Łukasz789 Napisano 6 Maja 2012 Share Napisano 6 Maja 2012 Zależy na ile dni , jaka ilość ryby w wodzie, jak długo chciałbyś utrzymać rybę w zanęcie. czy tylko dla Ciebie .Ja średnio place 10zł za worek 20kg i moim zdaniem nęcenia z takiego jednego worka masz na ok. 10dni do 2tygodni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patos Napisano 6 Maja 2012 Share Napisano 6 Maja 2012 chcialbym zaczac necic od polowy maja, zamierzam znalezc sobie jakies miejsce przy trzcinach do ktorego tylko ja bede doplywal pontonem. Z tego co piszesz wynika ze necic bede musial codziennie, a nie daloby rady zebym necil co 3 dni? lepiej surowa czy gotowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz789 Napisano 6 Maja 2012 Share Napisano 6 Maja 2012 Można i co tydzień ale potrwa to dłużej aby ryba przyzwyczaiła się do danego miejsca.Z moich obserwacji wynika ,że już po 2-3 dniach codziennego nęcenia ryba zaczyna się już przyzwyczajać do danego miejsca.Ja swoje miejsce dziele z innymi wędkarzami i nęcimy je raczej dwa razy dziennie po 0,5-1kg kukurydzy .no chyba ,że łowimy w danym dniu to trochę mniej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viragolo Napisano 7 Maja 2012 Share Napisano 7 Maja 2012 PS. jeśli dno mocno muliste lepiej nęcić gotowaną, surowa znika w mule przed dobrym namoknięciem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz789 Napisano 7 Maja 2012 Share Napisano 7 Maja 2012 Przepraszam ,że zapytam to nęci ktoś niegotowaną kukurydzą ? Bo u mnie tylko wszyscy gotowaną , ryba nawet nie spojrzy na niegotowana za twarda. Ale całe życie człowiek się uczy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwykly_michal Napisano 19 Maja 2012 Share Napisano 19 Maja 2012 Czytalem kiedys o neceniu surowym zytem i jeczmieniem. Podobno wabi ryby kiedy kielkuje. Nie wiem ile w tym prawdy ale jest tylko jedem sposob zeby dowiedziec sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ruhh Napisano 19 Maja 2012 Share Napisano 19 Maja 2012 Przepraszam ,że zapytam to nęci ktoś niegotowaną kukurydzą ? Bo u mnie tylko wszyscy gotowaną , ryba nawet nie spojrzy na niegotowana za twarda. Ale całe życie człowiek się uczy. Pozdrawiam taka ryba zje ową kuku, lecz skutkować to będzie tylko jej niestrawnością a i nawet chorobą. Taka kukurydza nie trawi się zbyt dobrze. Więc efekt może być odwrotny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 23 Maja 2012 Share Napisano 23 Maja 2012 Czytalem kiedys o neceniu surowym zytem i jeczmieniem Znam ludzi na Jurze, którzy hodują karpie we własnych stawach i tuczą je między innymi jęczmieniem, bynajmniej nie gotowanym, tzn prosto z elewatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwykly_michal Napisano 23 Maja 2012 Share Napisano 23 Maja 2012 Czytalem kiedys o neceniu surowym zytem i jeczmieniem Znam ludzi na Jurze, którzy hodują karpie we własnych stawach i tuczą je między innymi jęczmieniem, bynajmniej nie gotowanym, tzn prosto z elewatora. Moglby byc niezly sposob na dluzsze necenie przy wysokiej temperaturze. Surowy jeczmien z pewnoscia polezy w wodzie dluzej niz gotowany. Malo prawdopodobne zeby ktos jeszcze necil w ten sposob na tym samym zbiorniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MattZ Napisano 26 Maja 2012 Share Napisano 26 Maja 2012 Witam, mam pytania związane z nęceniem kukurydzą. Mam około 2 kg wymoczonej i podgotowanej kukurydzy, i chciałbym dziś na nocce ustawić się za jakimś karpikiem albo amurem. Do łowiska w którym będe łowił panowie emeryci sypią dużo kukurydzy, dlatego wcześniej nie nęciłem. 1. Nęcić od razu całością? 2. Czy prócz kukurydzy podnęcić też normalnym futrem? 3. Czy przy nęceniu kukurydzą ma sens użycie innych przynęt, jak np białe, czy rzucać obie wędki tylko na kukurydzę? 4. Chciałbym zrobić z kukurydzy kule w celu nęcenia procą. Czy 800gr gęstego kleiku kukurydzianego starczy na wyżej wymienioną ilość kukurydzy? Z góry dzięki za odpowiedzi i wskazówki O 17 jadę, także w miarę możliwości prosiłbym o rady. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwykly_michal Napisano 26 Maja 2012 Share Napisano 26 Maja 2012 Przy lowieniu nasionami i nie tylko trzeba donecac co jakis czas, zwlaszcza po tym jak miales jakies brania lub zlowiles rybe. Wrzucaj po kilkanascie ziarenek i zobacz co bedzie sie dzialo. Kazdy zbiornik ma swoja specyfike. Nie wiem czym jest "normalne futro" ale jesli masz na mysli inne rodzaje zanety to moze byc niezly pomysl. Oprocz kukurydzy uzywaja jeszcze innych przynet ktore ryby znaja, na karpie sprobowalbym gotowanych konopii. Osobiscie zanecam pszenica i konopiami a lowie na czerwone robaki, nie biora na inne przynety. W poprzednim miejscu braly tylko na pszenice, na robaki mozna bylo lowic tylko okonie wielkosci ok 10 cm. Jedyne wyjscie to sprobowac, nie znam lepszego. Mozna popytac ludzi nad woda ale nie kazdy bedzie sie chwalil a sa tacy co specjalnie beda mowili co innego. Klenie zanety wyprobuj doswiadczalnie, wez tyle ziaren zeby wystraczylo na jedna kule i sprobuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler911 Napisano 25 Lipca 2014 Share Napisano 25 Lipca 2014 Witam mam do was takie pytanie jakim sposobem gotujecie kukurydzę z targu na ryby ?? Bo potrzebuje ugotować kuku a nigdy wcześniej tego nie robiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ŁYSY Napisano 25 Lipca 2014 Share Napisano 25 Lipca 2014 Kuku na zawody? Ale co kto lubi Może karpiowe.... A do rzeczy - najpierw namoczyć tak min 12h ale lepiej ciut dłużej, tylko żeby naczynie stało w chłodnym miejscu. Potem do gara i na małym ogniu, tak żeby tylko "pyrgało" a nie wrzało. I do miękkości, aż ziarna zaczną pękać. Można też, ale to zależy od tego jak starą kuku kupiłeś - gotować prawie do miękkości a następnie wyłączyć gaz i garnek pod kocyk na godzinkę. Co w jaki sposób i jak długo gotować sprawdzam na małej próbce, bo rożnie się trafia/kupuje. I dopiero jak wiem co i ile, wtedy gotuję większą ilość. Pamiętam kiedyś kupiłem taką kuku, że nie szło jej ugotować, rozpadała się z wierzchu a w środku była twarda. A z innej bajki - czasem warto ugotować oddzielnie kilka garści kukurydzy z jakimś aromatem, albo aromatami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.