5. Wlasnie ze wzgledu takiego, ze po 2 lub 3 godzinach lowienie przestaje byc fajne. No ale nie lowilem 7 m wiec niewiele moge powiedziec.

pozdrawiam

Napisano
Dodam, że długość tej bolonki to 5m
Toż to jeszcze nie bolonka :wink::mrgreen:
. jedyną wadą jest dosyc wysoka cena
No teraz to przesadziłeś ,drogie to zaczynają się od 8 paczek. :roll:
No ale nie lowilem 7 m wiec niewiele moge powiedziec.
W tym rzecz.
Napisano
Nie no mogą tylko jak już 5m to lepsiejsza by była odległościówka
Ok ja napisałem, że takową posiadam i zamierzam kupić 7m. Odległościówka raczej na wody stojące na bolonce mam spławik na sztywno.
Napisano
ie no mogą tylko jak już 5m to lepsiejsza by była odległościówka

maniek, znajdź mi 5 m odległościówkę :mrgreen: max to 4,5m

Odległościówka raczej na wody stojące

Ja z powodzeniem używam 3,8 m na rzekach, rzeczkach, kanałach o średnim uciągu i nie narzekam :wink:

Napisano

ja uwazam (z doswiadczenia), ze na male i srtednie rzeki nie trzeba dlugiej bolonki. Ja uzywam na Parsecie i troche wezszej Drawie wedziska 4,5 m Mikado Purple Rain i mi wystarcza. I chyba tego trzeba sie trzymac bo jesli rzeka ma ok 20 m szerokosci to po co mi na niej bolonka 7 czy 8 metrowa. Ja daje rade 4,5 m. Tez uzywam jej ze wzgledu na przybrzezne zadrzewienia. Z dluzsza nie da rady sie ustawic a z taka 4, 5 m wejde w wiecej ciekawych miejc. Moze w tym roku poprobuje 6 m i sie wypowiem. Bo na nia niewiele lowilem. To moze byc kwestia przyzwyczajenia. Bo od kilkunastu lat lowie na wedziska w granicach 5 metrow i ciezko sie przestawic.

Napisano

widzialem ze lowia na 2,4m spiningi(lekki masochizm) inni na ponad 3 metrowe - standardem wg. mnie jest 2,7m, to samo tyczy sie innych metod. osobiscie jestem zwolennikiem krotkszych wedzisk: match3,9m, feeder 3-3,3m bat max 6m. glownie kwestia gustu, jesli nie lowimy na jakichs rekordowych odleglosciach warto miec troszke lzejszy/bardziej uniwersalny sprzet.

Napisano
widzialem ze lowia na 2,4m spiningi(lekki masochizm) inni na ponad 3 metrowe - standardem wg. mnie jest 2,7m, to samo tyczy sie innych metod. osobiscie jestem zwolennikiem krotkszych wedzisk: match3,9m, feeder 3-3,3m bat max 6m. glownie kwestia gustu, jesli nie lowimy na jakichs rekordowych odleglosciach warto miec troszke lzejszy/bardziej uniwersalny sprzet.

A czy kolega nie pomylił tematu? Co to ma wspólnego z bolonką?

Napisano
Ja z powodzeniem używam 3,8 m na rzekach, rzeczkach, kanałach o średnim uciągu i nie narzekam
Oczywiście, że można wszystko zależy na jakiej rzece łowimy. Moje wędkowanie jeśli chodzi o bolonkę odbywa się na Odrze (wiosna) gdzie poziom wody przekracza 4m więc trudno było by tu zastosować krótszą wędkę np. odległościówkę dlatego zamierzam przeznaczyć troszkę kasy na 7m.
Napisano

Maniek "8 paczek" to 80 zł "8 baniek" to 800zł. Dużo czy mało to pojęcie względne. Cena "Ultrafiolki" 6m w pierwszym lepszym sklepie internetowym to 300 zł. Piszę,że dośc wysoka cena bo przykładowo Mikado T-rex kosztuje niewiele ponad 100zł a tez jest w/g mnie przyzwoita.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.