Pacior Napisano 30 Grudnia 2011 Napisano 30 Grudnia 2011 Witam wszystkich : ) Chciałbym się dowiedzieć jakiś fajnych szczegółowych informacji na temat tego łowiska typu : do kogo należy co w nim pływa, głębokość itp. Byłem tam tylko 2 razy raz tak na rekonesans, bo kolega karpiarz napisał mi, że fajne rybki tam pływają. Miałem tylko niestety spławiki, a przy brzegu z 3-4 m i dno WIDAC !! bardzo czysta woda. leszczyki trochę pociągałem, ale przeszedłem się z ojcem to facet widać rozgarnięty i raz na tydzień wita to łowisko ze spławikiem. Rzucał do 2 m od brzegu i typowo nastawiony na leszcza,lina,karpia i takież te ryby miał po 1 sztuce lin 1 kg leszcz 1 k i karpik około 2kg. Bardzo zadowolony z widowiska i informacji postanawiamy, że przyjedziemy tutaj za niedługi okres 2 tygodni z samego rana. Także też się stało, ale nic o dziwo nie złapaliśmy na "jego" stanowisku. Myślę, że za głośno się zachowywaliśmy a zestawy były do 2 m tylko dlatego ryba jest tam bardzo czujna. W końcu przy samym końcu zjazdu wziął mi leszcz ok 1k już ładny nawet był. Ogólnie pozytywnie oceniam to łowisko, ale przydało by się więcej informacji na jego temat, no i oczywiście czy ktoś tam łowił i czy złowił i mógłby się podzielić doświadczeniami. Cytuj
mpruszek Napisano 30 Grudnia 2011 Napisano 30 Grudnia 2011 Hej byłem na tym jeziorku raz w tym sezonie. Pływałem pontonem za szczupakiem, ale niestety bez efektu. Byłem tam w sierpniu i jezioro było straaaaaasznie zarośnietę Należy do PZW, głębokość max 3 metry Cytuj
Pacior Napisano 30 Grudnia 2011 Autor Napisano 30 Grudnia 2011 A no za szczupakiem też z pontonu tata z wujkiem ganiał, ale też nic, więcej białorybu chyba Cytuj
spondi21 Napisano 30 Grudnia 2011 Napisano 30 Grudnia 2011 Przedłożę wątek byłem tak kilka razy w tym roku, siedział tam Starszy człowiek który ma tam domek. Po 3h rozmowie z nim dowiedziałem się ze łowisko jest notorycznie nawet 3 razy w tyg. oblegane przez "siaciarzy"inaczej zwanych kłusowników. Woda została zniszczona i na jej odrodzenie trzeba poczekać. Podobnie jak łowisko obok tzw. Chwarstnica. Wirów jeszcze parę lat temu był wodą godna polecenia ale niestety te czasy mineły. Można próbować nie zaszkodzi. Z tego co mi mówił to bywają jeszcze szczupaki bo łapał na żywca. Leszcze bywa ale ok 0,7deg, płotka, okoń./ Mówmy szczerze wody mamy mnóstwo ale kto nie próbuje ten nie ma. Życzę powodzenia Cytuj
Pacior Napisano 30 Grudnia 2011 Autor Napisano 30 Grudnia 2011 Chwarstnica? Chyba nie mówimy o tym samym jeziorze Dosłownie obok leży spory i obfity w ryby Wełtyń Cytuj
spondi21 Napisano 31 Grudnia 2011 Napisano 31 Grudnia 2011 Pacior wiem doskonale gdzie leży Wirów Wełtyń Chwarstnica. Jeżeli chodzi o Chwarstnice to spojrz na google earhl i bedziesz wiedzał. Jak mijasz Ośrodek Wirowa to za nim kilka kilometrów masz rozjazd na chwarstnica-pyrzyce widac w dole jezioro. A co do Wełtynia to nie wiem jak tam teraz wygląda sprawa ale 5-6 lat temu byłem na ośrodku i widzałem jak w nocy pływali i walili prądem. Cytuj
daniello2010 Napisano 1 Stycznia 2012 Napisano 1 Stycznia 2012 Witam wszystkich..Co do tych jezior to wcale nie do końca prawda co piszecie..Jeśli chodzi o jezioro Wirów jest to jezioro z dużym karpiem,linem szczupakiem i piękne leszcze...Zgodzę się że ciężko coś większego złowić ale jak regularnie się zanęci to efekty są..W tym sezonie kolega z wirowa regularnie nęcił grochem i kukurydza przez 5dni i wyciągnął leszcza 2.30kg i sporo 1-1,5kg i lina prawie 2 kg...Co do drapieżnika to wiem że jest piękny szczupak w sierpniu pływałem z echosondą łódką(moja kuzynka ma tam domek)z kolegą i złowiliśmy przez 6godz na wodzie 4szczupaki z czego jeden 83cm reszta do 55cm niestety nie złowiłem tam dużego okonia jedynie małe garbuski...Co do Węgorza to mój kuzyn łowił tam ładne sztuki na filet ale 2 lata temu..teraz nie słyszałem żeby ktoś ładnego złowił(a info mam w miarę dobre ponieważ to moje rodzinne strony:))mieszkałem w obrębie 10km do tych wód..Co do jeziora chwarstnica jest to jezioro bogate w dużego węgorza i szczupaka(dużo tam nie łowiłem ale wszędzie wokół tych wód znam bardzo dużo ludzi)niestety nie jest łatwo je złowić...Co do jeziora Wełtyń piękna woda i dużo dużej ryby:)piękny okoń,leszcz,szczupak,węgorz.Jednak byłem tam tylko kilka razy..(zezwolenia nie są tanie)No więc Jezioro Wirów należy do PZW a jeziora Wełtyń,Chwarstnica Do Firmy MODEHPOLMO(i zezwolenia na jedno jezioro i nie są tanie..Jak tylko ruszy sezon to będę częstym gościem na wirowie..Więc jeśli chciałby ktoś połowić z chęcią się przyłącze:) Cytuj
Gość FALUBAZ_ZG Napisano 3 Stycznia 2012 Napisano 3 Stycznia 2012 Sa nad wirowem moze jakies miejscowki zeby sie rozbic kameralnie na nocke tudziez dwie? Pozdrawiam. Cytuj
daniello2010 Napisano 3 Stycznia 2012 Napisano 3 Stycznia 2012 No to zależy co masz na myśli pisząc"kameralnie":)? Cytuj
spondi21 Napisano 3 Stycznia 2012 Napisano 3 Stycznia 2012 Miejsca są piękne. Jadąc z gryfina mijasz Miejscowość wirów i dojeżdzasz do ośrodka przez nim dosłownie koło płotu jest wjazd. JAk chcesz kameralnie to jedz ciągle tą drogą wdłóż wody do zwęzenia tam jest najszerzej i najładniej. Pozdrawiam Cytuj
Gość FALUBAZ_ZG Napisano 4 Stycznia 2012 Napisano 4 Stycznia 2012 Kameralnie to przede wszystkim tak zeby mi nikt nie przeszkadzal i zebym ja nikomu nie przeszkadzal. Widze jednak, ze jest szansa na tego typu miejsca tam wiec sie niedlugo przejade na rekonesans, a na wiosne jakas nocka. Chociaz w sumie mamy takie temperatury, ze na upartego i teraz moznaby jechac. Pozdrawiam. Cytuj
Pacior Napisano 5 Stycznia 2012 Autor Napisano 5 Stycznia 2012 No ja mam sporo do Wirowa, także z regularnym nęceniem odpada : ). Jest takie jedno miejsce szersze na auto i namiot 2 m od wody, tam również łapałem, ale bez rewelacji. Jest możliwość pojechania tam na 1 noc na przykład z namiotem? Jakoś nie lubię ośrodków na jeziorem. A białorybu jest to ja wiem, że są duże leszcze, jak przyjechałem to na środku jeziora regularnie co minute po 100-150 bąbelków w obrębie 5 metrów, wydaje mi się, że ktoś z łódki albo rower wodny użył i sobie "grubszą" zanętą zanęcił. Tam jest bardzo głęboko jednak z tego co wiem, a prawda chwasty sa do 7 m od brzegu mniej więcej. Czekam na odpowiedz co do nocki pod namiotem Cytuj
rafcio75 Napisano 1 Marca 2012 Napisano 1 Marca 2012 Byłem kilka razy w zeszłym roku nad Wirowem na nockę. Z rozstawieniem namiotu jest ciezko, tylko w jednym miejscu są ku temu warunki. Ja spałem w samochodzie. Ogólnie jest spokój, tylo w piatek i sobotę słychać imprezy znad Wełtynia. W sumie nic wielkiego tam nie złowiłem. Jeżdżę tam głównie dlatego, że nie ma za dużo ludzi a syn lubi łowić bass-y na bacika. Cytuj
baju Napisano 10 Czerwca 2014 Napisano 10 Czerwca 2014 Witam, czy ktoś z Kolegów bywa (lub bywał w 2013r) nad Wirowem, jakie wrażenia i rady ? Czy warto tam jechać i jakie rybki najczęściej się łowi ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi