Gość wobler129 Napisano 3 Sierpnia 2007 Share Napisano 3 Sierpnia 2007 maniek czekam Miałem przepisy ale niedokładne Czekam na opisy z foto - takie dokładne jak lubisz robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_barti_ Napisano 3 Sierpnia 2007 Share Napisano 3 Sierpnia 2007 Też czekam! Jak najszybciej prosimy o opis i zdjęcia. A ja jeszcze jedno pytanie, jak na włos wsuniemy kulke to jak ten stoper zamocować przełożyć przez pętelke i naciągnąć na to kulke? Wystarczy to? ps. wobler a jak tam u ciebie karpie? masz jakieś na koncie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_barti_ Napisano 3 Sierpnia 2007 Share Napisano 3 Sierpnia 2007 a kulki mi wyszły, wyschły i jest ok ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 3 Sierpnia 2007 Share Napisano 3 Sierpnia 2007 ps. wobler a jak tam u ciebie karpie? masz jakieś na koncie? Tak mam 2 na koncie. Jeden koło 1kg a drugi koło 2kg. Oceniam na oko Jeden z rzeki drugi z jeziora Na rzece wyciągnąłem jako jedyny karpia w tym roku Przynajmniej preez tak uważa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_barti_ Napisano 4 Sierpnia 2007 Share Napisano 4 Sierpnia 2007 Kulki mi wyszły, ale niech jeszcze sobie schną. Dzisiaj urobie ciasto i zrobie pellet do nęcenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanto Napisano 25 Sierpnia 2007 Share Napisano 25 Sierpnia 2007 Wyczytalem gdzies ze kulki mozna wlorzyc do piekarnika. Czy ma to zastapic dlugotrwale suszenie ?? Jesli tak to ile kulki i w jakiej temp.powinny przepywac w piekarniku. A moze ktos probowal suszyc kulki w kuchence mikrofalowej ?? I z jakim skutkiem ? Za odpowiedzi z gory dzieki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KACZMARSKI S. Napisano 22 Października 2007 Share Napisano 22 Października 2007 widzę że temat który napisałeś jest z lipca wiec dosyć dawno lecz postaram się coś ci zaradzić. Kólki proteinowe nie potrzebują częstej zmiany ponieważ są one dosyć trwałe natomiast pelet dość szybko się rozpuszcza i uwalnia z siebie zapach wabiąc ryby,zależy to jeszcze od wielkości peletu.(myślę o pelecie na haczyku).Jeśli chodzi o siatke pva najprostszym sposobem nęcenia jest zaczepienie napełnionej siatki za haczyk lecz zależy to jeszcze od wytrzymałości siatki ,można do napełnionej siatki peletem czy kulkami włożyć cały zestaw czyli hak z przynętą i obciążeniem wszystko zawiązać nićmi pva i tak posłać do wody przy takich rozwiązaniach proponuje kulke lub pelet czy też kukurydze z kawałkiem pianki która uniesie naszą przynęte nad zanętę która rozłoży się na dnie.Tu trzeba eksperymentować życzę powodzenia i mocnych odjazdów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garfield Napisano 27 Listopada 2007 Share Napisano 27 Listopada 2007 chcę spróbować zastosować zamiast aromatów sztucznych naturalne m.in. goździki i cynamon. Stosował ktos jakieś naturalne aromaty do produkcji kulek ? A może jakieś olejki eteryczne itp. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 28 Listopada 2007 Share Napisano 28 Listopada 2007 Masz Tu A TU TEŻ Może niezbyt obszerne teksty,ale można podjąć dyskusje ,widze że karpiaże cię nieco obśmiali ,no tak to już u nich jest jak dip nie kosztuje 50pln za 100ml to uwazają że szmelc.Ale nie przejmuj się takimi opiniami. A temat radze poruszyć w/w tematach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galuch Napisano 15 Grudnia 2007 Share Napisano 15 Grudnia 2007 Ponieważ nie mogę doczekać się "mojej" podkategorii pytanie zadam tutaj. Czy ktoś miał styczność z albuminą przy produkcji kulek?? Opis producenta:"Można nią zastąpić jajka w proporcji: 1000 g suchego miksu, około 600 ml płynów (woda, konserwant i aromaty), 25 g albuminy." Czy są jakieś "problemy" z tym środkiem (np. przy kulaniu, suszeniu itp.)??? opis producenta:"Jest dobrym spoiwem dla mieszanki (jednak bardzo wrażliwym na ogrzewanie)". Co to znaczy?? Nie można gotować kulek??? Interesuje mnie każda opinia. Zauważyłem że cena kulek zmiejsza się w znaczący sposób przy jej zastosowaniu. Mylę się??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ds-fan Napisano 15 Grudnia 2007 Share Napisano 15 Grudnia 2007 Witam .z tego co słyszałem od znajomego który jej używa,to Albumina bardzo utwardza kulki . Możesz po prostu mieć problem zrolować kulki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galuch Napisano 15 Grudnia 2007 Share Napisano 15 Grudnia 2007 ds-fan, ale czy to nie będzie zależało przede wszystkim od ilości dodanej do mixu(damy mniej lepiej się roluje)?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ds-fan Napisano 15 Grudnia 2007 Share Napisano 15 Grudnia 2007 Nie wiem bo ja jej nigdy nie stosowałam ale tego sie zwykle 5-10% stosuje.Na stronie Jetfish pisze 5-15%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galuch Napisano 16 Grudnia 2007 Share Napisano 16 Grudnia 2007 ale tego sie zwykle 5-10% stosuje.Na stronie Jetfish pisze 5-15%. Na stronie TB pisze :"(nie więcej niż 5% na 1kg, bardzo twarde kulki)" z tym że nie wiadomo czy na 1kg mixu czy na 1 kg gotowych kulek. Pisałem do nich maila więc powinienem mieć odpowiedź w poniedziałek (mam nadzieję). ds-fan, dziękuję za odpowiedź Czekam na inne opinie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_barti_ Napisano 23 Grudnia 2007 Share Napisano 23 Grudnia 2007 A dlaczego właściwie kulki? Może prościej było by robić takie sześcianiki? Bez rollera.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madi Napisano 23 Grudnia 2007 Share Napisano 23 Grudnia 2007 A dlaczego właściwie kulki? Może prościej było by robić takie sześcianiki? Bez rollera.. Prościej tzn. jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 23 Grudnia 2007 Share Napisano 23 Grudnia 2007 Prościej tzn. jak Kwadraciki itp Ale na pewno tego próbowano. Gdyby były prostsze, lepsze to by tak je robiono Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ds-fan Napisano 23 Grudnia 2007 Share Napisano 23 Grudnia 2007 Nie muszą to być akurat kulki ,mogą to być nieforemne bryłki.najłatwiejsze są do wykonania wałeczki.poprostu robisz wałeczek na stole albo za pomocą maszynki do mięsa z odpowiednią końcówką i tniesz na 1-1,5cm kawałki i gotujesz tak jak kulki.Tylko jest problem z nęceniem na dużych odległościach.kobra odpada ,procą daleko nie wystrzelisz chyba że nęcisz z "pływadła" to można robić dowolne kształty.przecież wielu karpiarzy łowi na pellet więc czemu "kulki"nie mogą mieć tego kształtu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madi Napisano 23 Grudnia 2007 Share Napisano 23 Grudnia 2007 Prościej tzn. jak Kwadraciki itp Taaa to to wiem, że takie kwadraciki 3D, ale jak można je prościej zrobić niż kulki Ale na pewno tego próbowano. Gdyby były prostsze, lepsze to by tak je robiono Nawet się nie zakładam, bo pewnie próbowano. No ale skoro próbowano i nic z tego nie wyszło.... Może kolega _barti_ zna jakiś patent? nie no chociaż nawet nie wyobrażam sobie kulania kwadraciaków czy też wycinania ich ze specjalnych forem... Może zacofana jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_barti_ Napisano 24 Grudnia 2007 Share Napisano 24 Grudnia 2007 Pasek ciasta rozwałkować grubość 1 cm i nożem na paski poziomo później pionowo pokroić i jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 24 Grudnia 2007 Share Napisano 24 Grudnia 2007 _barti_ na pewno ktoś już tego próbował i kulki musiały być lepsze - inaczej nie robiono by kulek tylko tak jak mówisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madi Napisano 25 Grudnia 2007 Share Napisano 25 Grudnia 2007 Pasek ciasta rozwałkować grubość 1 cm i nożem na paski poziomo później pionowo pokroić i jest Taka metoda jest dobra przy małej ilości Bynajmniej dla mnie. Jeśli już się wezmę, a wezmę się za produkcję w przyszłym roku to nie wyobrażam sobie wałkować ciasta, kroić w te i we wte aby uzyskać np. 5 czy 7kg kwadratowych kulek Pistoletem wycisnąć wałeczki potem na roller i heja. A co do tego patentu _barti_ to miałam na myśli jakiś przyrząd ułatwiający pracę, a także pozwalający zaoszczędzić trochę czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 25 Grudnia 2007 Share Napisano 25 Grudnia 2007 madi nie rollowałaś jeszcze? Dużo łatwiej było by tak jak _barti_ mówi Tylko raczej gorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madi Napisano 25 Grudnia 2007 Share Napisano 25 Grudnia 2007 madi nie rollowałaś jeszcze? Dużo łatwiej było by tak jak _barti_ mówi Tylko raczej gorzej No właśnie nie zabrałam się w tym roku, choć bardzo chciałam. Nie było czasu i sposobności ani na kulki, ani na ryby Dużo łatwiej, raczej gorzej.... świetnie. Nienawidzę robić kopytek dla całej rodziny, za dużo pieprzenia. Teraz już wiadomo o co chodzi Niedługo zamówię sobie roller, więc przyszły sezon musi sprzyjać kulaniu, inaczej się znerwię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sandacz Napisano 26 Grudnia 2007 Share Napisano 26 Grudnia 2007 Ja dzisiaj zrobilem pierwsze w zyciu "kulaski". Nie jestem pewien czy mozna nazwac to kulkami ale co tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.