Skocz do zawartości
tokarex pontony

Opiekowanie się stawem

kanureddevils

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam.W lipcu 2010r. wykopałem staw- 20m x 9m głębokość 2m(najgł.miejsce 3,5).Wiosną wpuściłem do niego rybki:karaś złoty 40szt,srebrny 10szt,karp 15szt,szczupak 30cm i jeden amur.Wszystkie wielkości dłoni.Widziałem kilka dni temu malutki narybek (chyba japoniec)Roślinność pięknie się rozwinęła.Jest sit,tatarak,troszke rzęsy i rogatka,trawa opadająca z brzegu itp.Staw jest bezodpływowy a woda wybija tak jakby z dna.Teraz można popatrzeć na wodę,odpoczywać, zamoczyć jajka i poobserwować ryby.No ale zbliża się jesień, zima i kolorowo nie będzie.Napiszcie mi proszę w rozkładzie miesięcznym jak należy opiekować się takim stawem.Zaczynając od stycznia i kończąc na grudniu po jednym zdaniu wpiszcie co należy robić w stawie i jego okolicy.Serdecznie pozdrawiam i z góry za pomoc dziękuję

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Pochwal się tym stawikiem i wklej tu fotki chętnie popatrzymy na niego. Pamiętaj by w zimie często wywiertać otwór w lodzie by ryby dostały powietrze to podstawa.

Napisano

Przede wszystkim pamietaj, ze taki mały staw jest duzo bardziej wrazliwym ekosystem jak na przykład duze jezioro czy rzeka. Musisz uwazac, zeby jakies ryby np. za bardzo sie nie rozmnożyły. Narybek pewnie masz japonca, te ryby szybko sie przystosowuja i rozmnazają. Mysle, ze mozesz wpuscic jeszcze ze 3 szczupaki, zawsze to beda wyjadac nadmiar rybek. Z tego co mowisz to staw jest dosyc głeboki, takze nie powinno byc przyduchy, ale nie zaszkodzi wywiercic co jakis czas przerebli. Na Twoim miejscu wpuściłbym jeszcze liny, bardzo wdzieczne rybki do takiego stawu.

Napisano

Ja od siebie dodam, żeby nie wpuszczać suma :lol: Mój kumpel wpuścił sumika do takiego stawu... 2 lata temu go siecią wyciągaliśmy bo ryb już prawie niemiał.. Sum miał 12kg i kilowego karpia w brzuchu hehe..

Gość FALUBAZ_ZG
Napisano

Zakombinuj sobie jakis snopek slomy na zime. Lepiej dmuchac na zimne.

Napisano
nie zaszkodzi wywiercic co jakis czas przerebli.
Zakombinuj sobie jakis snopek slomy na zime.

W tym przypadku, kanureddevils, staw masz słabo zarybiony, więc rybki pewnie zimą dadzą sobie radę, ale przy mocno zarybionym stawie tylko przelewanie wody lub pompowanie powietrza pod lód ma jakiś sens. zadne snopki, żadne dziury- to półśrodki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.