Pesmerga Napisano 9 Maja 2012 Napisano 9 Maja 2012 Mój problem polega na tym, iż... pod koniec marca wyrobiłem karte, opłaciłem członkostwo i wykupiłem zezwolenia. Sprzedający zapytał czy studiuję wiec powiedziałem, że tak. Dodałem, że mam 27 lat (wiedział również o tym bo miał mój dowód w ręku) i czy nadal przysługuje mi ulga? Odpowiedział: jak studiujesz to ulga ci przysługuje. Na majówkę pojechałem do innego wojewodztwa i wykupiłem tam zezwolenie... sprzedający zobaczył, że mam ulgową i zapytał ile mam lat. Dopytałem czy jest jakiś problem... Wyciągnął papiery (wydruk regulaminu, chyba) i powiedział mi, że ulga jest tylko do 24 roku życia. Co mam w takim przypadku zrobić?? Sprzedający powienien się orientować co komu sprzedaje?? Czy ja też powinienem wiedzieć o tym, czy przysluguje mi ulga?? Co robić, boję się, iż podczas sprawdzania dostanę karę albo cos w tym stylu? Cytuj
Pesmerga Napisano 10 Maja 2012 Autor Napisano 10 Maja 2012 Co powinienem zrobić? Nikt nic nie wie na ten temat? Cytuj
pet87 Napisano 10 Maja 2012 Napisano 10 Maja 2012 Co powinienem zrobić? Nikt nic nie wie na ten temat? mysle ze nie masz sie co na zapas martwic,a skarbik powinien patrzyc na date urodzenia. Cytuj
zdrapek Napisano 10 Maja 2012 Napisano 10 Maja 2012 ulga jest tylko do 24 roku życia. Według RAPR-u ulga jest do 24 roku życia dla osób uczących się i liczy się rocznik. Według przepisów powinieneś zapłacić pełną składkę, a to, że w twoim kole zasiada niekompetentny skarbnik nie zwalnia Cię od znajomości przepisów względem zasady - nieznajomość prawa szkodzi Udaj się do swojego koła i wyjaśnij sprawę żebyś nie miał problemów podczas kontroli. Cytuj
maju Napisano 11 Maja 2012 Napisano 11 Maja 2012 Również wydaję mi się że powinieneś udać się do koła i wyjaśnić całą sprawę bo podczas kontroli raczej to nie przejdzie gdyż jest jasno określone w regulaminie że ulga jest do 24 roku życia Cytuj
Pesmerga Napisano 12 Maja 2012 Autor Napisano 12 Maja 2012 Dzięki Bedę musiał podjechać do koła i wyjasnić sprawe, tak jak radzicie Cytuj
Michcio Napisano 12 Maja 2012 Napisano 12 Maja 2012 Podjedź do koła i dopłać różnicę do pełnej składki, jest to jedyne wyjście z tej sytuacji, a swoją drogą masz jakąś pierdołę w kole, dzięki której mogłeś zarobić mandat... Regulamin wyraźnie mówi, studenci do 24 roku życia. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi