Turbos Napisano 6 Czerwca 2012 Share Napisano 6 Czerwca 2012 Witam serdecznie. Czy ktoś wie czy połowy w wodach portowych Ustki obarczone są dodatkowymi przepisami lub zgodą kapitanatu ? Jeżeli tak, to na czym one polegają ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abra1711 Napisano 6 Czerwca 2012 Share Napisano 6 Czerwca 2012 Musisz mieć opłaty na wody morskie wszystko załatwisz w kapitanacie tylko opłatę trzeba zrobić wcześniej 16zł na miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turbos Napisano 7 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2012 Co do opłat wszystko się zgadza, to wszystko wiem. Ale nie o opłaty mi chodzi, tylko o to czy na wodach samego portu (nie morza czy plaży) występują konkretnie w Ustce dodatkowe przepisy połowu ustanowione przez kapitanat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turbos Napisano 19 Lutego 2013 Autor Share Napisano 19 Lutego 2013 Odświeżając temat, sprawa wygląda tak, że poza opłatami na wody morskie należy przestrzegać wydawanych okresowych zakazów połowu, które ustanawia Kapitanat oraz określonych wymiarów ryb i okresów ochronnych. Co ciekawe dodatkowo wędkujący powinien także zgodnie z zarządzeniem Dyrektora Urzędu Morskiego w Słupsku z 2012r, posiadać dodatkową zgodę Kapitana portu na połowy sportowo rekreacyjne w wodach portowych. W rzeczywistości nie spotkałem wędkującego, który posiadał daną zgodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 19 Lutego 2013 Share Napisano 19 Lutego 2013 Co ciekawe dodatkowo wędkujący powinien także zgodnie z zarządzeniem Dyrektora Urzędu Morskiego w Słupsku z 2012r, posiadać dodatkową zgodę Kapitana portu na połowy sportowo rekreacyjne w wodach portowych. W rzeczywistości nie spotkałem wędkującego, który posiadał daną zgodę. Pierwsze słyszę, chyba że chodzi o łowienie w czynnym "torze wodnym". Takie zakazy faktycznie są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turbos Napisano 19 Lutego 2013 Autor Share Napisano 19 Lutego 2013 Dodatkowa zgoda Kapitana portu umożliwiająca połowy, dotyczy ogólnie wód portowych, w których można łowić. Taką informację otrzymałem w odpowiedzi na maila z bosmanatu w Ustce, podali mi tam dokładnie artykuły i zapisy na jakie się powoływali dotyczące zarządzenia Dyrektora Urzędu Morskiego z 2012r. Zwróciłem się obecnie z pismem do Kapitanatu w Ustce o wydanie danego pozwolenia - zobaczę co mi odpiszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turbos Napisano 19 Lutego 2013 Autor Share Napisano 19 Lutego 2013 O zgodzie mówi zarządzenie nr 2 z dnia 05.06.2012r par. 101 pkt 1 ust. 5 http://www.umsl.gov.pl/zarzadz.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abra1711 Napisano 20 Lutego 2013 Share Napisano 20 Lutego 2013 Też nigdy o takiej zgodzie nie słyszałem, łowiąc w porcie uważaj na okresy ochronne i limity inne są dla wód otwartych a inne dla zamkniętych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turbos Napisano 21 Lutego 2013 Autor Share Napisano 21 Lutego 2013 Trudno mi się odnieść od kiedy daną zgodę Kapitana należy posiadać. Zarządzenie, do którego podałem link powyżej, obowiązuje od czerwca 2012r, jednak nie tylko ja zastanawiałem się nad danym problemem - podaję link, który dzisiaj znalazłem, do tekstu kolegi po kiju, który poruszał dany problem już kilka lat temu. http://www.zpw.pl/wedkowanie-w-portach,sid824.html On otrzymał daną zgodę na piśmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 21 Lutego 2013 Share Napisano 21 Lutego 2013 Dziwna sprawa W Darłowie nigdy się z tym nie spotkałem. Są dostępne (np. w sklepie wędkarskim przy moście) mapy na których są naniesione strefy w których można łowić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turbos Napisano 5 Marca 2013 Autor Share Napisano 5 Marca 2013 Szanowni koledzy, dzisiejszego dnia otrzymałem pismo od Kapitana portu w Ustce. Informujące, iż powinienem mieć wykupione zezwolenie na połowy ryb w wodach morskich, ze wskazaniem gdzie mogę je nabyć, jednocześnie - pozwala - mi na sportowy połów ryb w wodach portowych pod warunkiem przestrzegania Przepisów Portowych. Nie wskazuje terminu wydania pozwolenia, tym samym z wykupionym zezwoleniem mogę łowić zgodnie z ich prawem i przepisami. Skierowałem prośbę o pozwolenie dla czystej zasady. Jak już wspominałem, większość ludzi nie wie, że w ogóle dane pozwolenie powinni posiadać. Nie spotkałem wędkującego posiadającego dany kwitek. Kilkukrotnie byłem już kontrolowany w porcie i nikt nigdy nie zwrócił mi na to uwagi. Jednakże obecnie dość często łowię w porcie, obawiałem się, iż mogę trafić na osobę nadgorliwie respektującą przepisy. Teraz już nie mam czego się obawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi