adamo19666 Napisano 29 Stycznia 2012 Share Napisano 29 Stycznia 2012 Witam. W tym roku łowić na tych 2 rzekach. Orientujecie się może czy w ogóle warto tam sie udać na ryby? Nie wiem jak tam z rybkami [interesują mnie najbardziej odcinki blisko ujścia z Wisłą] Występują tam pstrągi? bo one mnie najbardziej interesują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bluzer Napisano 29 Stycznia 2012 Share Napisano 29 Stycznia 2012 Kocham te forumowe pytania "czy warto..." Na ryby ZAWSZE warto się wybrać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaplasiwa Napisano 29 Stycznia 2012 Share Napisano 29 Stycznia 2012 Tutaj masz mapkę http://www.pzwbielsko.pl/wody.pdf Jeżeli chodzi o pstrągi to najlepiej szukać ich w górnych partiach rzek. Najlepiej z muchówką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamo19666 Napisano 30 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2012 Jak dla mnie to tylko spinning... Chodzi mi o to, że mam do wyboru to, albo mizerne szczupaczki na jednym jeziorku [takie do 40cm] bo inne wykłusowali... a może wędkował ktos z was w dolnych odcinkach tych rzek...? chodzi mi gółownie o kwestie pstrągów, bo wiem na 100% że jest dużo okoni i kleni, mysle, że jazie tez będą... Ale chodzi głównie o pstrągi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabadaon Napisano 30 Stycznia 2012 Share Napisano 30 Stycznia 2012 Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że na Skawie przy ujściu do Wisły pstrąga nie ma, zresztą w ogóle to co się stało z tą rzeką przez ostatnie kilkanaście lat to porażka, tragedia i .... w ogóle słów brak. Kiedyś piękna rzeka, teraz totalne bezrybie, przynajmniej na dole. Jaz w Grodzisku całkowicie i skutecznie uniemożliwił rybom migrację w górę rzeki, każda powódź spłukuję rybę do Wisły, a 2 lata temu były 4... Jest trochę szczupaka, ale bez rewelacji, drobnego okonia, klenia - kiedyś przy ujściu do Wisły były piękne okonie, sandacze - teraz martwa woda. Z Sołą jest troszkę inaczej, ale tez bez rewelacji -zależy w którym miejscu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pet87 Napisano 31 Stycznia 2012 Share Napisano 31 Stycznia 2012 Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że na Skawie przy ujściu do Wisły pstrąga nie ma zgadzam sie.Kiedyś piękna rzeka, teraz totalne bezrybie, przynajmniej na dole. Z Sołą jest troszkę inaczej, ale tez bez rewelacji -zależy w którym miejscu tutaj mam całkiem odmienne zdanie.Wskawie jest brzana ,swinka sporo klenia a na sole(przynajmniej w ok oświecimia) porazka totalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabadaon Napisano 4 Lutego 2012 Share Napisano 4 Lutego 2012 świnki na Skawie trochę jest, ale to nie to samo co kiedyś. Przedtem jak się stało na wale i świnka żerowała to widziałeś jedno wielkie złoto i nierzadko trafiały się sztuki po 50 cm. Teraz to trzeba znać miejscówki, gdzie ona siedzi. Brzany jak na lekarstwo, klenia trochę jest, ale drobnego, aczkolwiek namierzyłem latem takiego ponad 60 cm, ale to też rzadkość. Naprawdę na Skawie jest cieniutko - łowię na niej od 30 lat, tam się uczyłem wędkarstwa i wiem co mówię. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gracjano2 Napisano 16 Marca 2012 Share Napisano 16 Marca 2012 Również zgadzam się z pet87. Wędkuję na Sole ponad 25 lat, najczęściej na odcinku oświęcimskim. Dawniej zdarzało się z wiosny trafić pojedynczego pstrąga, ale od dobrych kilku lat taka sztuka mi się nie udała, jak również nikomu z moich znajomych, więc raczej ich po prostu nie ma. Stada dużych świnek, których w tym rejonie było masę, też należą już do przeszłości. Brzanę widziałem w zeszłym roku jedną!!! (ale za to sporą, tak na oko ok. 80cm), a nad wodą jestem na prawdę często. Największy mój zawód zeszłego roku - prawie zupełny brak klenia, którego na tym odcinku zawsze było mnóstwo i łowiło się bez większych problemów kilka sztuk z jednego przejścia. W zaszłym roku - pustynia!!!. Jedynie okonki brały jako-tako. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubiak Napisano 7 Sierpnia 2012 Share Napisano 7 Sierpnia 2012 Orientuje się ktoś, co się dzieje na Sole? Chodzi mi głównie o klenia i okonia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gracjano2 Napisano 30 Sierpnia 2012 Share Napisano 30 Sierpnia 2012 Okoń dobrze bierze i jest go mnóstwo - najczęściej w przedziale 15-25 cm. Z kleniem już nie jest tak różowo, trafiają się, ale w większości niemiarowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi