Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Witam. Z tego co wiem ostatnio jezioro te było 'zarybiane' w związku z tym, zapewne znajdzie się tam szczupaka, płotke i może nawet węgorza. Sam mam zamiar w niedługim czasie odwiedzić to jeziorko :).

Napisano

Polecam bym metodę spławikową , a jeżeli na drapieżnika to żywiec dla mnie sprawdzało się dobrze . Z białej ryby można chapnąć spore płocie , wzdręgi , karasie rzadziej lin z ryb

gryzących najczęściej szczupak , czasem okoń . Na spinning nie łapałem więc nie doradzę.

Napisano

To mnie trochę Leon pocieszyłeś dzięki za rady, jadę już trzeci rok z rzędu na mazurskie jeziora i wszędzie ryby przetrzebione. Nastawię się na żywca a spławiczek tez lubię, słyszałem też że jest sandacz. A wiesz może czy można tam łowić w nocy? Pozdrawiam kolegów. Jak wrócę za 2 tygodnie zdam relację :)

• 9 months later...
Napisano

Witam

Odkopię trochę temat bo nie ma sensu zakładać nowego dla jednego w zasadzie pytania, a interesuje mnie może nie dokładnie to jezioro ale ogólnie okolica Wydmin i Kruklanek:

Czy ktoś mi może powiedzieć jak wygląda sprawa lodu na jeziorach w tej okolicy, pytam ponieważ w przyszłym tygodniu wybieraliśmy się na weekend w tą okolicę na pierwsze wędkowanie i zastanawiamy się czy jest sens się przygotowywać do wyjazdu i czy jest szansa że lód zejdzie albo przynajmniej odmarznie jakieś 30-40m od brzegu.

Za wszelkie podpowiedzi będę wdzięczny.

Pozdrawiam

Napisano

Powiem tak - jak jest na Wydmińskim to nie wiem ,bo w tym sezonie tam nie byłem. Tydzień temu byłem na Śniardwach lód 30cm można łowić bezpiecznie , tyle że z okoniem cosik słabo , może poszedł na głębinę na tarło? brała za to ładna płoć :mrgreen: Śniardwy przeważnie najszybciej ''staje'' i najdłużej leży lód :wink: A takie Ełckie zamarza najpóźniej , a jednak lód jest ponad 20cm. Dziś rano u nas było -10*C w dzień 3+ i widziałem na Ełckim wędkarzy , więc myślę że możesz śmiało jechać na rybki , bo pewnie w tym roku zima to będzie do maja! Bardzo mnie to wku.... bo w tamtym roku o tej porze to łowiłem rybki z brzegu już :razz: Mieszkam na kolonii w lesie koło Ełku i nigdy tak mój golf nie dostał w dupę jak tego roku :roll: rano mróz , po południu odwilż i wszystko mi zamarza - dziś do pracy jechałem bez hamulców :roll: W pracy popytam kolegów jak się przedstawia się sytuacja na Wydmińskim i jutro dam znać.Pozdrawiam.

Napisano

Dzięki Panowie za info, tak jak pisałem nie interesuje mnie konkretnie to jezioro tylko szeroko pojęta okolica ale skoro na Wydmińskim i Śniadrwach tak jest to przypuszczam że wszędzie jest podobna sytuacja.... żeby chociaż te 30m od brzegu się roztopiło to by można było pomyśleć o wyjeździe a tak to niestety czarno to widzę... no cóż takie życie...

Napisano

Witam! popytałem kumpli , ale nikt w tym sezonie na Wydmińskim czy Kruklin nie łowił , więc trudno mi ocenić jaki jest tam lód i czy są ryby? Pozdrawiam.

• 3 months later...
Napisano

Podbijam temat żeby nie otwierać nowego, wyruszam dziś w nocy nad Wydmińskie od strony miejscowości Wydminy. Ktoś coś może napisać na temat tego łowiska w tym roku, wiem że w tamtym było zarybiane. Jakaś szybka specyfikacja łowiska i coś od siebie. Z góry dzięki za odpowiedz

• 2 weeks later...
Napisano

A więc .... Lipa ! 5dni lodka, brzeg, Nęcenie, dzień, noc i bez szału

Dzień 1, wieczór spacer spiningowy + necenie grubą zanetą stanowiska na świt. Wynik 3 okonki i płoć na boczny.

Dzień 2, 3.30 melduję się nad wodą szybkwidać. awDzień rozpoznanie, żywiec pod trzciny i czekamy aż się coś ruszy bo woda jak zaczarowana. Oczywiscie łowię do max 11 i pozniej od 18-19 bo inaczej się nie wysiedzi. Widać jak miejscowi wypływają na swoje miejscówki ale u mnie do 5 cisza. Od 5 do 8 szalenstwo tylko ze małe szaleństwo. Żywiec zarysowany i chyba przegapilam branie. Kilka Płoci, lin 27cm, leszczyki i drobnica. Wieczorem spining z łódki pod wyspą, szczupaki 34cm i 33cm kilka okoni max 16cm. I leszcz na boczny

Dzień 3, 4.30 rano spining z łódki, znajomy wiosluje po całej długości do wyspy i nic. Pod wyspą znowu drobnica i na sam koniec szczupły około 45cm ale odchacza się metr od podbieraka :( zmieniam na splawik, woda 130cm kilka karasi i karpik około 1,2kg. Wiczorem odpuszczam i grillujemy, ja nece pomost na rano znowu grubo.

Dzien 4, rano bezrybie, wieczorem kilka ladnych leszczy pofatygowalo się pod pomost, wszystko na białe z kuku, największy 47cm reszta do 35cm. Na białego szczupak 17cm :) śliczna bestia. Na żywca okoń około 30cm szczuaka nie widac.

Dzien 5, tylko spining i strzal w 10. Znalazlam miejsce gdzie w 2h wyskoczylo z wody około 30-40 szt okonia i jeden sandacz i szczupły. Okoń max 18 kilka ponad 20, sandacz 41cm, szczupły 55cm.

To by było na tyle, wydaje mi się że jak na 5 dni i drogie opłaty to lipa, pojechać wypoczac tak ale na ryby już nie. Rozmawiałam z miejscowymi i są lepsze łowiska w okolicy. Dzierżawca robi swoje i takie są skutki. Okolica piękna i polecam na odpoczynek bez wędki :)

Magda

Napisano

Ogólnie to u nas Lipa jest z rybami ,za dużo ''rybacy'' odławiają ,a jak zarybiają to swoje prywatne stawy :!: Zimą to jeszcze można połowić na Śniardwach ,chociaż teraz to też ponoć słabo jak wszędzie :cry: Dlatego ja łowię tylko na rzece Ełk do domu mam 5min.drogi więc jestem co dziennie , szału też nie ma - na spining to tylko okonie ,teraz to nawet wymiarowe ,wcześniej same maluchy :wink: w maju to złowiłem kilowego Jazia i 3 czy 4 klenie , których w rzece jest sporo ,ale przeważnie biorą na kuku DS . Szczupaka chyba nie ma , bo złowiłem jednego wymiarowego w maju , a w tym tygodniu 4 maluchy 15-22cm chyba tegoroczne? czasem trafi się ładna płoć i krąp z gruntu i nic więcej. Tyle że ja odpoczywam nad wodą po pracy , ryby i tak wypuszczam , więc nie muszę łapać okazów. W tygodniu pojechałem na cały dzień na jezioro Ełckie - na początku koszyczek z gruntu - ja niewymiarowa płotka , brat ładna płoć i leszczak , potem poszliśmy pospiningować u mnie nic ,a brat niewymiarowy szczupak :neutral: Na Mazury to tylko odpocząć a nie na ryby :idea: Pozdrawiam.