Skocz do zawartości
Dragon

niema to jak skandynawia

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siemka niko.

W Norwegii ludzie są normalni i chamstwa obawiać się nie musisz. Wręcz przeciwnie, zawsze możesz liczyć na bezinteresowną pomoc tamtejszych ludzi; pokażą, powiedzą, wytłumaczą, jednym słowem podejdą ze zrozumieniem i troską do problemu jeśli masz takowy. Pytałeś o tzw. dobre miejsca. Pytanie proste ale odpowiedź beznadziejnie trudna. Oglądając mapę tego kraju natychmiast widać niesamowicie rozwiniętą linię brzegową. Niejeden fiord ma dłuższy brzeg niż dystans ze Świnoujścia do Helu. Pełno zatok, zatoczek, wysp i wysepek. W tej plątaninie trudno wskazać dobre miejsca ale zapewniam, że "rekreacyjne" ryby są praktycznie wszędzie. Nie trzeba być traperem aby je wyśledzić. Mając twardy grunt pod nogami bez problemu znajdziesz najlepsze łowska. Ja natomiast posługuję się łódką i wszystkie dobre miejscówki zapisuję w GPS-ie. Ciężko byłoby trafić bez tego mądrego urządzenia w to samo miejsce. Pytasz o spinning. Tak, jest to główna tutejsza broń. Tam gdzie dno jest piaszczyste warto jednak spróbować zarzucić gruntówkę. Powtarzam - piaszczyste, bo na kamieniach szybko pozbędziesz się wszystkich ciężarków. Zdobyczą będą fladry a także niby typowo spinningowy dorsz. Przy odrobinie szczęścia na wędce zamelduje się halibut. Na haczyk (2/0) zakładaj filety. Radzę nie oddalac sie od kija, aby go nie stracić. Ryby są tu mocne i pazerne. I tylko łowić i łowić i łowić.

Facet, weź się za polski bo zrozumieć trudno co piszesz.

• 3 months later...
przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 51
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

jadę po raz pierwszy do szwecji na szczupaki , ale już myślę o wyjeździe do norwegii na fiordy cholernie wciągająca sprawa. Poproszę o jakieś namiary jak zorganizować wypad wędkarski właśnie na fiordy dla 4 osób, nie mam zielonego pojęcia jak się do tego zabrać. I tu chyba szczególna prośba do ziomka ze Szczecina bo widzę że obyty i posiada dużo cennych informacji. Z góry dziękuję za pomoc. POzdrawiam,

• 1 month later...
Napisano

No fajnie! Chciałeś trochę informacji ale to było miesiąc temu i nie wiem czy to aktualne. Jednak 25 sierpnia odradzałbym wyprawę na północ Norwegii. Przyczyna prosta - pogoda. Polecam adresik http://met.no/english/index.html - jeden klik i wszystko jasne. Powyższe nie dotyczy wędkarzy z grubszym portfelem, których stać na cieplarniane warunki w domkach. Mają tę zaletę, że są ogrzewane i nie grozi nam chodzenie w mokrych ciuchach co przyjemne specjalnie nie jest. Wadą za to jest płacenie dosłownie za wszystko i na każdym kroku. Chcesz trochę więcej wiadomości to lepiej zagadać przez Skype'a. Jeśli masz go to daj na pocztę cynk.

• 4 weeks later...
Napisano

Tak można sobie połowić podczas pobytu w Norwegi dodam że łowiliśmy wyłącznie z brzegu

3a4eec2a76a98562med.jpg

5590a099f0a8e254med.jpg

76c3644a303542camed.jpg

2b8715b4e44ac616med.jpg

przynety to nasze twistery i oczywiście norweskie pilkery o wadze 40 gram różnej kolorystyce

Napisano

maniek a więc zaczne od kosztów cała wyprawa kosztowała mnie i żone 2,5 tysiąca złotych jest to koszt promu, paliwa,zakwaterowania oraz wyżywienia które w większości mieliśmy z Polski.Mieszkaliśmy na wyspie Sotra w ośrodku Sotra Rorbusenter położonym niedaleko miejscowości Bergen. Podróż rozpoczeliśmy 3 października a zakończyliśmy 16.Jak masz jeszcze jakieś pytania to pytaj to odpisze mam kilka fotek jak interesują to mogę zamieścić na forum.Zapomniałem napisać że podróżowaliśmy w 5 osób. :wink:

Napisano
Podróż rozpoczeliśmy 3 października a zakończyliśmy 16.Jak masz jeszcze jakieś pytania to pytaj to odpisze mam kilka fotek jak interesują to mogę zamieścić na forum

A gdzie obszerna relacja z pobytu (i łowienia)???

Napisano
tomek jak się obrobie w domu to napisze wiecej

Czekamy niecierpliwe. :wink: Ja dziś obejrzałem film z połowów szczupaków w Szwecji i tak się nakręciełem, że rano jadę pospinningować :lol:

Napisano
Ja dziś obejrzałem film z połowów szczupaków w Szwecji i tak się nakręciełem, że rano jadę pospinningować

Tomek gdzie do Szwcji?

3 października a zakończyliśmy 16.

Wiesławek jak sądzisz ,czy to dobry okres czy raczej pojechałbyś w innym terminie.

Napisano

W Norwegii było super .Co się za tym kryje to niech każdy dopowie sobie sam . A teraz proszę o włączenie swojej wyobraźni: skały, skały, ogromne skały i woda , wszędzie woda i ogromna woda . Czyste powietrze -takie, że oddycha się pełną piersią i „cudowne „ ryby.No co można powiedzieć na ten temat więcej?

Mieszkaliśmy w luksusowym hoteliku dla wędkarzy. Z okna naszego pokoju można było łapać ryby (położony nad samym morzem). Do dyspozycji były łodzie i przewodnik jeśli ktoś sobie życzył. My niestety nie korzystaliśmy z tych dobrodziejstw a to z prostej przyczyny ponieważ wiązało się to z dodatkowymi kosztami. Zwiedziliśmy za to mnóstwo miejsc i byliśmy wszędzie tam gdzie można było łowić z brzegu. To fascynująca przygoda.Niesamowite wrażenie kiedy pod nogami rozbijają się o skały ogromne fale tworząc „białą kipiel” , z której wyciągaliśmy bardzo waleczne seie( nie myślcie , że źle napisałem , tak właśnie nazywają się te rybki).

Nasze ulubione łowisko było pod mostem . Tam właśnie złapałem swojego pierwszego w życiu dorsza, tam też żona złapała katfisza . Nie wspomnę już o różnych „hybrydach” pięknych, kolorowych , ale niestety niejadalnych. Wszystkie inne -wyśmienite.Nasza broń z tymi drapieżnikami to wędziska szczupakowi tzn ja łowiłem na Dragona Salmo expres 255 ciężar wyrzutu 15-35 a żona na Balcera Magna 3 metrowa ciężar wyrzutu 20 -60 a przynęty to twistery na główkach przeważnie 26 gramowe i pilkery 40 gramowe zakupione na miejscu. Aby uzupełnić ten króciutki opis dołączam kilka fotek.

9ba06265a38ad6d2med.jpg

eea0314f3d4fa086med.jpg

Napisano

Techniki były różne zależało to od miejsca tzn czy były zaczepy czy nie w zaczepach to łowiliśmy rzut liczenie do 10-15 iściąganie z lekkim poszarpywaniem ewentualnie tylko same ściąganie w miejscach gdzie za ostro nie ujmowło to normalnie jigowaliśmy ewentualnie łowiliśmy z opadu.

• 3 months later...
Napisano

A łowił ktoś z was śledzie w bałtyku z brzegu na takie dziwne przynęty(5 haków ozdobionych kolorowymi nitkami co 10cm i z obciążeniem na końcu) ja widziałem,że niektórzy mieli całkiem całkiem efekty.

• 11 months later...
Napisano

Wyżej wymieniony zestaw używany też jest do połowu makreli, i to z dużym powodzeniem.

Ale wcelu aktualizacji danych www.ofa.no , jest to strona okręgu wędkarskiego Oslo gdzie podane są ceny kart wędkarskich, i miejsca gdzie na tę kartę można łowić itp. Bardzo często przy dróżkach i ścieżkach wokół interesującego nas jesiora są tablice informacyjne i na nich jest podany nr. tel. na który wysyła się sms-a, a za chwile otrzymuje się sms-em dwudniowe lub tygodniowe pozwolenie wedkarskie na ten akwen.

• 1 month later...
Napisano

W lipcu będę na północy Norwegi i chciałbym dowiedzieć się jaki sprzęt jest potrzebny do amatorskiego wędkowania w norweskich fiordach. Jakiego typu wędka, inny sprzęt? Gdzie można dowiedzieć się o metodach wędkowania? Z góry dziękuję za porady i pozdrawiam.

• 3 weeks later...
Napisano

To zależy od tego czym będziesz wypływał, bo jeśli kutrem to napewno na większą głębię , ponad dwieście metrów i wtedy wyobraż sobie ciągnięcie z dna 15 kg dorsza spiningiem, pilker minimum 250g lub z łodzi blisko brzegu na głębokości do 100m wystarczy pilker 125g Używaj bezwarunkowo plecionki, jest nierozciągliwa. Połów na morzu jest bez jakichkolwiek opłat. Jeśli chciałbyś spiningować na wodach śródlądowych musisz dowiedzieć się czyje to wody o oplacić za łowienie, są to opłaty rzędu 100 - 300 koron oraz zwrotna kaucja ok. 150 koron, nie dotyczy to rzek i strumieni. Podaję na podstawie doświadczeń z okolic Andoy i Senji są to wyspy na północ od Narwiku w regionie Tromso. :roll:

• 3 months later...
Napisano

Do szwecji najlepiej na szczupaki na jesien na malych jeziorach nie jest trudno o ich znalezienie.W ubieglym roku zlapalismy 20sztuk wciagu jednego dnia.najlepiej braly na zywca ,ale duze voblery tez dobrze sie spisywaly.

• 5 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.