Skocz do zawartości
Dragon

ABU CONOLON

shogun_zag

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Rozglądam się za jakimś kijkiem (bo moja jednoczęściówka jest juz w dwóch częściach za sprawą zatrzaśniętej wiatrem tylnej klapy :cry: ), grzebałem, grzebałem i znalazłem w katalogu takie coś:

ABU CONOLON

dł. 2,13 m

c.w. do 35g

blank grafitowy, ale nie podają modułu

jeden skład

nr artykułu: 1096295

Pytanie do Was ... czy ktos miał ten konkretny model w dłoniach? Jest to ponoć nowość na rynku. Chodzi mi o jego akcje, twardość blanku, ugięcie. Z tego, co pamiętam, to ABU zawsze kojarzę a kijkami raczej stosunkowo miękkimi o akcji parabolicznej a ja potrzebuję kija od szczotki :grin: Długość i c.w. wskazywałby na właśnie taką akcję, ale moje wątpliwości budzi mała zbieżność blanku

Wie ktoś coś w sprawie :cool:

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Tylko shogun_zag, ciekawe jak teraz sprzet ABU sie sprawuje ja mam też jedno stare Abu 2 czesciowe i sobie chwale, Ale te nowe :/ przyjamniej kołowrotki sądząc po cenie nie mają wiel wspólnego ze starym ABU

Napisano

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem sprzedawczynie (Babka zna sie na rzeczy i może do nas dołączy ;) ) Ponoć cała dystrybucje Abu przejeli Francuzi :shock:

Szczerze mówiąc boje sie go kupić w ciemno, bo po co mi kolejny patyk w kącie. Co prawda mój teść przyjmie każdy, bez wzgledu na producenta ... do wiązania pomidorów :mrgreen: Abu jeszcze nie miał :mrgreen:

A tak powaznie, zna ktoś ten kijek?

Napisano

Nie znam tego kija ale mi sie trafialy abu sztywne jak kij od szczotki. Pewnie dlatego ze wole srednia akcje. W sklepie wygladaly ok ale nad woda szybko okazywalo sie ze wedka spokojnie moze sluzyc nie tylko jako tyczka do pomidorow (patrz post shogun_zag) ale jako stepel budowlany ;)

Gość Anonymous
Napisano

Hej ,

Poszło za szybko.

Śledziłem forum od jakiegoś czasu i widzę że metoda jaką stosujesz jest na tyle specyficzna że firma ABU nie jest w stanie wykonać tak specjalistycznego kija ponieważ tak łowimy tylko my . Osobiście polecłbym kij robiony nie są to już tak kolosalne koszty.A jeszcze jak sam jesteś manualny to koszty obniżysz..

Bronek

Napisano

Witaj Bronku

Skąd pomysł tego kijka ... nic innego nie mogłem wyszperać dla siebie. W sklepach totalny badziew, albo kije nie w moim typie. Tak jak wczesniej pisałem ... kijek robiony przez I. Matuszkiewicza na blanku Batson-a IMB785 był superrrr. Jego zaletą było to, że był jednocześciowy. Za razem jest to "wadą transportową", bo nie wyobrazam sobie jechać na drugi koniec kraju z tubą 2 m w środku. Jadąc samemu ... z transportem nie ma problemów, ale w dwie osoby ... hmmm.

Po "śmierci" w/w wróciłem do Vectrona i gdyby nie jego totalny brak dopracowania chwytu kołowrotka, to reszta jest całkiem, całkiem. Twardy, szybki i ładnie pracuje na rybie.

A dla czego własnie TEN Abu ... najnormalniej w świecie spodobał mi sie na obrazku :cool:

Napisano
ABU nie jest w stanie wykonać tak specjalistycznego kija ponieważ tak łowimy tylko my
A co Wy takiego specjalistycznego robicie?
Napisano

Fajny kijek miał kolega 2.1 m był to jakiejs USA firmy. Hmm tylko zapomniałęm jakiej firmy :/ Ale mi sie bardzo spodobał może jak kumpla dprwe to napisze jaka to firma.

Napisano
Skaczemy, lub jak to osoby nie w temacie mówią ... szarpiemy :cool:

:mrgreen:

Ja szarpię kijem Team Dragon 210cm, 14-35g i sobie chwalę. Sztywny kij, szybka akcja..

Cena w miarę przystępna.. Abu i Batson pewnie wiele drożej wychodzą.. :roll:

Gość Anonymous
Napisano

Hej.

Właśnie mam takiego Batsona tylko w klasie MB spisuje się znakomicie.

Na ostatnich rybach założyłem koguta 28 gr. na swój zestaw jerkowy z multikiem i była rewelacyjna praca kija.Ten kij to jak wspomniał @ Adam wyżej :Team Dragon cw 30-70 -183cm w dwuch kawałkach.Naprawdę rewelacyjna praca.

Bronek

Napisano

Czy az tak rewelacyjna? Dragony nie powalają mnie na kolana, już je przerobiłem ... w zeszłym roku (2,10 m) i w tym (1,83 m) :cool:

Ładne kijki, dopracowane, ale po prostu mi nie leżą w ręce. Dodatkowo nie lubię przelotek dwustopkowych ;)

A co z tym Conolonem?

Gość Anonymous
Napisano

Hej.

A to Abu to znasz tylko z katalogu czy macałeś w sklepie ?

Oczywiście nie mówię o sprzedawczyni.

Bronek

Napisano

:lol:

Gdybym pomacał, ty bym Was sie nie pytał. Mówiła mi, ze w tym roku sciągnięto do Polski nie więcej niż 10 szt. tych kijków i własnie pod koguty. Kupujący byli nimi ponoć zachwyceni i kogutami 40 g śmiga sie "z bata" bez strachu, ze cos za plecami chrupnie :mrgreen:

Własnie miałem cicha nadzieje, ze tu są jacyś "zachwyceni" i w/w informacje potwierdzą :lol:

Skoro ich nie ma ... od połowy wrzesnia stane sie "zachwyconym" :mrgreen: Wczoraj go zamówiłem, a co mi tam ;):lol:

Gość Anonymous
Napisano

Hej

Będziesz 11 a na tym forum jedynym jak narazie stąd brak pochwał bo i skąd wiedza.

Bronek

Napisano
Można wiedzieć ile to cudeńko kosztuje?

Czy cudeńko, to sie jeszcze okaże ;) Kosztu dokładnie co do złotóweczki jeszcze nie znam, ale gdzieś w granicy 500-600 zł. Jak bedę miał potwierdzenie ceny to podam.

Piotr a Daiwa ci się już znudziła.

Maniuś, Daiwa, to moja ulubiona firma jeślki chodzi o kije i kołowrotki :mrgreen: Nie znalazłem jednak w ich ofercie nic, co by mi podeszło pod koguty :cry: Jeśli długość i c.w. , sztywność OK, to dolnik długi. W amerykańcach nie szukałem, gdyż uważam, że proporcja cena-jakość nie wypada najlepiej, a zdobienia rękojeści np. drewnem różany jest dla mnie i dla i sandaczy całkowicie zbędne ;) Kij powinien posiadać preferowane parametry użytkowe a nie ... ładnie wyglądać i być na topie :cool:

I koniecznie jednoczęściowy ,to niewygodne.

Kije jednoczęściowe maja nienaganną akcję, nie zakłuconą złączem (miejscowe usztywnienie) Nad wodą nie mają sobie równych, ale ich transport ... hmmm :( Nie mam małego auta, a jednak by dojechać z jednoczęściówka nad wodę muszę położyć opieradła z przedniego i tylnego siedzenia. Na dach nie zamocuję, bo do mojej białej strzały nie produkuje się bagażników, a te tzw. uniwersalne, które oglądałem ... prawdopodobnie, po jego demontażu musiałbym malować dach.

A Abu, którym się zainteresowałem jest dwuczęściowy i bez problemu na tylne podszybie się zmieści :)

• 5 weeks later...
Napisano

No i jak tam Twoja nowa wędka.. Nic się nie chwalisz.. Dotarła w końcu?? Rzeczywiście jest tak dobra jak ją zachwalali?? Napisz proszę o nie coś bliżej. Również o cenie. :oops:

Napisano

Nic jeszcze nie wiem, nie mam jej jeszcze :( Telefonowałem do miłej Pani Krysi i poinformowała mnie, ze dostawa będzie na początku września i natychmiast mnie o tym powiadomi ... a ja Was.

A czy ją zachwalałem .. hmmm, nie mozna tak powiedzieć, gdyż widziałem ja jedynia na obrazku w katalogu, a przekazywane z ust do ust opinie o sprzęcie stanowiącym nijako nowość na rynku ... wolę sam organoleptycznie sie przekonać, bo ludzie maja różne gusta, potrzeby, wymagania i upodobania :cool:

A na rzut oka wyglada ładnie, krótki dolnik, ładnie wyprofilowany chwyt, duża zbieżność blanku. Ale czy jak wezme ja w łapę, nie okaże sie witką? Tego nie wiem. Co prawda zapewniano mnie, ze to hi fast, ale ... różnie z tym bywa ;)

• 3 weeks later...
Napisano

Tak, limitowana.

Telefonowałem do Pani Krysi i ... dostawa jest awizowana na koniec przyszłego tygodnia :mrgreen:

Aż jestem ciekaw, co to za patyk ... juz nie mogę sie doczekać :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

• 3 weeks later...
Napisano

I wielka kicha ... własnie dzis przyszła ostatnia dostawa w tym roku i ... Conolon nie dotarł :(

Importer zerwał umowę z żabojadami, bo nie wywiązują sie z realizacji zawartych umów. Maja pomiędzy stronami trwać jakieś rozmowy, jakieś kary umowne ... jednym słowem nie ciekawie to wygląda w/s sprzętu Abu.

Zapewniono mnie, że następna dostawa będzie miała miejsce w połowie stycznia '07 i prawdopodobnie już od nowego dosatawcy, a kto nim będzie ... nie wiadomo.

Na tę chwilę tyle wieści ze świata biznesu. Nadal oczekuje na realizację zamówienia :cool:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.