Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam , mam pytanie do bardziej doświadczonych w sporcie ekstremalnym. Dziś planujemy nockę która ustawiona była już dawno temu. Mamy lekkie załamanie pogody i możliwe są gruntowe przymrozki , w nocy był deszcz w rejonie gdzie mamy łowić więc drzewo na ognisko jest mokre . Pytanie brzmi jak się ubrać , czego nie zapomnieć by o 9 rano nie być przemarzniętym, wkur...m i z atakującą chorobą. Namiot , termos , zimowa czapka to podstawa, ale mówię o mniej istotnych rzeczach , które w rzeczywistości są bardzo potrzebne . Dodam że koło 9 rano będziemy mieli powrotny transport , także nie można uciec pod dach do autka :)

przynęty na klenia   Dragon
Napisano
mam pytanie do bardziej doświadczonych w sporcie ekstremalnym.

To chyba w takim razie nie do mnie :mrgreen: Ale z drugiej strony dzisiejsza noc nie będzie taka zimna mam znajomych którzy od wielu lat jeżdżą nad rzekę na noc przy temperaturach poniżej zera i dają rade ;)

Najlepiej założyć dobry kombinezon z Gore-texu ale to nie są tanie rzeczy ;) Tańsze i gorsze sposoby to dwie pary ciepłych spodni, bluza polarowa, sweter, kurtka zimowa, czapka itp. Jeżeli nie idziesz spać to namiot odradzam, lepszy jest parasol z taką płachtą dookoła. Jeżeli nie uda się wam rozpalić ogniska to zapalcie sobie pod tym parasolem lub w ostateczności namiocie lampę naftową lub w ostateczności świeczkę to naprawdę pomaga im mniejszy parasol czy namiot tym świeczka skuteczniejsza ;)

Napisano

Ja mam spodnie i kurtke z kufajki, przy minus 25 stopni nie czuć w nich zimna :) na jesień ubieram także, na zimne nocki sprawdza się znakomicie :) czasami robie też taki myk: rozpalam małe ognisko, daje suchej kory, czekam aż zostanie sam żar, wrzucam kamienie otoczaki i stawiam na tym fotel. nie ma ognia ani dymu, a kamienie oddają ciepło i jest spoko :)

Napisano

Ja polecam bielizne termoaktywna z decathlona mam i uzywam w zimie super sie sprawuje. Dodatko butla do gotowania czegos cieplego to podstawa no i dobry namiocik zeby sie schronic przed deszczem. Mrozu napewno nie bedzie jak leje ale nocka za ciepla tez nie bedzie.

Napisano

Co do pogody to ja ją sprawdzam zawsze tu:

http://www.pogodynka.pl/polska/wroclaw_wroclaw (tylko pisz swoje miasto)

Jest podział na godziny i mi się sprawdza.

Co do nocki to sam się nauczyłem nawet w pełni lata zabierać kalesony i górskie buty zimowe (takie poza kostkę) . Jakoś zawsze zapominałem o nogach a te szybko marzną. Pamiętaj o osadzającej się rosie więc warto mieć coś nad głową. Ubranie potrafi w nocy szybko zajść wilgocią. Zawsze mam też ze sobą ostrą siekierkę. Jeśli nie można z jakiegoś powodu zrobić ogniska to warto mieć ze sobą kuchenkę/małą butlę gazową albo chociaż świeczkę. Na allegro jest tego pełno np.

http://allegro.pl/kuchenka-turystyczna-gazowa-kartusz-butla-2-w-1-i2317446076.html

http://allegro.pl/art7-butla-gazowa-2kg-tanio-i2275381260.html

Nic nie smakuje lepiej jak gorąca kawa/herbata/piwko z menażki na łonie natury :D

Napisano

Ognisko to podstawa. Mokre drewno też da się rozpalić. Druga najważniejsza rzecz to kawałek "dachu" nad głową w razie deszczu.

Poza tym:

- nóż

- latarka

- zapalniczka, zapałki, krzesiwo

- zapasowa bielizna w razie przemoczenia

- jeżeli nie masz specjalnego ubioru to proponuję na cebulę. Zawsze można coś zdjąć lub dołożyć

- ...

Napisano

sorry ale problem z intertnetem był dopiero wczoraj wymienili mi gniazdo . rewelacji nie było jeden karpik ( powrót woda) nad ranem z 10 plotek na spławik , znajomy tez kilka płotek. Co do rad to znalazłem w domu z 20letnia gromnice która spełniała wymagania swiatła. Mina sasiada co przyszedł nad ranem zapytac sie jak noc minela ,na widok palacej sie gromnicy bezcenna. Rosyjskie radyjko na 2 paluchy nie odbierało nic tak czysto jak radio z torunia

• 4 weeks later...
Napisano

Jeśli to jeszcze aktualne spróbuj benzynowego ogrzewacza do rąk. To świetny wynalazek! Przy późno-jesiennym spinningu przywraca czucie w dłoniach. I można go włożyć pod kurtkę, np. w kieszeń bluzy. Na pewno nie zgaśnie, tli się 4 do 6 godzin... Jak jest już rozgrzany nie sposób go utrzymać w dłoniach (bez pokrowca). Pod kurtką grzeje znakomicie. Polecam wszystkim...