Janusszr Napisano 10 Lutego 2012 Share Napisano 10 Lutego 2012 Jak to faktycznie jest z tymi długościami wędek. Producenci, a następnie handlowcy podają długość w stopach i centymetrach (ew.metrach). Nijak to się ma z rzeczywistością. Stopa to 30,48cm, czyli kij 12 stopowy powinien mieć długość 12x30,48=365,76cm, 13 stopowy - 396,24, a 14 stopowy - 426,72cm, itd. Czy faktycznie wędziska są dłuższe o te kilka centymetrów? Czy tylko Daiwa traktuje potencjalnych klientów uczciwie. Mikado potrafi zaniżyć długość kija o całą stopę w swoich katalogach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.luk Napisano 11 Lutego 2012 Share Napisano 11 Lutego 2012 Wszystko się zgadza. Powstała różnica może wynikać ze stosowania innej, niż powszechnie przyjęta, miary stopy. W granicach (przybliżonych) 1 stopa= 28-35cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janusszr Napisano 11 Lutego 2012 Autor Share Napisano 11 Lutego 2012 No nie!!! Tak być nie może. Metoda odległościowa angielska. "Miernictwo" anglosaskie, a długość stopy japońska i ruska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 11 Lutego 2012 Share Napisano 11 Lutego 2012 Ostatnim czasem 1ft (w przypadku, chińskich rodbuliderów) = 30cm i tyle w temacie.... stąd w katalogach 360 390 420 itd.. natomiast gdyby złożyć i zmierzyć taki patyk dokładnie... okazało by się, że często długość różni się od deklarowanego nominału w katalogach o jakieś, 3-4cm ( uwzględniony w wymiarze końcowym lub też nie zapas na łączach spigot ) czyli średnio 1,5-2cm na 1 łącze czopowe. Czy faktycznie wędziska są dłuższe o te kilka centymetrów? Masz na myśli klasowe patyki t.zn. Szkocka Daiwa, Preston, Drennan, Middy.. itd ? jeśli tak, to wymiary po złożeniu kija będą zbliżone do angieskiej stopy, a nie do 'chińskiej' , a jeśli będzie podane c.w. lub też deklarowana moc linki też należy się spodziewać precyzji, co w przypadku chińskiej masówki często bywa przeszacowane lub niedoszacowane. Temat "Rzeczywista długość wędziska" początkowo zanim zacząłem czytać myślałem, że będzie ciekawiej np.jakieś przemyślenia co do długości "czesci roboczej" kija match czyli tego co zostaje po odjęciu długości dolnika często 60, a nawet ponad 80cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janusszr Napisano 11 Lutego 2012 Autor Share Napisano 11 Lutego 2012 Krakowskim targiem...zrobili 30cm Chcę kupić dwie odległościówki o tej samej długości. Niby +- 7 cm to żadna różnica, ale jednak... PS.Z tego co wyczytałem w internecie, to szkocka Daiwa jest produkowana w Chinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi