Grud84 Napisano 28 Maja 2010 Share Napisano 28 Maja 2010 Ja mam 2 pudełka pop upów które mają na chwilę obecną jakieś 11 miesięcy - 1 to wanilia&śmietanka i zapach już nie jest taki jak po kupieniu, a drugie to truskawka i zapach praktycznie taki sam. Co do naturalnych składników to chyba tylko z takich idzie robić kulki? Poza nimi i tak muszą nafaszerować te kulki konserwantem skoro ponad rok wytrzymują - bynajmniej impacty 18mm. Ja dzisiaj od rana robiłem swoje pierwsze kulki zgodnie z podanym wcześniej składem mixu:) Mordęga straszna! Do 15 dość dużych jajek zeszło mi około 1,8kg mixu. Dzięki Mańka wskazówkom w temacie "kulki karpiowe" łatwiej było z organizacją "stanowiska pracy":D Teraz 24godz suszenie w suszarce i i kontrola czy są w pełni suche:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 28 Maja 2010 Share Napisano 28 Maja 2010 Grud84, super ci wyszło ,teraz jak wysuszysz pamiętaj zrób test szklanko-wy ,kilka kulek [2-3] wrzuć do czystej szklanki z zimną woda ,co daje taki test ,a no będziesz widział co dzieje się z kulka ,pracuje ,czy nie ,po jakim czasie kulka przestaje pracować ,a także kiedy zaczyna się psuć ,przypomnę że mętnienie wody w szklance nie oznacza psucia się kulki ,kulka jak zaczyna się psuć to zaczyna ją czuć że śmierdzi,czas jest różny ale minimum jakie miałem to 5-6 dni. Ps test daje jeszcze jedno ,widać czy kulki nie pływają raz mi sie tak zdarzyło, ale kaczki miały ubaw . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grud84 Napisano 28 Maja 2010 Share Napisano 28 Maja 2010 Dzięki Maniek! Będę pamiętał o teście szklankowym na pewno! Mam tylko nadzieje, że podczas suszenia kulki nie zaczną mi pękać.. Teraz za to aromat muszli i ochotki będę czuł na palcach przez kilka dni.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolek_93 Napisano 2 Sierpnia 2010 Share Napisano 2 Sierpnia 2010 Cześć chłopaki właśnie utoczyłem swoje pierwsze kulasy tak tylko zeby zobaczyć jak to jest. Mam zamiar zabrać się do tego kupić roller itp. gdyż bardzo wciągnęło mnie łowienie karpii. Kulki zrobiłem sklecając ze sobą kilka przepisów i nieco je okrawając gdyżnie miałem wszystkich składników użyłem ok 50 g psiej karmy mielonej 50 g mąki tortowej , jeden kisiel mandarynkowy i jajko byłotroszke suche więc dolalem doslownie naparstek mleka. gotowałem je 2 min po wypłynięciu więc powinno być ok ale one strasznie smierdzą czy rybom to nie będize przezkadzało?.. Przepraszam za błędy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolek_93 Napisano 3 Sierpnia 2010 Share Napisano 3 Sierpnia 2010 po nocy schnięcia są juz ok w zapachu czuć psią karmę i trochę mandarynki dziś wrzucę je w suszarkę do jażyn na calły dzień i niech leżą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaflex Napisano 3 Sierpnia 2010 Share Napisano 3 Sierpnia 2010 wrzucę je w suszarkę do jażyn na calły dzień i niech leżą To mają być pływaki . Jeśli przesadzisz z suszeniem(intensywność) to będą pływać. Teraz są warunki do najlepszego naturalnego suszenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolek_93 Napisano 3 Sierpnia 2010 Share Napisano 3 Sierpnia 2010 Jednak nie susze za mało bo ok 50 szt jak pisałem żeby zobaczyć jak to jest więc zamroziłem po nocy suszenia w pokoju. diaflex, myślisz ze mimo takiego składu jest sens użyć tych kulek? Słyszałem ze można wrzucić tez kulki do mikrofalówki na 1 - 2 min i sątwarde wysuszone i zakonserwowane czy to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaflex Napisano 3 Sierpnia 2010 Share Napisano 3 Sierpnia 2010 Sprawdż jak się zachowują (test), a użyć zawsze warto, a na pewno spróbować,bo nigdy nie wiesz kiedy trafisz Suszenie jest b.skutecznym" konserwantem",ale jak pisałem wyżej, zbyt ostre może spowodować pływanie(doświadczyłem tego 50% mi pływało) mimo, że z tego samego miksu suszone naturalnie 110% tonie .Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolek_93 Napisano 3 Sierpnia 2010 Share Napisano 3 Sierpnia 2010 dzięki ale mówiąc suszenie naturale masz na myśli suszenie na słońcu lub w pokoju? W tym drugim przypadku potrwa to odrobinę dłużej i czy przez ten czas kulki się nie zepsują? Co do moiich kulek jednej nie zamroziłem i wsadziłem do szklanki z wodą jakąś godzinę temu ale w ogóle nie pracuje nigdy nie miałem styczności z taką przynętą więc nie wiem czy to jest prawidłowe działanie. Ale myślę że tak skoro cały czas utrzymuje swój kształt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaflex Napisano 3 Sierpnia 2010 Share Napisano 3 Sierpnia 2010 Susz w przewiewnym miejscu, nie na słońcu, a tu jest trochę na temat jak testować kulki http://www.carpzone.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=68&Itemid=32 ,nie wiem czy nie naruszam regulaminu,ale to jest b.dobry art. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolek_93 Napisano 3 Sierpnia 2010 Share Napisano 3 Sierpnia 2010 diaflex, Dzięki bardzo, zrobiłem tak samo, a wiedza zawarta w tym artykule na pewno mi się przyda, jak i innym początkującym kulaczom ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolek_93 Napisano 3 Sierpnia 2010 Share Napisano 3 Sierpnia 2010 Przepraszam, że post pod postem ale muszę.... Co sądzicie o takim mixie na kulaski ( Z GÓRY MÓWIĘ ŻE NIE JA JESTEM AUTOREM TEGO PRZEPISU) 1) 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki kukurydzianej 0,5 szkl. kaszy manny 0,75 szkl. mleka w proszku 50g atraktora Truskawka ( Traper) 0,5 szkl. lekko zmielonych prażonych konopi 3 łyżki cukru pudru jaja 2) 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki kukurydzianej 0,5 szkl. kaszy manny 0,75 szkl. mleka w proszku opakowanie dużego cukru waniliowego (32g) pare kropel aromatu waniliowego do ciast jaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaflex Napisano 3 Sierpnia 2010 Share Napisano 3 Sierpnia 2010 Ja bym tego ani nie ruszył Poszukaj prawdziwych,prostych przepisów,a jest tego mnóstwo w sieci, ja robię z przepisu,który jest tam gdzie test kulek,który Ci podałem,lekko modyfikuję wg. potrzeb i są super ,a bilans jest bardzo dobry, bo kulka nie ma być tylko okrągła-ona ma mieć optymalną wartość odżywczą Pozdrawiam. Ps.te przepisy co podałeś to na ciasto chyba,a nie miks. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolek_93 Napisano 4 Sierpnia 2010 Share Napisano 4 Sierpnia 2010 Hehe ja jednak spróbuje zrobić kulaski wg tego przepisu. Produkty są łatwo dostępne i na forum na którym znalazłem ten przepis ludzie go chwalą Tylko że gość który to napisał bierze kawałek jednego ciasta i kawałek drugiego i kula je razem w 1 kuleczkę Poszukam też przepisów na te tej stronie którą mi wysłałeś. Fajne przepisy i napewno skuteczne znajdują się na tej stronie http://carppassion.eu/?x7l5lxh3xpl5h+h3+ll5h+h3l6l3xpxxxy+l333xk+xpxll5xllxx3l+xxl5x3l3xclxxll5lxxkl+lxx3llx6xhx5llxlxll5lxx+l+l3xy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaflex Napisano 4 Sierpnia 2010 Share Napisano 4 Sierpnia 2010 Produkty są łatwo dostępne ....i mało warte...,ale próbuj Pozdrawiam. Ps. poczytaj "Artykuły" z prawej strony, a na pewno będziesz wiedział dużo więcej na temat kulek, tam w zdaje się w pięciu częściach jest cale "abecadło" http://fishfood.bloog.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shaman1111 Napisano 4 Sierpnia 2010 Share Napisano 4 Sierpnia 2010 Hehe, to ja jestem autorem tego przepisu;) Co do kulasków, nie ma w nich żadnych wyszukanych składników koszt 1kg jest bardzo niski a co najważniejsze że spisały się na mojej wodzie, Nie ma gwarancji Kolek że tak też będzie u ciebie, bo rybki mogą być bardziej wybredne ale spróbować można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolek_93 Napisano 5 Sierpnia 2010 Share Napisano 5 Sierpnia 2010 shaman1111, Też jestem tego zdania Co Cię nie zabije to CIę wzmocni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
respect04 Napisano 10 Sierpnia 2010 Share Napisano 10 Sierpnia 2010 Cześć wszystkim, nie chciałem specjalnie zakładać nowego tematu, więc użyje tego. Otóż chciałem zrobić pierwsze w życiu kulki, i w jednym artykule przeczytałem że niezbędnym składnikiem każdych kulek jest kazeina, natomiast poniżej było podane może z 15 przepisów i tylko w 2 z nich ona była. Oglądałem także dużo więcej przepisów i tylko w kilku była wyszczególniona kazeina. I czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć o co tu chodzi? Jeszcze na koniec przepis którego chcę użyć, pochodzi z nowych ww: 30% mąki kukurydzianej 20% mąki pszennej 20% kaszy manny 10% kaszy kukurydzianej 10% mąki ziemniaczanej 10% mleka w proszku plus aromaty i 6-7 jaj na 1kg mieszanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudi Napisano 10 Sierpnia 2010 Share Napisano 10 Sierpnia 2010 Podstawa to maka kukurydziana i sojowa pełnotłusta i jaja. Kazeina nie jest żadnym magicznym skladnikiem, ale zawiera sporo białka, ja jej nie uzywam ale uzywa albumine, serwatke, izolat sojowy, maczki rybne/ roslinne i jeszcze kilka innych pierdołek. A to co masz za przepis to prędzej kopytka by z niego wyszly niz dobre kulki. Same węglowodany, mało białka i mało tłuszczu. Moja propozycja: 30% mąki kukurydzianej 20% mąki sojowej pełnotłustej 10% maki sojowej odtł. 10% mąki ziemniaczanej 10% mleka w proszku 10% mąki rybnej 5% albuminy 5% birdfoodu plus aromaty i 6-7 jaj na 1kg mieszanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuban85 Napisano 29 Listopada 2010 Share Napisano 29 Listopada 2010 Przepis – 27% białko; 7% tłuszcze; 40% węglowodany Mąka kukurydziana 25% Mąka sojowa odtłuszczona 25% Mąka sojowa pełnotłusta 5% Birdfood 25% Psia karma 15% Gluten pszenny 5% Drożdże piwne 5% Robin red 3% Proszek z wątroby 5% Murzynek 2% Co myślicie o takim przepisie na wiosenne karpie? Sam go wymyśliłem i chciałbym się dowiedzieć czy może on się sprawdzić. Proszę was drodzy koledzy wędkarze o porady Proszę poszukaj i poczytaj trochę forum nim założysz kolejny "nowy" temat Unises Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudi Napisano 30 Listopada 2010 Share Napisano 30 Listopada 2010 Birdfood 25% !!! kolego nie skleisz tego za "chiny ludowe". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuban85 Napisano 30 Listopada 2010 Share Napisano 30 Listopada 2010 Birdfood 25% !!! kolego nie skleisz tego za "chiny ludowe". Dzięki za info. A powiedz co byś zmienił w tym przepisie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaflex Napisano 30 Listopada 2010 Share Napisano 30 Listopada 2010 A powiedz co byś zmienił w tym przepisie? Prócz dwóch pierwszych pozycji wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuban85 Napisano 1 Grudnia 2010 Share Napisano 1 Grudnia 2010 Wszystko? Hmm... To zbyt ogólnie powiedziane. Możesz napisać coś dokładniej? Na co byś to zmienił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slowik Napisano 1 Grudnia 2010 Share Napisano 1 Grudnia 2010 Możesz napisać coś dokładniej? Poczytaj temat od początku i będziesz wiedział czego np. dodać a czego ująć aby było ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.