Skocz do zawartości
tokarex pontony

kulki proteinowe

Rekomendowane odpowiedzi

Gość wobler129
Napisano

maniek czekam :grin: Miałem przepisy ale niedokładne :cool: Czekam na opisy z foto - takie dokładne jak lubisz robić :mrgreen:

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 434
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano

Też czekam! Jak najszybciej prosimy o opis i zdjęcia. A ja jeszcze jedno pytanie, jak na włos wsuniemy kulke to jak ten stoper zamocować przełożyć przez pętelke i naciągnąć na to kulke? Wystarczy to?

ps. wobler a jak tam u ciebie karpie? masz jakieś na koncie?

Gość wobler129
Napisano
ps. wobler a jak tam u ciebie karpie? masz jakieś na koncie?

Tak mam 2 na koncie. Jeden koło 1kg a drugi koło 2kg. Oceniam na oko :cool: Jeden z rzeki drugi z jeziora :mrgreen: Na rzece wyciągnąłem jako jedyny karpia w tym roku :cool: Przynajmniej preez tak uważa :mrgreen:

• 3 weeks later...
Napisano

Wyczytalem gdzies ze kulki mozna wlorzyc do piekarnika. Czy ma to zastapic dlugotrwale suszenie ?? Jesli tak to ile kulki i w jakiej temp.powinny przepywac w piekarniku.

A moze ktos probowal suszyc kulki w kuchence mikrofalowej ?? I z jakim skutkiem ?

Za odpowiedzi z gory dzieki .

• 1 month later...
Napisano

widzę że temat który napisałeś jest z lipca wiec dosyć dawno lecz postaram się coś ci zaradzić. Kólki proteinowe nie potrzebują częstej zmiany ponieważ są one dosyć trwałe natomiast pelet dość szybko się rozpuszcza i uwalnia z siebie zapach wabiąc ryby,zależy to jeszcze od wielkości peletu.(myślę o pelecie na haczyku).Jeśli chodzi o siatke pva najprostszym sposobem nęcenia jest zaczepienie napełnionej siatki za haczyk lecz zależy to jeszcze od wytrzymałości siatki ,można do napełnionej siatki peletem czy kulkami włożyć cały zestaw czyli hak z przynętą i obciążeniem wszystko zawiązać nićmi pva i tak posłać do wody przy takich rozwiązaniach proponuje kulke lub pelet czy też kukurydze z kawałkiem pianki która uniesie naszą przynęte nad zanętę która rozłoży się na dnie.Tu trzeba eksperymentować życzę powodzenia i mocnych odjazdów. :razz:

• 1 month later...
Napisano

chcę spróbować zastosować zamiast aromatów sztucznych naturalne m.in. goździki i cynamon. Stosował ktos jakieś naturalne aromaty do produkcji kulek ? A może jakieś olejki eteryczne itp. ?

Napisano

Masz Tu

A TU TEŻ

Może niezbyt obszerne teksty,ale można podjąć dyskusje ,widze że karpiaże cię nieco obśmiali :mrgreen: ,no tak to już u nich jest jak dip nie kosztuje 50pln za 100ml to uwazają że szmelc.Ale nie przejmuj się takimi opiniami. :mrgreen:

A temat radze poruszyć w/w tematach.

• 3 weeks later...
Napisano

Ponieważ nie mogę doczekać się "mojej" podkategorii pytanie zadam tutaj. :neutral:

Czy ktoś miał styczność z albuminą przy produkcji kulek??

Opis producenta:"Można nią zastąpić jajka w proporcji: 1000 g suchego miksu, około 600 ml płynów (woda, konserwant i aromaty), 25 g albuminy."

Czy są jakieś "problemy" z tym środkiem (np. przy kulaniu, suszeniu itp.)???

opis producenta:"Jest dobrym spoiwem dla mieszanki (jednak bardzo wrażliwym na ogrzewanie)". Co to znaczy?? :shock: Nie można gotować kulek??? :shock:

Interesuje mnie każda opinia.

Zauważyłem że cena kulek zmiejsza się w znaczący sposób przy jej zastosowaniu. Mylę się???

Napisano

Witam .z tego co słyszałem od znajomego który jej używa,to Albumina bardzo utwardza kulki .

Możesz po prostu mieć problem zrolować kulki.

Napisano
ale tego sie zwykle 5-10% stosuje.Na stronie Jetfish pisze 5-15%.

Na stronie TB pisze :"(nie więcej niż 5% na 1kg, bardzo twarde kulki)" z tym że nie wiadomo czy na 1kg mixu czy na 1 kg gotowych kulek. Pisałem do nich maila więc powinienem mieć odpowiedź w poniedziałek (mam nadzieję).

ds-fan, dziękuję za odpowiedź

Czekam na inne opinie!

Napisano
A dlaczego właściwie kulki? Może prościej było by robić takie sześcianiki? Bez rollera..

Prościej tzn. jak :?::???:

Gość wobler129
Napisano

Kwadraciki itp :mrgreen:

Ale na pewno tego próbowano. Gdyby były prostsze, lepsze to by tak je robiono :wink:

Napisano

Nie muszą to być akurat kulki ,mogą to być nieforemne bryłki.najłatwiejsze są do wykonania wałeczki.poprostu robisz wałeczek na stole albo za pomocą maszynki do mięsa z odpowiednią końcówką i tniesz na 1-1,5cm kawałki i gotujesz tak jak kulki.Tylko jest problem z nęceniem na dużych odległościach.kobra odpada ,procą daleko nie wystrzelisz chyba że nęcisz z "pływadła" to można robić dowolne kształty.przecież wielu karpiarzy łowi na pellet więc czemu "kulki"nie mogą mieć tego kształtu.

Napisano

Kwadraciki itp :mrgreen:

Taaa to to wiem, że takie kwadraciki 3D, ale jak można je prościej zrobić niż kulki :roll::lol:

Ale na pewno tego próbowano. Gdyby były prostsze, lepsze to by tak je robiono :wink:

Nawet się nie zakładam, bo pewnie próbowano. No ale skoro próbowano i nic z tego nie wyszło....

Może kolega _barti_ zna jakiś patent?

nie no chociaż nawet nie wyobrażam sobie kulania kwadraciaków czy też wycinania ich ze specjalnych forem...

Może zacofana jestem :lol:

Gość wobler129
Napisano

_barti_ na pewno ktoś już tego próbował i kulki musiały być lepsze - inaczej nie robiono by kulek tylko tak jak mówisz :grin:

Napisano
Pasek ciasta rozwałkować grubość 1 cm i nożem na paski poziomo później pionowo pokroić i jest

Taka metoda jest dobra przy małej ilości :???: Bynajmniej dla mnie.

Jeśli już się wezmę, a wezmę się za produkcję w przyszłym roku to nie wyobrażam sobie wałkować ciasta, kroić w te i we wte aby uzyskać np. 5 czy 7kg kwadratowych kulek :wink:

Pistoletem wycisnąć wałeczki potem na roller i heja.

A co do tego patentu _barti_ to miałam na myśli jakiś przyrząd ułatwiający pracę, a także pozwalający zaoszczędzić trochę czasu :wink:

Gość wobler129
Napisano

madi nie rollowałaś jeszcze? Dużo łatwiej było by tak jak _barti_ mówi :wink: Tylko raczej gorzej :mrgreen:

Napisano
madi nie rollowałaś jeszcze? Dużo łatwiej było by tak jak _barti_ mówi :wink: Tylko raczej gorzej :mrgreen:

No właśnie nie zabrałam się w tym roku, choć bardzo chciałam. Nie było czasu i sposobności ani na kulki, ani na ryby :cry:

Dużo łatwiej, raczej gorzej.... świetnie. Nienawidzę robić kopytek dla całej rodziny, za dużo pieprzenia. Teraz już wiadomo o co chodzi :lol::wink:

Niedługo zamówię sobie roller, więc przyszły sezon musi sprzyjać kulaniu, inaczej się znerwię :wink: