aldebaran Napisano 25 Maja 2016 Share Napisano 25 Maja 2016 Żyłeczka 0,10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 27 Maja 2016 Share Napisano 27 Maja 2016 Dzisiaj po południu wyskoczyliśmy z bratem i kumplem we trzech pospiningować na Bagry. Porzucaliśmy od około 18:15 do 20:30, obeszliśmy całe bagry dookoła bo wszędzie porozbijali się ludzie z gruntówkami i nie było praktycznie gdzie porzucać z brzegu. Przez te dwie godzinki tylko brat zaliczył aż jedno branie na 15 cm gumę i wyjął może 40 cm szczupaczka... Poza tym co kawałek gdzieś widać truchła ryb, zauważyliśmy dwa karpie, szczupaka około 70-80 cm, tęczaka 40-45 cm i zdechłe płocie... Ciekawe co to się dzieje, czyżby jakieś zatrucie wody? Poniżej kilka fotek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aldebaran Napisano 27 Maja 2016 Share Napisano 27 Maja 2016 Zdechłe ryby na bagrach widuję w tym roku regularnie, głównie małe liny i płotki. Tego karpia z 2 zdjęcia też dzisiaj widziałem będąc tam na spacerze, już ładnie od niego jechało.. Cholera wie co to się tam dzieje.. Ale z drugiej strony inne ryby wydają się być w dobrej kondycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 20 Czerwca 2016 Share Napisano 20 Czerwca 2016 Koledzy, był ktoś ostatnio na Bagrach za białorybem? Lin już na tarle? Pytam bo ostatni raz byłem tam 3 tygodnie temu, a ostatnio na Brzegach i przylasku totalna kicha, te większe liny już na tarle i bierze tylko drobnica do 25 cm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 28 Czerwca 2016 Share Napisano 28 Czerwca 2016 Byłem dzisiaj z kumplem i bratem od 19 do 22 na bagrach. Brat spiningował zestawem castingowym dużymi gumami ale tylko kilka razy coś małego poszarpało gume. Ja łowiłem jedną wędką na spławik a drugą na metodę pickerem, kolega na dwie gruntówki. Z gruntu jedno branie fajny odjazd zaraz koło 20:00 ale ryba szybko spadła, ja na spławik miałem aż jedno branie około 21, zaciąłem karpia ale strasznie szedł w zielsko i się wypiął.. na metodę nic a przerzucałem chyba 10 razy przez te 3 godziny. Pozatym obok nas dwóch wędkarzy ale tylko jeden wyjął karpia 50cm pełnołuskiego i tyle. Generalnie coś tam się działo ale standardowo wyjąć się nie udało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morelowy Napisano 29 Czerwca 2016 Share Napisano 29 Czerwca 2016 Ja się napaliłem na metodę, ale na Krakowskich łowiskach będzie ona mało skuteczna, ponieważ mamy zarośnięte zbiorniki. Trzeba szukać miejsc pozbawionych zielska, a na Bagrach o to ciężko. Ale fakt, próbować trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 29 Czerwca 2016 Share Napisano 29 Czerwca 2016 Bez przesady, zawsze jakiś fragment czystego dna się znajdzie przecież na krakowskich łowiskach 90% wędkarzy łowi z gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 29 Czerwca 2016 Share Napisano 29 Czerwca 2016 Mi również metoda ostatnio słabo się sprawdza, ostatnie 3 wypady na zero, próbowałem owocowych mixów jak i pelletu 2 mm ale kompletny brak wyników nawet w tych miejscach gdzie na spławik z reguły efekty są. Dziadki sypią kukurydzą z puchy za 2 zł i łapią a człowiek się wykosztuje na pellety, zanęty po kilkanaście złotych za 1 kg i nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PogromcaSmokuf Napisano 29 Czerwca 2016 Share Napisano 29 Czerwca 2016 Bo efekty bedziesz miał na pelety jak posiedzisz tyle co te dziadki i przyzwyczaisz rybki :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 4 Lipca 2016 Share Napisano 4 Lipca 2016 Dzisiaj po raz kolejny poranny wypad na Bagry w poszukiwaniu karpii, ostatnie 3 wypady bez ryby tylko 2 spinki. Tego ranka było już ciut lepiej, udało się wyjąć dwa małe karpie 36 i 35 cm oraz jednego lina ok 30 cm. Chyba to lekkie ochłodzenie po deszczach wreszcie dało rybom sygnał do żerowania, może wyskoczę jeszcze w środę lub piątek bo wiem że są spore karpie.. Poniżej fotki : 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PogromcaSmokuf Napisano 6 Lipca 2016 Share Napisano 6 Lipca 2016 Gratulacje na pelet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 6 Lipca 2016 Share Napisano 6 Lipca 2016 Na pellet na metodę miałem tylko jedno branie nawet w porę zaciąłem, ryba pobujała wędką kilkanaście sekund i strzelił przypon do 4 kg.. Nie wiem czy to był spory karp czy może nawet jakiś zabłąkany szczupak i uciął przypon :/ Generalnie odradzam kupować gotowe przypony od drennana te z gumką na krótkim włosie, strasznie mi pękają a mam 0,22 mm do ok 4 kg.. Chyba że trafił mi się jakiś zleżały zestaw ale wątpię bo jak kupowałem to była ostatnia paczka w sklepie Karpie na spławik z kukurydzą dosłownie może 4 m od brzegu na 2 metrowej wodzie Może pojadę znowu jutro przed świtem albo w piątek się okaże.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PogromcaSmokuf Napisano 6 Lipca 2016 Share Napisano 6 Lipca 2016 No może duży karp :D. Lepiej samemu sobie zrobić przypony, minuta roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 8 Lipca 2016 Share Napisano 8 Lipca 2016 Dzisiaj kolejny krótki wypad, na miejscu byłem ok 04:15 a łowić skończyłem ok 12:00. Dosłownie 5 min od rozłożenia się na stanowisku odjazd na gruntówce a sprawcą zamieszania był kolejny mały karp, później miałem może ze 3 brania na spławik ale takie że nawet zaciąć nie zdążyłem spławik się zanurzał i od razu wynurzał jakby karp zasysał i wypluwał w ciągu sekundy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morelowy Napisano 8 Lipca 2016 Share Napisano 8 Lipca 2016 Ileż razy tak miałem, że zaraz po 1 zarzuceniu branie i myśl "o to będzie ten dzień", a jednak potem cisza. Zarówno na metody stacjonarne jak i na spina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pajonk Napisano 8 Lipca 2016 Share Napisano 8 Lipca 2016 38 minut temu, Elast93 napisał: Dzisiaj kolejny krótki wypad, na miejscu byłem ok 04:15 a łowić skończyłem ok 12:00. Dosłownie 5 min od rozłożenia się na stanowisku odjazd na gruntówce a sprawcą zamieszania był kolejny mały karp, później miałem może ze 3 brania na spławik ale takie że nawet zaciąć nie zdążyłem spławik się zanurzał i od razu wynurzał jakby karp zasysał i wypluwał w ciągu sekundy.. Co miałeś na haczyku w spławikówce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 8 Lipca 2016 Share Napisano 8 Lipca 2016 1 godzinę temu, morelowy napisał: Ileż razy tak miałem, że zaraz po 1 zarzuceniu branie i myśl "o to będzie ten dzień", a jednak potem cisza. Zarówno na metody stacjonarne jak i na spina. Tak zwana klątwa pierwszego rzutu u mnie zwykle tak jest, że ryba w pierwszym rzucie zwiastuje bezrybie przez cały dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 8 Lipca 2016 Share Napisano 8 Lipca 2016 3 godziny temu, pajonk napisał: Co miałeś na haczyku w spławikówce? Kukurydza z puszki na spławiku 2-3 ziarenka standardowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aldebaran Napisano 9 Lipca 2016 Share Napisano 9 Lipca 2016 Cytuj Tak zwana klątwa pierwszego rzutu u mnie zwykle tak jest, że ryba w pierwszym rzucie zwiastuje bezrybie przez cały dzień Mam to samo. Ile to razy już było, że dosłownie po pierwszym rzucie wyciągałem rybę, a potem przez kilka godzin bezowocnie biczowałem wodę? Coś w tej klątwie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 9 Lipca 2016 Share Napisano 9 Lipca 2016 Już paru moich znajomych potwierdziło tą teorię na własnych doświadczeniach Generalnie nie jestem przesądny, ale chyba pierwszy rzut zacznę oddawać za plecy, żeby przez przypadek coś się nie uwiesiło 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz11 Napisano 9 Lipca 2016 Share Napisano 9 Lipca 2016 Cóź teraz.przynajmniej wiem ze nie tylko ja tak mam. Tysiace razy to samo a czlowiek za kazdym razem po takiej pierwszej rybie na starcie i tak ma nadzieje ze.,,ale sie bedzie dzisiaj dzialo,, a konczy sie jak zawsze tak samo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 10 Lipca 2016 Share Napisano 10 Lipca 2016 Sumy nie chcą brać, więc postanowiłem porzucać za szczupaki. Coś tam się działo ale szału nie było. 3 krótkie i na koniec trochę większy, 59cm. Miałem jednego ładnego na kiju, ale po paru sekundach spadł :/ 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pajonk Napisano 11 Lipca 2016 Share Napisano 11 Lipca 2016 O 8.07.2016 o 18:20, Elast93 napisał: Kukurydza z puszki na spławiku 2-3 ziarenka standardowo. Możliwe, że to niewielkie wzdręgi. Dwa, trzy ziarna kukurydzy to dla nich nie problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PogromcaSmokuf Napisano 19 Lipca 2016 Share Napisano 19 Lipca 2016 Był ktoś i widział jakieś zarybienie? Ja objechałem zbiornik po zarybieniu. Nie widziałem by się spławiały jakiekolwiek karpie. Dziwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 19 Lipca 2016 Share Napisano 19 Lipca 2016 Szczerze? Niemam pojęcia, po tym jak w sobote nas nie wpuścili na brzegi pojechaliśmy na przylasek. Siedzielismy od 15-20 na 12tce i nic jeden lin i okonek na spławii. Oprócz nas z 10 osób nikt karpia nie wyjął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi