kasko43 Napisano 2 Września 2011 Napisano 2 Września 2011 Od którego momentu na Odrze na odcinku Gryfino- Kostrzyn można natknąć się na główki, z których można łowić, spiningować? Od którego momentu/miejscowości Odra staje się "dzika", nieuregulowana? Jak na razie najdalej dotarłem do Marwic, i planuję jeszcze jedną może 2 wyprawy na Odrę w tym roku i chciałbym połowić z główki. Cytuj
artech Napisano 2 Września 2011 Napisano 2 Września 2011 kasko43, pierwsze 3 (słownie - trzy ) główki są w Widuchowej a następne porządne główki to dopiero okolice miejscowości Piasek. http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/default.aspx?crs=EPSG%3A2180&bbox=177905.203125,578669.0234375,181258.328125,580928.3984375&variant=RASTER Cytuj
kasko43 Napisano 3 Września 2011 Autor Napisano 3 Września 2011 Dzięki za odpowiedź. Powinienem od razu wejść w mapy i szukać wzdłuż Odry, bo bardzo dobrze je widać. W Widuchowej główki są na tyle niskie, że gdy wysoki stan wody to mogą być zalane. Cytuj
artech Napisano 5 Września 2011 Napisano 5 Września 2011 . W Widuchowej główki są na tyle niskie, że gdy wysoki stan wody to mogą być zalane. Gdy jest wysoki stan wody to wszędzie główki są zalane Zawsze przed wyjazdem śledzę stronę "pogodynki" http://www.pogodynka.pl/polska/hydro/odra/ Z tego co pamiętam to jak na Gozdowicach wodowskaz jest powyżej 400 nie ma co jechać bo do rzeki trudno dojść a jak jest w kole 450 to Odra ciągnie się od wału do wału Cytuj
Yelahiah Napisano 9 Września 2011 Napisano 9 Września 2011 Witam, byłem w okolicach Piasek w środę, główki widać można atakować. Z braniami gorzej - jeden zębaty 80 cm drugi zdecydowanie mniejszy spadł... i to wszystko. Cytuj
bonah009 Napisano 4 Października 2011 Napisano 4 Października 2011 polecam ujście kanału do odry w miejscowości Kostrzynek, jest tam zatopiona barka na którą można wejść i porzucać nie jeden już tam wędki łamał i to nie na kolanie z nerwów, sam kanał też jest rybny, ale odbiega od tematu. Dalej na południe to Siekierki Gozdowice piękne główki. W Gozdowicach kilka przerwanych trzeba uważać na zaczepy, ale za to efekty są polecam Cytuj
veinone Napisano 12 Grudnia 2011 Napisano 12 Grudnia 2011 panowie powiedzcie co to sa te glowki?? Cytuj
kasko43 Napisano 12 Grudnia 2011 Autor Napisano 12 Grudnia 2011 Główka (pod inną nazwą [b/]ostroga to taka sztuczna przeszkoda na rzece, w celu spowolnienia nurtu i ochrony brzegów. Wygląda to mniej więcej jak na rysunku, gdzie główki są czerwone: Są usypane z kamieni, na faszynowej podstawie. Można po nich chodzić i z nich łowić. Niektóre są wysokie, niektóre niskie. Niskie, przy wysokim stanie wody są zalewane, bezpośrednio na nich też wtedy stoi ryba (np. kleń). Główka tworzy specyficzny rozkład prądu i głębokości. W Googlach wyszukaj grafikę "główka Odra" Cytuj
szymon1991 Napisano 3 Czerwca 2012 Napisano 3 Czerwca 2012 Ja dzisiaj byłem można śmiało jechać Ale nic nie bierze na spinning ;( Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi