Skocz do zawartości
tokarex pontony

Woblery z grzechotką

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,co sadzicie o woblerkach z grzechotka,wszedzie pisza ze sa takie ah oh super skuteczne,a jakie sa realia?faktycznie wabia bardziej czy raczej odstraszaja?:)

• 3 weeks later...
przynęty na klenia   Dragon
Napisano

dołączam się do tematu, też mnie ciekawi. ktoś ma -złapał coś czy jest wyraźna różnica? skąd patent grzechotki w przynęcie- jaki ma to pobudzić zmysł?

Napisano

Zależy to od gatunku ryby. Nie które drapieżniki podczas polowania bardziej posługują się słuchem a nie które wzrokiem.

Napisano

Kiedyś bez przekonania założyłem taką pływającą przynętę pływającą, w kolorze OGO, zero zanurzenia, smuży po powierzchni wody i grzechocze, słychać to ustrojstwo z 40 metrów (bardzo daleko lata) i bywają dni że szczupaki atakują ją bardzo chętnie. Wszystkie uderzenia były bardzo agresywne i widowiskowe. Więc na pewno ta grzechotka im nie przeszkadza, może nawet wabi.

Gdyby ktoś chciał zobaczyć ten wynalazek:

http://www.rapala.com.au/rapalahome/show_one_product.aspx?productgroup=Lures&iid=310

• 4 months later...
Gość AdamKaczor
Napisano

Stosowałem woblery z grzechotką wiosną [1maj] na szczupaka i powiem wam rewelacja

Głebokość schodzenia tych wob. to 1,5m im szybciej zwijałem tym lepiej branie za braniem,uwiesiła się mamusia 5,2kg na 5 centymetrowego wobka.Moim zdaniem bardzo skuteczna przynęta na wygłodzone szczupaki zwłaszcza po tarle :mrgreen:

Napisano

Ja akurat na woblerki z grzechotką jeszcze żadnej ryby nie złapałem, zmieniłem na 3cm sieka bez grzechotki i kleń 36cm :) więc to zależy jak rybkom pasuje.

Gość AdamKaczor
Napisano

bartekk890, bedziesz miał okazjie w maju pospiningować gwarantuje Tobie że z pewnością uwiesi się szczupaczek.Poczekaj tylko az temperatura wody będzie około 15 stopni na wypłyceniach. :wink:

Napisano

Wiesz zależy jeszcze gdzie :) U mnie nad stawem wątpię, że coś uderzy na grzechotkę, chociaż zawsze spróbować można :) Zobaczymy jak to będzie.

• 2 weeks later...
Napisano

Ja łowię woblerami z grzechotką i jestem zadowolony. Idzie na to sandacz, sum, czasem okoń, szczupak, czasem uwiesi się boleń. Dla nas jest to hałas-dźwięk, ale w wodzie zamienia się na wibracje-falę, która dociera do linii bocznej ryby i ona odczuwa to jako drgania, bo ryba nie słyszy dźwięku jak my. I dlatego odpowiednio skonstruowana grzechotka wysyła określonej długości fale wabiące ryby. Na tej samej zasadzie przecież działa sumowy kwok.

Ja najczęściej łowię na polskie woblery: sumowy

wobler Boxer

sandaczowy:

Sting

Kiedyś w głębokim PRL-u łączyło się ze sobą (luźno) dwie wahadłówki Gnom, prowadzone na suma klekotały i to też wabiło sumy.

pozdrawiam