erwinnf Napisano 17 Grudnia 2013 Share Napisano 17 Grudnia 2013 krótkie pytanko - chce kupić Black Rocka 2,75 - moje pytanie - dla przynęt na główkach max 25-30g (np. reno killer 8,5 lunatic 10 - moje najczęściej używane przynęty) brać do 35g czy wystarczy 30g? Najczęściej używam zakresu 15-20g więc nie potrzebuje specjalnie dużego zapasu mocy powyżej 30-35g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booseib Napisano 17 Grudnia 2013 Share Napisano 17 Grudnia 2013 erwinnf kolego spokojnie możesz zakupić model do 30gram, ja na tego kijaszka rzucam gumkami od 10gram do 30gram + guma do 12cm i nie ma problemu, rzucałem 35gram + guma i był spory zapas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janusszr Napisano 13 Kwietnia 2014 Share Napisano 13 Kwietnia 2014 Tak dobrze żarło i zdechło Może jeszcze ktoś podzieli się wrażeniami zwiazanymi z Okumą Black Rock 2,70 5-25 i 7-30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janusszr Napisano 27 Kwietnia 2014 Share Napisano 27 Kwietnia 2014 Kupiłem 2,70 7-30. "Łowiłem" na łące. Pięknie się rzuca. Celnie. Zauważyłem jeden przekręt reklamowy. Kij waży 7g więcej niż podaje producent. Nie 175g, a 182g. Niby nic, a drażni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamien Napisano 24 Sierpnia 2014 Share Napisano 24 Sierpnia 2014 Łowiłem BR 2,75m 7-30 gram (x-fast)i jest super do przynet 15-30 gram (guma z glówką). Lżej już jest gorzej. Powyżej 30 gram nie łowiłem. Stosunek szczupaków podebranych do szczupaków, które się spieły to 1:1. Od kilku dni posiadam również Okume Black Rock 2,45m 5-25 gram (fast) i ta jest ok gdy używa się przynęt do około 24 gram. Przynęty około 30 gram latają na mniejsze odległości i przy rzutach nie czuje się już komfortu jak przy przynętach lżejszych. Dolnej granicy jeszcze nie sprawdziłem. Kilka razy rzuciłem przynętą około 8 gram i wydaje się OK. Spadów ryb jeszcze nie miałem. Wyholowałem tym kijkiem dwa szczupaczki (45 i 60 cm). Z metrowym walczyłem, doholowałem go do łódki jednak przy probie podebrania przeciął przypon. Kij giął się na całej długości, zawijał się pod łódkę. Jestem w szoku, ze to wytrzymał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c_wedkarskie Napisano 5 Października 2014 Share Napisano 5 Października 2014 witam machałem "na sucho" chyba wszystkimi modelami tych wędek, z racji tego, że pracuję w sklepie wędkarskim i moim zdaniem seria wędek jest bardzo ciekawa z racji bardzo futurystycznego wykonania, przystępnej ceny. Ciężko znaleźć odpowiednik serii black rock wśród oferty innych firm wędkarskich. Bardzo mogę polecić te wędki fanatykom tradycyjnego łowienia szczupaka i sandacza na gumy. Wędki wydają się olbrzymiej mocy i mają piękne równe ogięcie, oraz średnio-szybką akcję. W zbliżonej cenie zdecydowanie bardziej mi się podoba seria exceller z daiwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FullWengjel Napisano 2 Lutego 2016 Share Napisano 2 Lutego 2016 Mój kumpel ma BR 2,75m 7-30 gram (x-fast) i troszkę nią pomachałem nad wodą. Jak ktos twierdzi, że jest to srednio szybki kij to ja nie wiem jakiego fasta miał w rekach... ja mam srednio szybki spinning jakim jest fiume guardian 2,70 cw 7-28 i okuma jest znacznie szybsza i pałowata dlatego uważam, że to bardzo szybki kij z mocnym blankiem i szczytową akcją. Wg mnie jego akcja jest idealna na agresywny opad do sandacza tyle, że przy tym cw agresja kończy się koło 20g główce a dalej zaczyna się "ciąganie na sprężynce". Swietny kijek w tej cenie ale polecam raczej doświadczonym wędkarzom, którzy wiedzą co robią i stąd sięgają po x fasty. Dla noobów takich jak ja jako "uniwersał" polecam coś w stylu medium fast jak np. mój fiume guardian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
katigroszek Napisano 30 Grudnia 2016 Share Napisano 30 Grudnia 2016 A czy ktoś ma OBR 1-10? Jakie wrażenia z użytkowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
expel Napisano 18 Lutego 2017 Share Napisano 18 Lutego 2017 Czy do tej okumy, 7-30g można zapiąć blache obrotową 8g? Nie bedzie to za lekko? Podobają mi się blachy i chciał bym z nimi chodzić na szczupaki, wiem że w mojej okolicy raczej występują małe sztuki 30-60cm Aha, no i czy komus udało sie fajnie wyważyć tą okumę? 2.70m. Z moją daiwa laguna E 2500 troche leci na pysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Odys80 Napisano 18 Lutego 2017 Share Napisano 18 Lutego 2017 mam i użytkuje od 2 lat OBR. Tak jak pisał @FullWengjel xfast, sandaczom przebijam czachę przy zacięciu jak głęboko połknie. Moim zdaniem zaczyna dobrze ładować od 10 gram, ale rzucałem nią tez 3.5 gramowym pękatym woblerem i nie było tragedii. Trzeba się do niej przyzwyczaić, bo jest pałowata. Mam kołowrotek 300 gram i prawie jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik81 Napisano 19 Lutego 2017 Share Napisano 19 Lutego 2017 Również posiadam okume 7-30 i do szczupaczków 30-60 cm zdecydowanie polecałbym 5-25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
expel Napisano 19 Lutego 2017 Share Napisano 19 Lutego 2017 Ta już kupiona, wiec nie będę oddawał, dopiero zaczynam przygodę z wędkarstwem, to moja pierwsza wędka spiningowa, myslę że będę z niej zadowolony. Teraz kwestia wyważenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik81 Napisano 19 Lutego 2017 Share Napisano 19 Lutego 2017 Będziesz z niej zadowolony ja mam kolowrotek 305 g i dobrze leży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MattZ Napisano 25 Sierpnia 2017 Share Napisano 25 Sierpnia 2017 Pozwolę sobie odświeżyć temat. Może jakieś nowe spostrzeżenia mają Koledzy na temat tego kijka? Rozważam zakup spina OBR 7-30g, chciałbym połowić popperami pomiędzy 9 g a 15 g, ale Koledzy w postach powyżej zasiali nieco wątpliwości Nie wiem, czy nie wziąć pod uwagę modelu 5-25. Sugestie bardzo mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janusszr Napisano 25 Sierpnia 2017 Share Napisano 25 Sierpnia 2017 Mam 7-30/270. Kup 5-25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booseib Napisano 25 Sierpnia 2017 Share Napisano 25 Sierpnia 2017 Posiadam model o gramaturze 7-30 bardzo udana seria, komfort przy jigowaniu gumami wg mojej oceny dobrze pokazuje opad od 12gr, ma zapas i dzwignie tez 35gr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MattZ Napisano 28 Sierpnia 2017 Share Napisano 28 Sierpnia 2017 Dziękuję za podpowiedzi Padło na Daiwę Exceler Jigger 2.4m 5-25 g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi