tomek1 Napisano 26 Czerwca 2007 Napisano 26 Czerwca 2007 od kiedy tomku słonecznica jest chroniona? http://www.pzw.org.pl/home/mod.php?dir=szablony&file=indexg&ids=73 Ochrona ryb- pkt.9
sinus Napisano 26 Czerwca 2007 Napisano 26 Czerwca 2007 patrz nie wiedziałem tylko nie wiem kiedy to wprowadzili bo jeszcze jakiś czas temu nawet w WW były artykuły o łowieniu okoni na żywca na słonecznicę tylko zastanawiam się jak zamierzają to egzekwować bo czytałem pracę ichtiologa o rybach polskich jezior i wg tego kolesia mała ukleja i duża słonecznica sątrudne do odróżnienia ( i coś w tym racji jest) dzięki za info, teraz już wiem ...
andi64 Napisano 26 Czerwca 2007 Napisano 26 Czerwca 2007 Baaaa, to nie ryba zresztą co to za różnica jak dziubie to spoko, a jak nie to ja dziubie,tyle że zawartość mieści się w foliowej paczce
adi1122spid Napisano 26 Czerwca 2007 Napisano 26 Czerwca 2007 heh a moze jakies metody spłąwikowe po za uklejką ?
tomek1 Napisano 26 Czerwca 2007 Napisano 26 Czerwca 2007 Czy ktoś jeszcze chciałby zająć stanowisko? Jeżeli nie, to zamykamy temat- o metodach połowu okonia jest wiele innych tematów
adi1122spid Napisano 26 Czerwca 2007 Napisano 26 Czerwca 2007 ale ja jeszcze z tego tematu nic sensownego nie wyciągnąłem
madi Napisano 26 Czerwca 2007 Napisano 26 Czerwca 2007 Cześć adi1122spid Okoń na spławik: http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=1483&highlight=%BFywiec Na żywca kilka fajnych tematów na temat tej metody: http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=328&highlight=%BFywiec http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=878 http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=2311&highlight=%BFywiec http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=2547&highlight=%BFywiec No i poza tym dział spinning, żywiec z naciskiem na spin, jeśli chciałbyś sobie pomachać tu nawet nie ma co linków wklejać jedynie zaprosić do lektury, jest tego masa
tomek1 Napisano 26 Czerwca 2007 Napisano 26 Czerwca 2007 Nawet nie ma co linków wklejać jedynie zaprosić do lektury, jest tego masa Madi... i wszystko jasne The End
macik Napisano 9 Lipca 2007 Napisano 9 Lipca 2007 dajcie jakis pomysł na złowienie lina lub karasia... próbowałem juz na robaka,kukurydze,na grunt,na dzikuna i nic a mam kolo domu taki mały stawik w którym jeszcze niedawno brały jak szalone a teraz nic .. i to takie 27cm .. macie jeszcze jakis sposob?
macik Napisano 9 Lipca 2007 Napisano 9 Lipca 2007 artech, jakie są najlepsze sposoby łowienia okonia?
Gość Bartosz Napisano 9 Lipca 2007 Napisano 9 Lipca 2007 Poszukaj trochę po forum, było o tym już sporo napisane.
Shat Napisano 9 Sierpnia 2007 Napisano 9 Sierpnia 2007 Czy jest sens polować na okonia za pomocą błystki albo woblera o tej porze roku? mamy sierpień. Gdzie ich szukać na jeziorze w tym miesiącu? wiem że latają po całym stawie ale mniej więcej "podręcznikowo" gdzie powinny siedzieć? To samo pytanie o szczupaka? Aha i o jakich porach dnia najlepiej się wybierać? Wydaje mi się że przy wschodzie słońca ale nie jestem pewien. Jakie jest wasze zdanie? Aha aha jeszcze jedno. Czy zakładać przypon metalowy na okonia?
tomek1 Napisano 9 Sierpnia 2007 Napisano 9 Sierpnia 2007 wiem że latają po całym stawie ale mniej więcej "podręcznikowo" gdzie powinny siedzieć? To samo pytanie o szczupaka? Okonie (ale niewielkie) ostatnio łowiłem na gumkę blisko brzegu koło trzcin i raczej po południu. Szczupak ostatnio trochę przypadkiem na ukleję ustawioną na suma na wodzie ok 1 m przy zmierzchu. Niewiele ostatnio łowiłem te drapieżniki, bo to faktycznie trochę nie ta pora.
Shat Napisano 9 Sierpnia 2007 Napisano 9 Sierpnia 2007 Na leszcze nie pora, na okonie nie pora, to na co teraz jest pora? Tylko mi nie mówcie że na lody koral ;/
tomek1 Napisano 9 Sierpnia 2007 Napisano 9 Sierpnia 2007 Tylko mi nie mówcie że na lody koral ;/ Na śledzie i morskie węgorze
keri Napisano 9 Sierpnia 2007 Napisano 9 Sierpnia 2007 Czy jest sens polować na okonia za pomocą błystki albo woblera o tej porze roku? Oczywiście ze sens ma. Od mniej więcej tygodnia jetem nad wodą ze spinem codziennie w poszukiwaniu okonia, jazia i szczupaka.Szczupak faktycznie jest bardzo chimeryczny w tym okresie i tylko pistolety biorą, o sztukę pow 50 cm bardzo ciężko ale jak już sie trafi to na płytkich przelewach i rafach. Okoń siedzi w brzegach i wszelkiego typu zaroślach, z nurtu w "czystej" wodzie trafiają się tylko sztuki miniaturki. To co mówię dotyczy rzeki ale myślę i słyszę od kolegów obławiających teraz jeziora okonie siedzą przy trzcinowiskach, grążelowiskach i na spadach sporych górek. Czy zakładać przypon metalowy na okonia? Okoń żyłki nie przegryzie, wszystko zależy od aktywności szczupaka na łowiskach okoniowych. Przezornie zawsze używam cienkich przyponów stalowych.
Turbo Napisano 11 Sierpnia 2007 Napisano 11 Sierpnia 2007 Czy jest sens polować na okonia za pomocą błystki albo woblera o tej porze roku? mamy sierpień. Gdzie ich szukać na jeziorze w tym miesiącu? wiem że latają po całym stawie ale mniej więcej "podręcznikowo" gdzie powinny siedzieć? To samo pytanie o szczupaka? Aha i o jakich porach dnia najlepiej się wybierać? Wydaje mi się że przy wschodzie słońca ale nie jestem pewien. Jakie jest wasze zdanie? Ja mam swoją technike łowienia jak jest gorąco to łowie wcześnie rano , jestem na łowisk jeszcze jak jest ciemnawo i jak zaczyna robić sie widno to łapie blisko brzegu . Wynika to z tego ze woda tam jest chłodniejsza a co za tym idzie bardziej natleniona ..... Przy takich upalach jak są teraz to chyba najlepszy sposób , na okonki i większe drapieżniki . Najlepszy widok to miałem przez ostatnie pare dni nad odrą jak w wodzie po kostki biły bolenie szczupaki okonie a parę minut po godzienie 7.00 można było pakować wędkę i jechać bo nie brało nic
adi1122spid Napisano 31 Sierpnia 2007 Napisano 31 Sierpnia 2007 siemka ja ostatnio łapałem okonki na spławik miałem na winieta zyłke 0,16 przy holu okonka ok 20 cm. pekła zyłka miedzy spławikem a ciezarkiem czy to mozliwe ze okon ja pzegryzł czy poprostu pekła bo okon mocno sie szarpał
Gość opaczo Napisano 31 Sierpnia 2007 Napisano 31 Sierpnia 2007 czy to mozliwe ze okon ja pzegryzł czy poprostu pekła bo okon mocno sie szarpał Z pewnością opcja 2 . Możliwe ze wcześniej się gdzies żyłka przetarła i była osłabiona.
adi1122spid Napisano 31 Sierpnia 2007 Napisano 31 Sierpnia 2007 no tak taki okonek nawet jeszcze zabków nie ma
lukass Napisano 31 Sierpnia 2007 Napisano 31 Sierpnia 2007 Ostatnio złowiłem okonia 22cm. i miał juz małe ząbki i juz dosc ostre
adi1122spid Napisano 1 Września 2007 Napisano 1 Września 2007 a jakiej wielkosci okonie beda brały na czerowonego robaka ?? kupiłem duze haczyki okoniowe olbrzymie robale czerwone i wieczorem ide na okonia jakich sztuk sie spodziewac ?? ostatnio najwiekszy miał 18 cm wczoraj podneciłem krojonymi czerwonymi robakami. mam nadzieje ze cos podejdzie ) a i czy dobrze zrobiłem zakładajac wiekse haczyki czy lepsze beda małe ?? pozdro.
KonklySlod Napisano 4 Września 2007 Napisano 4 Września 2007 Okonia w sierpniu należy szukać na stromych stokach górek i na spadach przy brzegu choć znam jeziora gdzie bierze bardzo dobrze przy trzcinie. Szczupak trzyma sie płycizn i znaleźć go można na górkach radze dobrze obrzucać akwen gdyż ryby nie żerują za dobrze.
Gość DareczeK Napisano 4 Września 2007 Napisano 4 Września 2007 a jakiej wielkosci okonie beda brały na czerowonego robaka ?? kupiłem duze haczyki okoniowe olbrzymie robale czerwone i wieczorem ide na okonia jakich sztuk sie spodziewac ?? ostatnio najwiekszy miał 18 cm wczoraj podneciłem krojonymi czerwonymi robakami. mam nadzieje ze cos podejdzie ) a i czy dobrze zrobiłem zakładajac wiekse haczyki czy lepsze beda małe ?? pozdro. Ja na czerwonego robaka złapałem moje największe okonie (największy 37). Tylko , że z gruntu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.