kocich Napisano 21 Maja 2012 Share Napisano 21 Maja 2012 witam!Chcąc pozbyć się milionów karasi z mojego stawiku (20x10x1,7m) wpuściłem do niego dwa lata temu 11 szczupaków 35cm i jednego suma 40cm.Oprócz japońców były tam karpie,liny,amury i tołpygi.Po roku czasu w zbiorniku zostały tylko 11 dużych karpi (4-5kg). Drapieżniki wykosiły chyba nawet żaby bo nie było ich widać. W tamtym roku postanowiłem odłowić siatką szczupaki i po kilku przeciągnięciach sieci weszło ich 7 takich po 3kg. Pozostałych 4 i suma nie udało mi się złapać chociaż próbowałem kilkadziesiąt razy zarówno siecią jak i na żywca.Kłusole nie wchodzą w grę bo stawik jest ogrodzony przy samym domu i praktycznie 24h na dobe jest monitorowany.Po stopnieniu lodu też nie wypłynęły do góry brzuchem.Jak myślicie co mogło się z nimi stać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nalewator Napisano 21 Maja 2012 Share Napisano 21 Maja 2012 Albo zjadły się wzajemnie albo jakiś drapieżnik (wydra,czapla itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salmiak Napisano 21 Maja 2012 Share Napisano 21 Maja 2012 Może też były znacznie słabsze od konkurencji, nie mogły zdobyć pokarmu i po prostu zdechły, potem trochę poleżały na dnie i mikroorganizmy je wszamały ! Wydra raczej nie, bo zagryzłaby wszystko. Sąsiad ma stawy hodowlane z tęczakiem. Jedna wydra przez tydzień wybiła ok 2 ton pstrąga, wszystko pozagryzała ! Mogły także stać się pokarmem konkurencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marienty Napisano 21 Maja 2012 Share Napisano 21 Maja 2012 Może też były znacznie słabsze od konkurencji, nie mogły zdobyć pokarmu i po prostu zdechły, potem trochę poleżały na dnie i mikroorganizmy je wszamały Też jestem tego zdania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 23 Maja 2012 Share Napisano 23 Maja 2012 Jedna wydra przez tydzień wybiła ok 2 ton pstrąga, wszystko pozagryzała ! Ciężko mi będzie w to uwierzyć, wydra owszem, w rybostanie psoci, ale nie w takiej skali. Kilkanaście kilogramów może w tydzień zepsuć, ale w tonach bym tego nie mierzył. Co do tematu, podejrzewam, że ryby po prostu zdechły, z przyczyn różnych. Mam akwarium, i od czasu do czasu, jakaś ryba nie żyje. Czasem z powodu jakiejś infekcji, czasem kompletnie bez wytłumaczalnego powodu. Na powierzchnię nie wypływa, rozkładać zaczyna się na dnie, także nie byłbyś w stanie tego zauważyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwykly_michal Napisano 27 Maja 2012 Share Napisano 27 Maja 2012 witam!Chcąc pozbyć się milionów karasi z mojego stawiku (20x10x1,7m) wpuściłem do niego dwa lata temu 11 szczupaków 35cm i jednego suma 40cm.Oprócz japońców były tam karpie,liny,amury i tołpygi.Po roku czasu w zbiorniku zostały tylko 11 dużych karpi (4-5kg). Drapieżniki wykosiły chyba nawet żaby bo nie było ich widać. W tamtym roku postanowiłem odłowić siatką szczupaki i po kilku przeciągnięciach sieci weszło ich 7 takich po 3kg. Pozostałych 4 i suma nie udało mi się złapać chociaż próbowałem kilkadziesiąt razy zarówno siecią jak i na żywca.Kłusole nie wchodzą w grę bo stawik jest ogrodzony przy samym domu i praktycznie 24h na dobe jest monitorowany.Po stopnieniu lodu też nie wypłynęły do góry brzuchem.Jak myślicie co mogło się z nimi stać? Wylowiles cos jeszcze oprocz karpii? Dziwnie malo tej bialej ryby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi