Wicher Napisano 24 Lutego 2012 Napisano 24 Lutego 2012 Chciałem zapytać czy mój syn /10 lat/ wedkując w obrębie mojego stanowiska może wędkować na trzecią wedkę tzn. ja mam dwie wędki a młody w moim stanowisku jedną. Punkt regulaminu ja interpretowałem tak że mogę dać synowi wedkę jedną, a na drugą ja łowić, natomiast w kole gdy chciałem młodemu kartę wyrobić powiedziano mi że przy mnie syn może wedkować na swoją wędkę plus ja normalnie na dwie. Bardzo prosiłbym o fachową poradę. Cytuj
zdrapek Napisano 24 Lutego 2012 Napisano 24 Lutego 2012 Chciałem zapytać czy mój syn /10 lat/ wedkując w obrębie mojego stanowiska może wędkować na trzecią wedkę Rapr jest w tej kwestii oczywisty: "5. Członek PZW do lat 14 ma prawo wędkować z następującymi ograniczeniami: w ramach własnego łowiska, zgodnie z limitem ilościowym i wagowym, wyłącznie pod opieką osoby pełnoletniej, posiadającej kartę wędkarską. 6. Młodzież niezrzeszona w PZW w wieku do 14 lat ma prawo wędkować: a) wyłącznie pod opieką i w ramach uprawnień, stanowiska i dziennego limitu połowu ryb osoby pełnoletniej, posiadającej kartę wędkarską, metodą gruntowo-spławikową maja prawo wędkować dwie osoby, każda na jedną wędkę. Udostępnienie stanowiska i limitu dwóm osobom nie wyklucza wędkowania opiekuna na jedną wędkę; wyłącznie pod opieką i w ramach uprawnień i dziennego limitu połowu, osoby pełnoletniej, posiadającej kartę wędkarską, metodą spinningową i muchową. Przekazanie uprawnień nie wyklucza wędkowania opiekuna na jedna wędkę." Jeśli Twój syn będzie zrzeszony w PZW ma prawo wędkować w ramach własnego łowiska pod opieką dorosłej osoby z kartą. Jeśli nie jest członkiem PZW ma prawo wędkować na 1 wędkę w ramach Twojego limitu, a ty łowisz też na 1 wędkę. Cytuj
zdrapek Napisano 24 Lutego 2012 Napisano 24 Lutego 2012 Chciałem zapytać czy mój syn /10 lat/ wedkując w obrębie mojego stanowiska może wędkować na trzecią wedkę Rapr jest w tej kwestii oczywisty: "5. Członek PZW do lat 14 ma prawo wędkować z następującymi ograniczeniami: w ramach własnego łowiska, zgodnie z limitem ilościowym i wagowym, wyłącznie pod opieką osoby pełnoletniej, posiadającej kartę wędkarską. 6. Młodzież niezrzeszona w PZW w wieku do 14 lat ma prawo wędkować: a) wyłącznie pod opieką i w ramach uprawnień, stanowiska i dziennego limitu połowu ryb osoby pełnoletniej, posiadającej kartę wędkarską, metodą gruntowo-spławikową maja prawo wędkować dwie osoby, każda na jedną wędkę. Udostępnienie stanowiska i limitu dwóm osobom nie wyklucza wędkowania opiekuna na jedną wędkę; wyłącznie pod opieką i w ramach uprawnień i dziennego limitu połowu, osoby pełnoletniej, posiadającej kartę wędkarską, metodą spinningową i muchową. Przekazanie uprawnień nie wyklucza wędkowania opiekuna na jedna wędkę." Jeśli Twój syn będzie członkiem PZW ma prawo wędkować w ramach własnego łowiska pod opieką dorosłej osoby z kartą. Jeśli nie jest członkiem PZW ma prawo wędkować na 1 wędkę w ramach Twojego limitu/uprawnień, a ty łowisz też na 1 wędkę. Cytuj
Wicher Napisano 27 Lutego 2012 Autor Napisano 27 Lutego 2012 Dzięki za info. też tak interpretowałem ten zapis ale działacz ze związku był słabo zaznajomiony z rególaminem i zrobił mi mętlik. Cytuj
bongos78 Napisano 6 Kwietnia 2012 Napisano 6 Kwietnia 2012 A jak to jest, jeśli chciałbym wędkować z dwójką dzieci nie będących członkami koła? Rozumiem z tego, że dzieciaki wędkują w ramach moich uprawnień na dwie wędki a ja już wtedy nie mogę, czy źle rozumiem? Pozdrawiam Cytuj
zdrapek Napisano 6 Kwietnia 2012 Napisano 6 Kwietnia 2012 Przecież jest wyraźnie napisanie, że metodą gruntowo-spławikową: 6. Młodzież niezrzeszona w PZW w wieku do 14 lat ma prawo wędkować: a) wyłącznie pod opieką i w ramach uprawnień, stanowiska i dziennego limitu połowu ryb osoby pełnoletniej, posiadającej kartę wędkarską, metodą gruntowo-spławikową maja prawo wędkować dwie osoby, każda na jedną wędkę. Udostępnienie stanowiska i limitu dwóm osobom nie wyklucza wędkowania opiekuna na jedną wędkę; Czyli dzieciaki po jednej wędce plus opiekun jedna wędka Na spining tylko jedna osoba + opiekun Cytuj
Wicher Napisano 14 Kwietnia 2012 Autor Napisano 14 Kwietnia 2012 Bongos78 młodociany do 14 lat może wstąpić do PZW i opłacić legitymację członkowską i łowić na 2 wędki, na swój limit i w obrębie swojego stanowiska, ale wiadomo pod opieką twoją. Kpszt to chyba 67 zł i dwa zdjęcia. No i może wędkować na terenie całego kraju na wodach PZW, jadąc np. do innego województwo nad Wisłę ja muszę wykupić pozwolenie jedno lub trzy dniowe a "młody" już nie potrzebuje tego wykupić. Tylko nie wiem jak z nocą czy w nocy też może wędkować ? Kolega mówił że jak najbardziej może łowić nocą. Cytuj
zdrapek Napisano 15 Kwietnia 2012 Napisano 15 Kwietnia 2012 Tylko nie wiem jak z nocą czy w nocy też może wędkować ? "II. PRAWA WĘDKUJĄCEGO W WODACH PZW ..... 4. Prawo do samodzielnego wędkowania ma wędkarz, który ukończył 14 lat, z tym, że młodzież do 16 lat nie ma prawa do wędkowania w porze nocnej bez nadzoru osoby uprawnionej do opieki." RAPR 2011 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi