buszmen Napisano 20 Maja 2012 Share Napisano 20 Maja 2012 Witam!Poszukuję kołowrotka(centerpin) do w/w metody , czy jest może w PL jakiś sklep oprócz Allegro gdzie można taki kołowrotek zdobyć? Przeważnie na mojej rzece stosuję tą metodę do połowu płoci , obecnie stosuję z normalnym kołowrotkiem ''spiningowym'' ale już tak ok. po 30m żyłka czepia mi się o szpulę i muszę zwijać zestaw. Jak nawinę więcej żyłki na szpulę to znowu , sama potrafi się odwijać i się plącze.Stosuję wędkę odległości ową 3,90 spławiki typu stick , ''bombki''z grubą antenką , dociążam to przeważnie jedną oliwką,łowię na ciasto lub pszenicę .Żyłka pływająca w kolorze fluo tak aby była widoczna-polecam tę metodę na płytkie zarośnięte rzeczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwykly_michal Napisano 20 Maja 2012 Share Napisano 20 Maja 2012 Probowales w sklepach ze sprzetem muchowym? Poszperalem z ciekawosci w internecie i jedyne co udalo mi sie znalezc to ebay w wersji polskiej. Nie ograniczaj sie do Polski, swiat jest maly i mozna znalezc cos ciekawego za mniejsze pieniadze. Trafilem ciekawy artykul o tej metodzie lowienia. Warto poczytac, zainteresowalem sie i chyba sam sprobuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 21 Maja 2012 Autor Share Napisano 21 Maja 2012 Witam! Muszę zapytać brata który kiedyś miał wędkę muchową i łowił tak klenie na rzece,czy ten kołowrotek to to samo ? Kołowrotki ze szpulą stałą do tej metody się nie nadają , a na mojej rzece która przeważnie jest płytka i mocno zarośnięta łowienie na przepływankę czy wypuszczankę daje jakieś efekty , można też łowić na DS .Na spining to tylko teraz wiosną jak jest jeszcze mało zielska , potem już nie warto-jest płytko i zarośnięto , ryba siedzi w zielsku , najlepiej więc jest puszczać spławik w prze pławy między zielskiem można wyjąć stamtąd ładne płocie, fajnie się łowi na delikatną odległościówkę na delikatne zestawy , rzeka ma 20m szerokości więc wędka 3,90 wystarcza.Pozdrawiam. p.s. dzięki za linka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwykly_michal Napisano 21 Maja 2012 Share Napisano 21 Maja 2012 Spotkalem sie z taka opinia na jakims forum kiedy grzebalem w internecie. Wyglada na taki sam, ale to co mi sie wydaje to troche za malo. Probowales kontrolowac wypuszczanie zylki reka, powinno pomoc dopoki nie kupisz kolowrotka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemokr Napisano 9 Października 2012 Share Napisano 9 Października 2012 Witam!Poszukuję kołowrotka(centerpin) do w/w metody , czy jest może w PL jakiś sklep oprócz Allegro gdzie można taki kołowrotek zdobyć? Przeważnie na mojej rzece stosuję tą metodę do połowu płoci , obecnie stosuję z normalnym kołowrotkiem ''spiningowym'' ale już tak ok. po 30m żyłka czepia mi się o szpulę i muszę zwijać zestaw. Jak nawinę więcej żyłki na szpulę to znowu , sama potrafi się odwijać i się plącze.Stosuję wędkę odległości ową 3,90 spławiki typu stick , ''bombki''z grubą antenką , dociążam to przeważnie jedną oliwką,łowię na ciasto lub pszenicę .Żyłka pływająca w kolorze fluo tak aby była widoczna-polecam tę metodę na płytkie zarośnięte rzeczki. Ja przerobiłem swój rosyjski znaczy udoskonaliłem a oto film z efektami tej pracy czyli wypuszczanka po krakowsku (-:www.youtube.com/watch?v=ea8Hxfc8RlE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 9 Października 2012 Autor Share Napisano 9 Października 2012 Fajnie! to jeszcze zdradź sekret tej przeróbki szkoda że nie mam takiego kołowrotka ,chociaż pamiętam że miał taki dziadek na bambusie jeszcze.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemokr Napisano 10 Października 2012 Share Napisano 10 Października 2012 Chodzi o dwie przeróbki, jedna to taka by żyłka nie spadała z niego bo wiemy to że nie ma on kabłąka a druga to taka aby bardzo lekko się obracał. Może uda mi się wrzucić kilka fotek z przeróbki szkoda że filmiku nie można pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
currado Napisano 12 Października 2012 Share Napisano 12 Października 2012 Szanowni koledzy uprawiam tą metodę od kilku lat - wypuszczanka tzw trottnig jak kto woli. Jesli chodzi o kołowrotek to na poczatek proponuje coś z dolnej półki ale bardzo dobrze wyważony, ponieważ posiada 2 łożyska(sam miałem taki na początku): http://allegro.pl/super-kolowrotek-sheng-xt-1500-2-loz-w-wa-i2689416426.html - napewno bedzie lepszy od kołowrotka muchowego gdyż muchowe mają większe opory toczenia Do tego najlepszą wędką bedzie nawet najtańsza odległościówka cw 5-15, ponieważ istotne jest aby wędka do tej metody miała dużą liczbę przelotek aby mokra żyłka nie przyklejała się do blanku podczas wypuszczania i nie blokowała swobodnego spływu zestawu. Fantastyczne w tej metodzie jest to, że kołowrotkiem całkowicie kontrolujemy spływ zestawu i naprężenie żyłki przez co w moim przypadku nigdy nie nastąpiło spóżnione zacięcie a ryby jakie do tej pory złowiłem to leszcze nawet duże , płotki, klenie, trafiły sie i brzany - oj działo sie aż paluszek zrobił się gorący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 20 Października 2012 Autor Share Napisano 20 Października 2012 Witam! no kolego zamówiłem ten kołowrotek ,zobaczymy już niestety na wiosnę jak się sprawi - u mnie na rzece już nie bierze tzn. płotka i inna drobnica jeszcze jest,ale nie mam chęci i czasu na łowienie,a na spining po prostu nie lubię.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
currado Napisano 23 Października 2012 Share Napisano 23 Października 2012 a i jeszcze jedno odnośnie tego kołowrotka, o którym pisałem w poście powyżej. Ja usunołem taką srebrną zapadkę po drugiej stronie kołowrotka, która blokuje obroty szpuli- została tylko trejkotka i jest cacy jak w prawdziwym centerpinie- czego to polak nie wymyśli dla obniżenia kosztów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 24 Października 2012 Autor Share Napisano 24 Października 2012 Dotarł do mnie ten kołowrotek , w aukcji pisało że jest nowy może i jest , tylko musiał już trochę przeleżeć w pudełku , gdyż z tyłu lekko przyrdzewiał Oczywiście z ciekawości go rozkręciłem , aby zobaczyć te dwa łożyska nie wiem albo ślepy jestem , albo łożysk to on nie ma! Jednym słowem lipa - ale czego można było spodziewać się po made in china Wątpię aby to działało chociaż tak jak na filmiku kolegi @ przemokr. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
currado Napisano 25 Października 2012 Share Napisano 25 Października 2012 Dotarł do mnie ten kołowrotek , w aukcji pisało że jest nowy może i jest , tylko musiał już trochę przeleżeć w pudełku , gdyż z tyłu lekko przyrdzewiał Oczywiście z ciekawości go rozkręciłem , aby zobaczyć te dwa łożyska nie wiem albo ślepy jestem , albo łożysk to on nie ma! Jednym słowem lipa - ale czego można było spodziewać się po made in china Wątpię aby to działało chociaż tak jak na filmiku kolegi @ przemokr. Pozdrawiam. no to reklamuj u gościa bo mój ma te łożyska i śmiga bez oporów a jak chcesz to sprzedam ci mojego bo do mnie przyszedł Hardy conquest centerpin - tak mi się ta metoda spodobała i już ten pierwszy nie jest mi potrzebny ale uważaj bo ta choroba wciąga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 1 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2013 Witam w Nowym Roku chciałbym pochwalić się ''zdobycznym'' kołowrotkiem , który mam nadzieję zda egzamin w rzecznej wypuszczance , produkcja Polska , nie jakaś Chińszczyzna , łożysk nie ma , ale chodzi dość ''płynnie'' zawsze mogę sobie pomóc kciukiem , obaczy się nad wodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rapa-man Napisano 14 Marca 2013 Share Napisano 14 Marca 2013 czy użycie przyponu z żyłki do plecionki w wypuszczance nie bedzie komplikować zestawu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość MarcinMistkowsk Napisano 15 Marca 2013 Share Napisano 15 Marca 2013 Komplikuje zestaw o krętlik .pletka przecina żyłkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aikidas Napisano 14 Lutego 2016 Share Napisano 14 Lutego 2016 O 14.03.2013o19:41, Gość Rapa-man napisał: czy użycie przyponu z żyłki do plecionki w wypuszczance nie bedzie komplikować zestawu ? Gdyby ktoś tu zajrzał to plecionka do wypuszczanki kompletnie się nie nadaje. Jeśli ktoś zaczyna zabawę z tą cudowna metodą to niech nie robi tak kardynalnego błędu. Tylko żyłka elastyczna i nie szybko tonąca !! O 1.01.2013o09:20, buszmen napisał: Witam w Nowym Roku chciałbym pochwalić się ''zdobycznym'' kołowrotkiem , który mam nadzieję zda egzamin w rzecznej wypuszczance , produkcja Polska , nie jakaś Chińszczyzna , łożysk nie ma , ale chodzi dość ''płynnie'' zawsze mogę sobie pomóc kciukiem , obaczy się nad wodą Kołowrotek o ruchomej szpuli musi swobodnie oddawać żyłkę w nurcie rzeki na jakiej łowimy. Inaczej można to przyrównać do kołowrotka odległościowego, z którego szpuli ciężko schodzi żyłka przy rzucie. Nerwyyy nerwyyy nerwyyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 15 Lutego 2016 Autor Share Napisano 15 Lutego 2016 Widzę temat odświeżony to i ja dodam coś od siebie no i jakoś nie było okazji przetestować tego kołowrotka nad wodą , może dlatego że nastawiłem się na grunt i spining , na spławik też oczywiście łowiłem ale z kajaka i metodą może bardziej ''zwijanki'' jak wypuszczanki a polegało to na tym że kotwiczyłem kajakiem w nurcie i zarzucałem wędkę pod prąd a następnie luz żyłki zwijałem kołowrotkiem spiningowym , spławik przelotowy wędka 2.10m. http://naforum.zapodaj.net/14255dedd159.jpg.html Do wędkowania zimowego zakupiłem kołowrotek o ruchomej szpuli , który bardzo fajnie oddaje żyłkę , myślę że nadał by się do wypuszczanki ,ale nie wiem czy latem będzie mi się chciało to sprawdzić http://naforum.zapodaj.net/c47ba4c0469c.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikwed1 Napisano 15 Lutego 2016 Share Napisano 15 Lutego 2016 16 godzin temu, aikidas napisał: Tylko żyłka elastyczna i nie szybko tonąca !! Są żyłki nietonące - używam takich przy przepływance met. Bolońską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aikidas Napisano 15 Lutego 2016 Share Napisano 15 Lutego 2016 10 minut temu, mikwed1 napisał: Są żyłki nietonące - używam takich przy przepływance met. Bolońską. Ponoć wszystkie żyłki są tonące z racji materiału z jakiego są wykonane. Ale nie o to chodzi by tak daleko brnąć Bardziej chodzi o to by nie była to żyłka z napisem "tonąca" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikwed1 Napisano 15 Lutego 2016 Share Napisano 15 Lutego 2016 Używałem żyłek trabucco "zero gravity" - były "puste" w środku - pływające, ale b. szybko się niszczyła. W zeszłym roku nie udało mi się jej dostać - albo wycofali ją, albo przestali importować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aikidas Napisano 16 Lutego 2016 Share Napisano 16 Lutego 2016 Z reguły większa część żyłek nie tonie zbyt łatwo. A już na pewno te, które nie są pakowane hermetycznie. Muszą być powlekane czymś co je impregnuje a to coś je trzyma na powierzchni. Ja teraz nawinę Trabucco Max Plus Bolo. Miękka żyłka na jeden sezon wystarczy w zupełności i kolor ma odpowiedni i nie będzie się zatapiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikwed1 Napisano 16 Lutego 2016 Share Napisano 16 Lutego 2016 No właśnie tej żyłki używałem w zeszłym sezonie - na ten sezon też ją kupie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aikidas Napisano 16 Lutego 2016 Share Napisano 16 Lutego 2016 Ostatecznie wybrałem żyłkę Damyl Tectan zobaczymy jak się spisze. Powinna wytrzymać więcej niż Trabucco. Trabucco zostawię do bolonki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 12 Marca 2017 Autor Share Napisano 12 Marca 2017 Odświeżam temat na chwilę obecną w mojej rzece ryb jeszcze nie ma myślę że jak co roku pojawi się w połowie kwietnia , więc czas zacząć kompletować sprzęt . W tym sezonie mam zamiar właśnie bardziej się nastawić na spławik/grunt , gdyż zeszły rok pod względem spiningu okazał się słaby , więc przestawiam się na białą rybę Na chwilę obecną myślę nad kupnem wędki typu match : na razie jeszcze nic nie macałem w sklepie ale jak w temacie wyżej poszukuję coś lekkiego do tej metody , i być może znowu pomyślę nad centre-pinem , chociaż dziś z ciekawości przetestowałem nad wodą ten kołowrotek podlodowy i w sumie zdał egzamin , trzeba jeszcze tylko przetestować go pod rybką(wędka to 3m. teleskop) Co do reszty ,to jakie polecacie żyłki i spławiki? ja testowałem z ''bombką'' 4g jest ok. ale ma cienką antenkę i na dużej odległości , w pochmurny dzień jak dziś trzeba ''wytężać wzrok'' Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadek Napisano 12 Marca 2017 Share Napisano 12 Marca 2017 Jakbyś chciał ruski centerpin to mam do sprzedania. Średnica około 14 cm. Jako wędziska - zerknij na Robinsona Kinetik Match 3,9 m lub IMHO lepiej 4,2 m. Dragon Express Match 4,2 m. Spławik np. takiego typu budowa http://allegro.pl/mikado-sms-014-splawik-staly-3-5g-i6541093533.html lub podobny http://allegro.pl/splawik-wedkarski-stella-balsax-10-gram-balsa-i5165198676.html Bardzo pomocne w obserwacji spławika są okulary polaryzacyjne. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi