Rafi Napisano 18 Listopada 2011 Share Napisano 18 Listopada 2011 Z racji tego że za oknem coraz zimniej a prawdziwy federowy łowca nie odkłada wędek do kąta ;pokusiłem się o założenie nowego tematu ;jąk komponujecie zanęte do koszyczka w zimnych porach roku ;chodzi mi o jej grubość ;ilość mięska rodzaj dodatków itp ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamas21 Napisano 23 Listopada 2011 Share Napisano 23 Listopada 2011 wczoraj łowiłem na zalewie zemborzyckim na pickera.zamarznięty był do połowy.do koszyka pakowałem zanęte marcel van den eynda jakas spławikowa chyba drobny pelecik krabowy i pinke.wynik 3 leszczyki po 25-30 cm i jeden okonik.słabo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tripod Napisano 12 Grudnia 2011 Share Napisano 12 Grudnia 2011 Na Sanie i Wisłoku najczęściej łowię z koszyczkiem. W tej porze roku, a więc przed zimą i w zimie, upycham w koszyczku zanętę do koszyczka, Feeder Classic Heavy dragona. Już drugi rok z dobrym skutkiem podbijam zanętę wanilią i czosnkiem. Zanętę lekko niedomaczam, aby szybciej wypadała z koszyka. U mnie to się sprawdza, ale muszę szukać miejsc poza nurtem, u mnie te rzeki nieźle ciągną i mogą błyskawicznie opróżnić koszyk z niedomoczonej zanęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ŁYSY Napisano 12 Grudnia 2011 Share Napisano 12 Grudnia 2011 Witam. W tak zimnej wodzie komponuję zanętę (firma zależna od tego co się na danej wodzie sprawdza) w stosunku 1:2 z gliną na kożyść gliny. Glina najlepiej smużąca typu argille. Z zapachami uważam, bo nie raz przekonałem się, że zbyt intensywny aromat w zimnej wodzie może odstraszyć ryby. Zanęty wolę ciemne. Do zanęty najchętniej dodaję jokersa i okraszam lekko pinką. Grubych białych już unikam. Czasem gdy wiem że jest szanasa na grubszego leszcza dorzucam garść siekanych czerwonych robaków. Ogólnie robactwa daję połowę a nawet mniej niż w cieplejszych porach roku. Pozdrawiam. Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tripod Napisano 13 Grudnia 2011 Share Napisano 13 Grudnia 2011 Natomiast zimą łowiąc w ciepłym kanale nastawiam się na leszcza, wtedy bardzo często stosuję zanętę leszczową piernikową, sprawdza mi się to w Wiśle przy Połańcu i w kanałku przy Sanie. Tutaj nie rozdzielam zanęty na letnią i zimową - piernik dwóch firm mi się sprawdza. Używam albo coś z firmy Profess, albo Turbo Mix Leszcz Piernik. Te wychodzą mi taniej i u mnie są ok. Turbo Mix mieszam z bazą na karpiowate. ŁYSY - cenne rady zamieściłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ŁYSY Napisano 13 Grudnia 2011 Share Napisano 13 Grudnia 2011 Nie ma sprawy Tripod Ciesze się, że tak sądzisz. Pozdrawiam. Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robcio Napisano 17 Lutego 2012 Share Napisano 17 Lutego 2012 U mnie dobrze w grudniu sprawdzał się Gros Gardons Sensasa w stosunku 1:4 z glinką argille. Do tego pinka. Oprócz płotek leszcze tez wchodziły w taka zanętę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarnyal Napisano 18 Lutego 2012 Share Napisano 18 Lutego 2012 A nie lepiej stworzyć własną zanetę ja takiej używam z powodzeniem na odrze. Ale wiadomo co wędkarz to inne zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snoek3 Napisano 18 Lutego 2012 Share Napisano 18 Lutego 2012 ja do bazy zanęty dodaje suszonej krwi dobra rzecz ale tylko do marca ... potem bardziej odstrasza niż przyciaga ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon-zawodowiec Napisano 18 Lutego 2012 Share Napisano 18 Lutego 2012 ja do bazy zanęty dodaje suszonej krwi dobra rzecz ale tylko do marca ... potem bardziej odstrasza niż przyciaga ! I jakie masz wyniki z ta krwią , u mnie krew sprawdza się tylko przy łapaniu węgorzy , stosując na inne rybki (tak z ciekawości) wyniki marne wręcz zerowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snoek3 Napisano 18 Lutego 2012 Share Napisano 18 Lutego 2012 leon-zawodowiec, kleń ipłoc w zimnej rzecce wabi i to dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salmiak Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 Dla mnie killerem w zanętach gdy woda zimna są zanęty śmierdzące. Dipuję je takimi zapachami jak: halibut,krewetka,rak,octopus,muszla GLM. Zanętę robię na bazach najtańszych zanęt o słabych zapachach - np. traper. Tu dodatkowo przydatna jest suszona krew bydlęca + w/w smaki i zapachy. Ogólnie zanęty drobne nie grube, na wiosnę rybka jeszcze tyle żarcia nie potrzebuje i nie ma co ją karmić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi