walx17 Napisano 11 Lutego 2012 Share Napisano 11 Lutego 2012 Witam wszystkich .Mam zamiar zakupić wędkę DAIWA Black Widow Carp 3,60 m 3,00 lb i nie wiem jak kołowrotek do niej wybrać będę łowił na żwirowniach i małych jeziorach karpie do 10 kg ale mogą trawić się też większe sztuki. Zastanawiałem się nad takimi kołowrotkami : Mistrall Carp X4 Power 500 Mistrall Master Carp 50 MISTRALL ENERGY CARP FRD 5000 Jakie są wasze opinie na temat tych kołowrotek i jaka wielkości będzie najlepsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon-zawodowiec Napisano 11 Lutego 2012 Share Napisano 11 Lutego 2012 W tej cenie proponował bym poszukać czegoś z oferty Okumy. Jest sporo sprawdzonych modeli które powinny sprostać twoim oczekiwaniom. Np. Okuma lexan pro OKUMA TRAVERTINE TRB OKUMA MAX-4-55 BAITFEEDER Tego ostatniego używam już 3 lata i jest ok , a łowie z zestawieniu tez z black window tylko 2.75 lb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oszolom87 Napisano 12 Lutego 2012 Share Napisano 12 Lutego 2012 walx17, kup spro super long cast. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek-Karp Napisano 18 Lutego 2012 Share Napisano 18 Lutego 2012 Witam wszystkich .Mam zamiar zakupić wędkę DAIWA Black Widow Carp 3,60 m 3,00 lb i nie wiem jak kołowrotek do niej wybrać będę łowił na żwirowniach i małych jeziorach karpie do 10 kg ale mogą trawić się też większe sztuki. Zastanawiałem się nad takimi kołowrotkami :Mistrall Carp X4 Power 500 Mistrall Master Carp 50 MISTRALL ENERGY CARP FRD 5000 Jakie są wasze opinie na temat tych kołowrotek i jaka wielkości będzie najlepsza Witam. Generalnie nie kupuj kołowrotków Mistrall, Jaxon itp. Są awaryjne - oczywiście ze możesz trafic na dobry model ale.... Osobiście nie polecam kołowrotków z wolnym biegiem - o czym pisałem w innym wątku - są cięższe, w modelach tańszych wolny bieg po jakimś czasie lubi szwankowac. Podstawa to kołowrotek musi miec dobry HAMULEC i wysoką szpulę i w miarę długą (LONG CAST). Lepiej dołożyc te 50 - 100 zł i kupic coś co długo i bez awaryjnie posłuży i będzie można tym oddawac długie rzuty. Tu masz młynki bez wolnego biegu ceny od 180 - 280 zł OKUMA Distance DTS FD 60 CORMORAN AKX 6Pif 5500 CORMORAN Black Master 8PiF 4500 lub 5000 SPRO LONG CAST - TO POLECAM TICA SCEPTER GF 6000 - 10000 - TO POLECAM Z wolnym biegiem: SPRO Freeliner LCS 555 ANACONDA MR III LUB IV - praktycznie to samo co Shimano BR LC a kosztuje koło 300 zł a nie 700zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość czarnodusznik Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 Kolega Arek ma pojecie widze i wie co dobre. Co wiecej Mistrall to takie same dziadostwo jak York stary wiec daj sobie spokoj. Do 199 zł Quantum Hypercast RCF 770 albo Spro Long Distance wspomniane zadza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdk Napisano 27 Marca 2012 Share Napisano 27 Marca 2012 Teraz w promocji jest CORMORAN ANTERA 6000 z wolnym biegiem, właśnie kupiłem ale jeszcze nie nawinąłem żyłki:). - 120 pln to niezła cena ale promocja ograniczona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość czarnodusznik Napisano 27 Marca 2012 Share Napisano 27 Marca 2012 Ten model Cormorana średnio mi leży choć jest dość często kupowany przez karpiarzy i to początkującyh. Ale jendka co firma to firma i ze ta pieniądze ciężko będzie znaleść coś lepszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek-Karp Napisano 27 Marca 2012 Share Napisano 27 Marca 2012 A ja w dalszym ciągu polecam TICA SCEPTER GF 6000-10000, teraz są jakieś promocje i można go łyknąc juz za 260 zł. I nie sugerujcie się tym wolnym biegiem szpuli. Choc paręnaście lat temu tez mi się wydawało że wolny bieg to HHOHOHOHOHOHH:) i że jest bardzo potrzebny - a to guzik prawda. Zresztą popatrzcie na najlepsze modele Daiwa (BASIA) lub Shimanno - NIE MA W NICH WOLNCH BIEGÓW SZPULI. A po za tym podczas zacinania karpika z młynkiem z wolnym biegiem szpuli 98% ludzi podnosi wędkę i kręci korbką - tym samym wyłączając wolny bieg - co powoduje dosyc często rozerwanie pyska u ryby. Natomiast zacinając rybkę młynkiem bez wolnego biegu - spokojnie podnosimy kijek jednocześnie trzymając za szpule kołowrotka i spokojnie ustawiamy hamulec. tak więc pomyślcie:)) i niech karpie będą z Wami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość czarnodusznik Napisano 27 Marca 2012 Share Napisano 27 Marca 2012 Arek ja pisałem o Ryobi Proskyer Nose Power z przednim hamulcem tu za 290 zł. Myśle że to równie dobra propozycja co Tica Scepter GF za 260 zł. Ewentualnie radziłbym zastanowić się nad kręciołkiem Daiwa Emblem-S 5000T 290 zł. Wolny bieg szpuli nie jest konieczny za to szpula typu Long Cast jak najbardziej przydaje się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaflex Napisano 28 Marca 2012 Share Napisano 28 Marca 2012 Scepter GE i GF obecnie w rewelacyjnej cenie 229 PLN-ów, uważam, że jest bezkonkurencyjną propozycją w stosunku do wymienionych kołowrotków powyżej, pod każdym względem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość czarnodusznik Napisano 28 Marca 2012 Share Napisano 28 Marca 2012 diaflex przebijam Twoja propozycje nastepujacym modelem kreciolka Spro Super Long Cast Pro 460 za jedyne 189 zl co Ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaflex Napisano 28 Marca 2012 Share Napisano 28 Marca 2012 diaflex przebijam Twoja propozycje nastepujacym modelem kreciolka Spro Super Long Cast Pro 460 za jedyne 189 zl co Ty na to? Pytasz, więc odpowiem. Ten kołowrotek na Allegro jest w jeszcze niższej cenie dostępny, również jest chwalony, ale Scepter to już inna liga.... . To nie była moja propozycja, tylko opinia i aktualizacja ceny tego kołowrotka. Jeśli widziałeś, trzymałeś w ręku te dwa kołowrotki, nie powinieneś mieć wątpliwości i proponować Spro, jako równorzędną alternatywę. ps. Scepter ma dodatkową szpulę aluminiową w komplecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek-Karp Napisano 28 Marca 2012 Share Napisano 28 Marca 2012 Ewentualnie radziłbym zastanowić się nad kręciołkiem Daiwa Emblem-S 5000T 290 zł jedno ale - szpula plastikowa:) a to nie wypada:) I jak pisze diaflex Tica ma dwie aluminiowe o różnej pojemniści - płytszą z reguły nr 5 czyli około 250 - 300 m zyłki 0,30 i głebszą 9000 - pojemnośc ok 500 m - 0,30 i to kolejny plus tego kręcioła - daje mozliwośc wyboru. Spro Super Long Cast Pro 460 - o ile mnie mój łebek nie myli nie ma szpuli zapasowej - ale jak na początek, o czym wcześniej piałem również godny polecenia. AAaaa i Tica z serii GE jest ciut uboższa od serii GF ale za to jest ładna bo z reguły czarna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaflex Napisano 28 Marca 2012 Share Napisano 28 Marca 2012 AAaaa i Tica z serii GE jest ciut uboższa od serii GF ale za to jest ładna bo z reguły czarna Chyba coś pokręciłeś, a właściwie wszystko z tego co zacytowałem To samo dotyczy szpul, pojemność zależna jest od nr. modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek z Napisano 28 Marca 2012 Share Napisano 28 Marca 2012 bierz spro super long cast pro 460 szpulę zapasową dobierzesz ze spro lub któregoś z jaxonów i po problemie kręcioł prosty i niezawodny za te pieniądze nic lepszego nie widzę , ale zawsze twoja wola panie, ja mam je od zeszłego sezonu i wad nie widzę ...no może te włoski wokół szpuli ... szału nie ma dupy nie urywa poza tym spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość czarnodusznik Napisano 28 Marca 2012 Share Napisano 28 Marca 2012 Ja tez jestem za Spro czasem Tica ma to do siebie ze sypie sie pokretlo a aluminiowa czy plastikowa szpula to juz tylko kosmetyka. Wazny w kolowrotku jest mechanizm niestety Tica potrafi sie posypac czasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majkelpl Napisano 29 Marca 2012 Share Napisano 29 Marca 2012 Hmmm,jedyne co polece to okume travertine baitfeeder lub longbow baitfeeder; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek-Karp Napisano 30 Marca 2012 Share Napisano 30 Marca 2012 Chyba coś pokręciłeś, a właściwie wszystko z tego co zacytowałem To samo dotyczy szpul, pojemność zależna jest od nr. modelu nic nie pokręciłem - tak jest jak napisałem. Uboższa GE bo ma np. mniej łożysk Podawałem przykładowe numery szpul tak? - nr 5 i 9000 (nr 10) Czarna GE - "z reguły" napisałem. Wersja kołowrotka to zawsze numer szpuli - tej większej (dotyczy Tica Scepter oczywiście) Jak bym mógł coś pomylic jak spałem z nimi przez 4 noce zaraz po zakupie heheheheh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaflex Napisano 30 Marca 2012 Share Napisano 30 Marca 2012 Arek, nie obraź się, ale dopisujesz kolejne bzdury. Myślę, że nie jest tu miejsce na dalsze tego typu dyskusje. Jeśli jesteś zainteresowany, zapraszam na PW lub GG, znasz namiary, podawałem jakiś czas temu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek-Karp Napisano 31 Marca 2012 Share Napisano 31 Marca 2012 Arek, nie obraź się, ale dopisujesz kolejne bzdury. Myślę, że nie jest tu miejsce na dalsze tego typu dyskusje. Jeśli jesteś zainteresowany, zapraszam na PW lub GG, znasz namiary, podawałem jakiś czas temu. Pozdrawiam. tak...używam tych kołowrotków od kilku lat i wypisuje bzdury.........?????? Ciekawe rzeczy mówisz. heheheheheheheh pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafir Napisano 14 Grudnia 2013 Share Napisano 14 Grudnia 2013 KONGER MEDALIST BLACK CARP 850 z wolnym biegiem za 75 zł to dobry wybór? Jest znizka 40 % a składam w miare tani sprzęt karpiowy ( amator, sporadyczne zasiadki na karpia) Miał ktoś do czynienia z tym kolowrotkiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafir Napisano 9 Stycznia 2014 Share Napisano 9 Stycznia 2014 KONGER MEDALIST BLACK CARP 850z wolnym biegiem za 75 zł to dobry wybór? Jest znizka 40 % a składam w miare tani sprzęt karpiowy ( amator, sporadyczne zasiadki na karpia) Miał ktoś do czynienia z tym kolowrotkiem ? Ponawiam pytanie Z opinii wyczytanych na forum myślałem o OKUMA Travertine Baitfeeder 55 ale tak jak wspomniałem sprzet karpiowy jest mi potrzebny "od święta" a za ta maszynke trzeba dać te 200 zł Na alledrogo wyczaiłem też taką okume : OKUMA SILVARA PRO SVPB55 Baitfeeder w cenie 110 zł... Wiem, że lepiej doskładać te kilkadziesiąt zł i kupić coś lepszego no ale skłaniałbym sie do jakiegoś tańszego sprzętu, który nie będzie totalnym złomem i w miare sie sprawdzi. I tutaj potrzebuje jakiejs opinii czy warto wogole szukac takiego tańszego "zamiennika" i czy takowy jest, który można polecić nie w stylu "kup może sie nie rozpadnie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi