mario61 Napisano 10 Stycznia 2012 Share Napisano 10 Stycznia 2012 Witam... Informacja dla poławiaczy polujących na wodach Spółdzielni Rybackiej "Regalica" - nie wiem, czy już wiecie, na stronie internetowej spółdzielni pojawił się kilka dni temu cennik na 2012 rok. Pierwsza informacja jaka rzuca się w oczy, to pozytywna wiadomość, że ceny za zezwolenia się nie zmieniają i będą takie same jak w roku ubiegłym. Jednak radość nie trwa długo, bo pojawia się również informacja, o tym, że jeżeli ktoś ma ochotę łowić na trolling, to musi dopłacić 70 zł. A tu już raczej mało sympatyczna wiadomość.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martines Napisano 10 Stycznia 2012 Share Napisano 10 Stycznia 2012 a ja uważam, że w końcu coś sie ruszyło w temacie trolingu na tych wodach. Teraz można za dodatkową odpłatnością legalnie trolingować. 70 zł w skali roku to 5,83 zł miesięcznie, aż tak strasznie dużo aby mieć jakieś pretensje Brawo dla rybaków, że w końcu się ugięli w stronę wędkarzy bo to oni do tej pory blokowali tę metodę. Teraz może przestaną wystawiać nieoznakowane sieci a nie jak było do niedawna siaty wszędzie i o każdej porze dnia i nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bonah009 Napisano 10 Stycznia 2012 Share Napisano 10 Stycznia 2012 no w końcu będzie na legalu, a co do tych nie oznakowanych siatek w rzece i kanałach to raczej nie rybacy je stawiają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martines Napisano 10 Stycznia 2012 Share Napisano 10 Stycznia 2012 bonah009, i jesteś tego w 100% pewien. Szkoda że w zeszłym roku nie robiłem zdjęć, w tym roku na pewno troszkę po umilam życie rybakom i pstryknę pare fotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario61 Napisano 10 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2012 Święta racja martines...kilka nocek w Żabnicy pozbawiło mnie złudzeń....Znani w tej okolicy rybacy po zmroku stawiali sieci w poprzek nurtu i to od brzegu do brzegu. Raz , że w nocy, dwa , że w poprzek na całej szerokości, trzy, że nie oznakowane. Oczywiście o świcie manewr odwrotny... Co ciekawsze ci sami rybacy mają uprawnienia do kontroli wędkarzy, co gorliwie czynią przy każdej okazji :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goral28 Napisano 10 Stycznia 2012 Share Napisano 10 Stycznia 2012 mario61, dokładnie małem to samo na Żabnicy w październiku. Najpierw stawiali siatki w poprzek rzeki a później podpłynęli do nas i karty sprawdzali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martines Napisano 10 Stycznia 2012 Share Napisano 10 Stycznia 2012 To dla czego nie zadzwoniliście na policję Panowie w takich sytuacjach trzeba działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fix-bud Napisano 10 Stycznia 2012 Share Napisano 10 Stycznia 2012 pseudorybaków kurka wodna jak mówi mój tata,to są cz esto najwieksi kłusole,a aparat od niedawna woze zesobą zawsze...... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goral28 Napisano 10 Stycznia 2012 Share Napisano 10 Stycznia 2012 fix-bud, stawiali jakby mieli do tego prawo. Zresztą jeden gościu stawiał się bo miał 3 wędki to sami chcieli policję wezwać. Wszystko w biały dzień, wysiadł z krypy z blachą w ręku. Zresztą rano przypłynął rybak bo niedaleko łódkę trzyma i ściągał ich siatki, jakby dla niego stawiali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario61 Napisano 11 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2012 Ja akurat miałem takie sytuacje w nocy, ale że działalność lokalnych rybach z Żabnicy jest znana wszystkim w okolicy, ich łódź i postacie są dobrze znane wędkarzom i nie sposób ich nie rozpoznać. Oczywiście nikt w nocy nie przyjedzie kontrolować rybaków, czy pływają w nocy i w jakim celu, bo akurat jakiś wędkarz dzwoni Zresztą i tak mają prawo pływać i kontrolować swoje sieci, tego nikt nie sprawdzi przecież. Ponieważ poszliśmy trochę innym tematem. proponuję w takim razie założyć odrębny temat, który będzie dotyczył naszych spostrzeżeń, co do niewłaściwej działalności rybaków na tym terenie, łącznie z umieszczaniem zdjęć. Oczywiście przede wszystkim temat dotyczyłby wszelakiej działalności kłusowniczej w naszym rejonie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arielos24 Napisano 13 Stycznia 2012 Share Napisano 13 Stycznia 2012 Ponieważ nie ma jeszcze nowego tematu to napisze tylko krótko że od ponad roku TPRIiG prowadzi nadzór nad pracą PSR więc są oni zobligowani do kontroli po każdym zawiadomieniu o takim procederze.Także Policja ma prawo kontroli i ukarania nieuczciwych rybaków.Nawet jak ich nie złapią na gorącym to zdejmą nieoznakowane sieci co troche da po kieszeni rybolom.A że się nie boją to po prostu zwykłe cwaniaku i brak reakcji naszej na ich poczynania oraz przeświadczenie że są panami na włościach. Dodam tylko jeszcze że fotki będą doskonałymi dowodami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi