tomek_mar Napisano 22 Września 2011 Share Napisano 22 Września 2011 Mam pytanie czy na niedawno regulowanym odcinku rzeki, podejrzewam że odcinek o który mi chodzi około miesiąc temu, opłaca się pospiningować za szczupakiem, okoniem, czy ryby się stamtąd wyniosły na dłuższy czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 22 Września 2011 Share Napisano 22 Września 2011 A o jakiej regulacji mowisz ?? Opaska czy głowki ?? Tak czy siak na swiezo sypanych odcinkach ryby sie trzymaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek_mar Napisano 22 Września 2011 Autor Share Napisano 22 Września 2011 opaska, z tego co widziałem to chyba pogłębiają i poszerzają nieco koryto bo kupa mułu powywalana. Może i warto spróbować na tym odcinku który już zrobiony. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 22 Września 2011 Share Napisano 22 Września 2011 Zdaża się że w takie miejsca przypływają bardzo duże ryby, czytałem w książce Marka Szymańskiego, mieli eldorado sumowe podczas robót na rzece, więc ja bym spróbował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek_mar Napisano 22 Września 2011 Autor Share Napisano 22 Września 2011 teraz to mi Dawid rozbudziłeś wyobraźnie , więc na pewno pojadę i sprawdzę co się tam dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michcio Napisano 20 Listopada 2011 Share Napisano 20 Listopada 2011 Z regulacją rzek jest śmieszna sprawa, niektórym gatunkom to w miarę odpowiada innym wręcz przeciwnie. Ryby karpiowate takie jak klenie czy jazie jak wiece lubią opaski, główki czyli wszelkie spowolnienia i zawirowania nurtu oraz przeszkody. Oprócz tego lubią szybki nurt. Tam żerują i zarazem odpoczywają. Te dwa gatunki są akurat bardzo tolerancyjne, zwłaszcza kleń. Gorzej już z rybami reofilnymi jak choćby świnka lub brzana. Oprócz żwirowego dna potrzebują szybki przepływ wody. Wszelakie zabudowy powodują oddalanie się tych ryb na pewien okres czasu. Co do okoni, szczupaków. Taka regulacja jak spowolnienie prądu wody oraz pogłębienie, może ( ale nie musi!) im sprzyjać. Początkowo bym ich nie szukał w tych miejscach, gdyż będą przepłoszone. Może w późniejszym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 20 Listopada 2011 Share Napisano 20 Listopada 2011 Wszelakie zabudowy powodują oddalanie się tych ryb na pewien okres czasu. Za to kiedy opaske czy głowke już rozsypie to brzany bardzo lubią tego typu miejsca są to chyba najlepsze łowiska tych ryb na wodach nizinnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michcio Napisano 20 Listopada 2011 Share Napisano 20 Listopada 2011 Wszelakie zabudowy powodują oddalanie się tych ryb na pewien okres czasu. Za to kiedy opaske czy głowke już rozsypie to brzany bardzo lubią tego typu miejsca są to chyba najlepsze łowiska tych ryb na wodach nizinnych. dokładnie tak, dlatego też napisałem na pewien okres czasu ale lepiej żeby ludzie do tego sami doszli, nie można dawać wszystkich info na tacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi