okonilowca Napisano 23 Kwietnia 2012 Share Napisano 23 Kwietnia 2012 Witam serdecznie. Byłem dzisiaj ze spinningiem nad jeziorem pochodzić za okoniem. Wyłowiłem przy okazji patyk, na którym była ikra. Była podłużna(prawie jak nić) kilkakrotnie owinięta wokół odnóg gałązki , kolory perłowego/białego/szarego. Było wyraźnie widać pojedyncze jajeczka. Wyłowiłem ją zaraz przy brzegu, na głębokości ok 0,5m. Czy taki ubogi opis wystarczy żeby określić gatunek ryby który ją złożył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasko43 Napisano 23 Kwietnia 2012 Share Napisano 23 Kwietnia 2012 Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 24 Kwietnia 2012 Share Napisano 24 Kwietnia 2012 Po takim opisie równie dobrze moge powiedziec, ze był to skrzek żaby a nie ikra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdrapek Napisano 24 Kwietnia 2012 Share Napisano 24 Kwietnia 2012 kolory perłowego/białego/szarego. Było wyraźnie widać pojedyncze jajeczka Jeśli to wyglądało tak: Żabi skrzek: http://www.strykowski.net/przyroda_fotografia/Fotografie_zabiego_skrzeku_1703.php To żabki złożyły skrzek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonilowca Napisano 24 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2012 Nie miało tych czarnych kropek Całe perłowe. Kurde, szkoda, że nie miałem akurat aparatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
technops Napisano 25 Kwietnia 2012 Share Napisano 25 Kwietnia 2012 Chyba leszcz miał/ma teraz tarło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pershing29 Napisano 25 Kwietnia 2012 Share Napisano 25 Kwietnia 2012 trudno określić ale jak koledzy mówia .... ja też mysle że to żabi skrzek był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ivan Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 Podłużne białe nitki na zatopionych krzakach , gałęziach to najprawdopodobniej ikra okonia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi