adamo19666 Napisano 8 Czerwca 2012 Share Napisano 8 Czerwca 2012 Witam kolegów. Zastanawiam się nad zakupem kija do łowienia na gumy i koguty. Posiadam Shimano aliwio b 270 14-40 świetny kij do blach i woblerów, ale nie do gum... Świetnie amortyzuje, ale zobaczyć na nim można w jako taki sposób dopiero prace gumy z 20g główką ... no i jest za miękki wg mnie. Będę łowił na gumy 7-15 cm na główkach 7-20g... przynajmniej tak myślę Chciałbym żeby ten kij nadawał się do łowienia także kogutami [gdybym chciał spróbować tej metody ]. Łowie narazie tylko i wyłącznie z brzegu na jeziorze po żwirowym... Ale nie wykluczam że wędka ta będzie używana na kanale wiślanym i Wiśle ... Myślałem nad tym Sweepfire Jigger 2,70m 8-35g Nie będe nosił ze sobą 2 kijów , więc dobrze by było gdyby dało się tym też posłać woblera czy błystkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abra1711 Napisano 8 Czerwca 2012 Share Napisano 8 Czerwca 2012 Jakiś czas temu miałem podobny problem i z doświadczenia wiem że niema dobrego wyboru. Z wędzisk serii Sweepfire zrezygnowałem bo wydawały się zbyt miękkie i moim zdaniem byłby problem z poprowadzeniem przynęty w opadzie jak i z zacinaniem sandacza, z daiwy co mi się spodobał, i w dotyku wyglądał na dobry kij to EXCELER Spinn 2,70m 10-40g. U mnie wybór w końcu padł na dragona Express 2,75cm 7-30g, niestety na coś lepszego brak kasy a w tej kwocie ciężko kupić coś o szerszym zastosowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamo19666 Napisano 9 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2012 a załużmy w limicie do 400zł da sie już kupić taki kij?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ERq Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 Do 400 zl smialo mozna uniwersała kupic . Polece tobie Team Dragony fajniutkie wedziska nigdy mnie nie zawiodly . Team Dragon 2.70 10-35g Team Dragon 2.45 10-35g TD 2.75 10-28g http://firmadragon.pl/index.php/oferta/wdziska/wdziska-dragon/team-dragon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snoek3 Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 adamo19666, obejrzyj sobie mikado inazuma flash zander nowość piekny kij ale narazie brak kasy jak dla mnie :/ postarali sie .... a model z rekojescia z pianki eva to juz "boży palec" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamo19666 Napisano 31 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2012 Jednak tamten sezon jeszcze przebolałem bez nowego kija. Teraz pojawia się pytanie czy kij 8-35g jest odpowiedni do łowienia gumami 5,6-10cm na główkach 10-20/25. Będę łowił na żwirowni i w tym sezonie także na Wiśle w okolicach Oświęcimia, Zatora. Nurtuje mnie pytanie czy nie wsiąść czegoś mocniejszego do 40g, ale wtedy znowu te mniejsze gumy z 10g główkami byłyby niewyczuwalne. Proszę o porade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HANYS Napisano 31 Grudnia 2012 Share Napisano 31 Grudnia 2012 Nie polecam wybierania się na ryby z jedną wędką chyba , że łowisko masz pod domem. Czasem brodząc lub często zmieniając stanowiska druga wędka bywa niewygodna , ale w razie awarii pierwszej bądź zmiany metody może uratować nam tyłek. Pamiętaj też , że nie tylko ciężar wyrzutu jest ważny ale także akcja kija. Gdybym był zmuszony do korzystania tylko z jednej wędki i brałbym pod uwagę łowienie główkami bądź kogutami od 10g wzwyż to wybrałbym sztywny kij o szczytowej i bardzo szybkiej akcji. Nie odważę się polecić jakiegokolwiek kija bo oprócz tego ,że wędka musi ,, leżeć komuś w ręce " co można sprawdzić już w sklepie , to jeszcze trzeba ją dobrze ,, czuć " , a to już można sprawdzić dopiero na łowisku. Jeśli planujesz łowienie wielogodzinne , zastanów się też czy kij 2.70 nie będzie trochę za długi - mam na myśli ból w nadgarstkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MattZ Napisano 1 Stycznia 2013 Share Napisano 1 Stycznia 2013 Kolego abra1711 czyli kijka Daiwa Sweepfire Spinning 2.4m 10-40g również byś nie polecał? Podobnie jak autor szukam wędki na szczupaka/sandacza do gum i kogutów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamo19666 Napisano 1 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2013 Kij 270 to wg mnie podstawa, bo na moim łowisku [żwirowni] trzeba posłać gumę naprawdę daleko.[nie rzucałem nigdy kijem 240, więc nie wiem jaka jest różnica w zasięgu - mogę się tylko domyślać] Co do daiwy sweepfire 10-40 to nie jest to jiger do gum i kogutów [przynajmniej mi się tak wydaje]. Główny problem to to, czy dam rade łowić takim kijem [do 35g] mięsistym ripperem z główką 20g. Problemem jest też to, że nie łowiłem jeszcze na Wiśle, i nie wiem jakich główek trzeba tam używać w nurcie. właśnie dlatego mam dylemat czy 8-35 to nie za lekki kij. Dwóch kiji nie biorę pod uwagę narazie po to niewygodne, a po 2 brak funduszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HANYS Napisano 1 Stycznia 2013 Share Napisano 1 Stycznia 2013 Wędzisko 8-35g w zupełności wystarczy do każdej gumy z główką 20g i jeszcze zostanie ci 15g zapasu i na pewno taką przynętą nie przeciążysz kija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamo19666 Napisano 1 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2013 Dochodzi jeszcze ciężar gumy [ a taki ripper manns 10cm będzie trochę ważył] A co z Wisłą? Czy główka 20 g wystarczy, aby prowadzić gumę w nurcie na krakowskim odcinku Wisły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HANYS Napisano 1 Stycznia 2013 Share Napisano 1 Stycznia 2013 Kolego MattZ jesteś z G.Śląska więc proponuję Ci wycieczkę do bardzo dużego sklepu w Gliwicach , gdzie oprócz setek wędzisk spinningowych znajdziesz również fachową poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HANYS Napisano 1 Stycznia 2013 Share Napisano 1 Stycznia 2013 Adamo nie martw się o ciężar gumy. Wędziska są tak zaprojektowane ,że mają pewną rezerwę , a 10 cm gumka waży niewiele. Jeśli założysz na tę wędkę gumę na 30g główce to też nie zrobisz błędu. Z tego co wiem to krakowski odcinek Wisły jest szeroki , a nurt w miarę wolny więc 20g może nawet być za dużo zakładając głębokość ok. 3 metry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamo19666 Napisano 1 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2013 A czy wędzisko cormoran black master jiggerspin 270 8-35 będzie dobre? Na razie mam mały budżet, więc szału nie ma. Ale jak połowie w tym sezonie ładne rybki to na następny kupię coś extra I co z tym wędziskiem 240cm- porównywał ktoś zasięgi rzutu? Bo rzeczywiście, masa wędki spada dość znacznie i inny jest rozkład masy ;]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djpablox Napisano 1 Stycznia 2013 Share Napisano 1 Stycznia 2013 Ja proponuje po znajomych z nad wody popytać, tak żeby dali trochę porzucać. Bo to co pasuje jednemu drugiemu już nie będzie. Czegoś super uniwersalnego też się nie znajdzie na sandacza-szczupaka. Sandacz to sztywna wędka o szybkiej akcji szczytowej, zaś szczupak akcja paraboliczna dobrze amortyzująca. Polecam próbować nauczyć się obserwować plecionkę bo też dobrać kij jak na Wisłę uniwersalny w przedziale wagowym 10-25g trzeba by z 3 kije kupić. No i zastanów się nad długością bo moda jest na krótkie wędki ale czy moda idzie w parze z funkcjonalnością to ja nie wiem... Pozdrawiam i życzę powodzenia w poszukiwaniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HANYS Napisano 1 Stycznia 2013 Share Napisano 1 Stycznia 2013 Wędkę kupuje się pod metodę połowu (przynętę), a nie pod rybę jak to się ogólnie przyjęło. Jeżeli będziesz łowił gumami + - 20g to przede wszystkim będziesz łowił metodą opadu , a do tego potrzebny jest kij o sztywnym dolniku i szybkiej szczytowej akcji tzw. kij sandaczowy. Jeżeli jeszcze wyrażam się niezbyt jasno to przykro mi ale lepiej nie potrafię. Co do zasięgu wędzisk to aby sprawdzić różnicę musiałbyś mieć dwa te same wędziska (o różnej długości) z identycznym oprzyrządowaniem , a długość rzutu oprócz dł. wędki zależy także od jej akcji. Wędką 2.40 można rzucać dalej niż 2.70 jeżeli będą różnić się akcją. Jeżeli zależy ci na odległości rzutów nie kupuj wklejanki. Brania na takiej wędce są czytelne i zacięcia skuteczne , natomiast odległość rzutów pozostawia wiele do życzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HANYS Napisano 1 Stycznia 2013 Share Napisano 1 Stycznia 2013 I jeszcze jedno - jeżeli dobrze łowi ci się wędką 2.70 to taką sobie łów. Ja takiej długości używam tylko do bocznego troka i tam gdzie muszę wędką manewrować w przybrzeżnych zaroślach. W innych przypadkach w zupełności wystarcza kij 2.40 - 2.50 , ale to tylko moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamo19666 Napisano 6 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2013 Witam kolegów. Porozglądałem się troszkę po wędziskach i zauważyłem, że wersje jigger mają najcięższą opcję 8-35g.[przynajmniej w wędziskach, które oglądałem] I chciałbym tutaj dostać poradę. Znalazłem nawet 2 takie kijki ale pozostaje dylemat, czy nie będą za lekkie. Planuje łowić na gumy 6-10 cm [mięsiste] z główkami od 10 do 20 g , ale chciałbym także aby dało się łowić z główkami 7-8 i 20-25 . Kij miałby się także łapać pod koguty 10-20 g. I tutaj moje pytanie - jaka gramatura kija, może znacie konkretne modele? i czy wgl da się to pogodzić 1 kijem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamo19666 Napisano 7 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2013 up ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamo19666 Napisano 13 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2013 Tematy do zamknięcia. Zakupy zrobione Wybór padł na red arc-a 40 i dagon millenium pike Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert7791 Napisano 13 Stycznia 2013 Share Napisano 13 Stycznia 2013 bardzo dobry wybór gdzie kupiłeś dragona-również szukam..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciepiela22 Napisano 13 Stycznia 2013 Share Napisano 13 Stycznia 2013 wiec daiwa exceler bedyie najlepsza akcja szcztowa pod ryb przechodzi w parabolik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamo19666 Napisano 15 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2013 kij kupiłem w fishing mart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi