Skocz do zawartości
tokarex pontony

Wisła, pytanie do chłopaków z Torunia i okolic

waldek42

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Planuję wyjazd nad Wisłę w okolicach Dybowa albo jeszcze bliżej w stronę Bydgoszczy. Pytanie moje dotyczy możliwości dojazdu jak najbliżej wody w celu zwodowania pontonu. Czy jest gdzieś jakiś przejazd, żeby ominąć skarpy leśne? Na googlu-maps nic nie mogę wypatrzyć a ponoć rejon ten jest bardzo ciekawy. Pozdrawiam.

przynęty na klenia   Dragon

Wygodny dojazd samochodem nad samą wodę jest w Nieszawce. Jadąc od strony Bydgoszczy przejeżdżasz Dybowo i przed wiaduktem jest obicie w lewo. Koło kilometra jedziesz prosto a później gdy jest ostry zakręt 90 stopni w prawo ty odbijasz w lewo w taka wąską asfaltową dróżke. Po jakimś czasie przejdzie ona w żwirową natomiast bez problemu przejedziesz nią nad samą Wisłę i albo dojedziesz w okolice linii energetycznej albo do ujścia Zielonki :) Jak chcesz bardzo wygodnie się zwodować to po drugiej stronie Wisły w porcie drzewny w końcu i tak będziesz pływał. A co do atrakcyjności tych terenów to co roku się zmienia :lol: Jak to na Wiśle. Sam mam zamiar nieco bliżej Torunia popływać w najbliższy weekend i poszukać miejscówek na dzień dziecka :twisted:

Jeśli będziesz widział na tym odcinku fajny dojazd do wody to pochwal się gdzie to jest. Ewentualnie możesz napisać na forum (lub priv) czy są jakiekolwiek fajne miejscówki. Pływaliśmy dziś bliżej centrum Torunia od tego odcinka o którym piszesz i poza jedna fajną zalaną główka to była wielka lipa :roll: Zrobione koło 8 km i nic ciekawego na wodzie :sad:

Witaj. Tak jak obiecałem kilka słów na temat Wisły napiszę.

Przepłynięty kawał wody i śmiało mogę powiedzieć, że ten odcinek zaznaczony na mapie absolutnie nie polecam. Wielka płytka piaskownica. Wielkie obszary płycizn, przez które nie można na pontonie przepłynąć bo silnik ryje w piachu.

Z rybami na echu kiepsko. Sądzę, że to przez dużą firmę, która kopie piach w Solcu. Sypie z nurtem i woda pusta.

Zaznaczyłem na mapie trasę i dwa miejca godne uwagi z głębokością powyżej 8 metrów. Nockę spędziłem na fajnej główce ale bez efektów bo deszcz nas zmył i trudno się było spodziewać brań. Ogólnie odcinka nie polecam, szkoda paliwa bo 15 litrów mi spalił a woda nieciekawa. Drugi raz w ten rejon już nie popłynę. Pozdrawiam.

Na priva przesyłam Ci mapę.

• 3 weeks later...

a ja mam pytanie co do portu drzewnego w Toruniu (nie chcę zakładać nowego tematu). Czy można wjechać na port samochodem od strony wisły na "niby" wał, bo to podobno nie jest jeszcz prawdziwy wał wiślany (ten znajduję się trochę dalej. Czy policja lub straż miejska nie goni?

@przemoo90 - byłem tam właśnie w celu sprawdzenia czy się da i rozmawiałem z wędkarzami - mówią, że spokojnie można wjechać autem - jedziesz tak jak do Rydzyka i skręcasz w lewo przy budce transformatorowej.

@waldek42 albo ktoś kto już ma - poproszę o mapę o której mowa, przydałaby mi się.

• 2 weeks later...

witam. zaczynam już na poważnie łapanie na porcie (kilka udanych wypadów :)) Mam pytanie co wy radzicie? Czy łapiecie od strony "ojca dyrektora", czy może od strony wału? Podobno od strony Ojca i hotelu jest głębiej. Słyszałem też, że gdzieś były kopane 7 metrowe doły. Może posiada ktoś mapę głębokości portu lub gdzie można taką uzyskać? No i generalnie chciałbym przeczytać wasze opinie i może jakieś rady:) dziękuję i pozdrawiam :)

Przemoo90 - z grubsza można określić że przed Rydzykiem w lewo tak jak pisał Draj. Stajesz po jakiś 100 metrach. Mniej więcej obszar głębokiej wody pokazują boje.

Waldek - jak nadal jesteś zainteresowany jak wygląda Wisła w waszą stronę od portu to odezwij się na priv.

mówisz o tych miejscach obok żaglówek? Tam byłem niedawno mały zjazd z góreczki i tam w sumie kończy się droga. Obok pomostu dużego tylko później jest problem bo hałas jak zaczynają pływać po 10 godzinie. Sam byłem jakiś tydzień temu jak była jeszcze większa woda i zdziwiłem się troszkę bo złapałem 17 leszczy (może nie ogromne) od strony wału na przeciwko hotelu, największe dochodziły do 47 cm i płoć blisko 30 cm ale była zabawa. Byłem też od strony jak się zjeżdża na Stary Toruń ale słabo być może dlatego, że teraz w ostatnich dniach woda mocno spadłą.. Niedługo urlop to będe testował :) wybiorę się jeszcze w szyjkę.. zobaczymy :)

A nie lepiej przed portem zimowym? jest zatoczka z ala falochronem i zjazdem, gdzie wodują swoje kajaki kajakarki :P No i blisko mostu, a z prawej strony mostu (jadąc w stronę starówki) jest parking strzeżony.

A nie lepiej przed portem zimowym? jest zatoczka z ala falochronem i zjazdem, gdzie wodują swoje kajaki kajakarki :P No i blisko mostu, a z prawej strony mostu (jadąc w stronę starówki) jest parking strzeżony.

Nie bardzo wiem do czego odnosił się Twój wpis. Faktycznie jest tam slip aczkolwiek był/jest remontowany. Jakie dwa tygodnie temu podczas festynu byłem tam na spacerze i wówczas nadal nie był zrobiony. Jeśli ktoś chce się tam wodować to polecam najpierw podjechać i sprawdzić czy zrobili bo paprają się z tym długo. A z brzegu jest wiele ciekawszych miejsc moim zdaniem niż przystania Azs-u.