Skocz do zawartości
Dragon

Mój pierwszy zestaw Spiningowy

t555

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich pierwszy raz na tym forum :mrgreen:

Jeżeli wątek nie jest we właściwym dziale, to proszę o przeniesienie.

Ponieważ zaczynam dopiero przygodę z wędkowaniem, proszę doświadczonych speców o pomoc przy konfigurowaniu sprzętu do spiningowania, jak również o wyrozumiałość za ewentualne gafy.

Będzie to mój pierwszy sprzęt, więc Wasza pomoc jest niezbędna.Będę łowił głównie z łódki na zalewie i jeziorze "nastawiam" się na średniego(może większego :mysli: ) szczupaka i okonia.Do połowu używać będę obrotówek, blaszek, woblerów i gumek.Po prześledzeniu wielu wątków forum(w głowie robi się spory mętlik) trzeba by zacząć od doboru siły wyrzutowej wędziska- wybór padł na taki ewentualnie sprzęt:

Myślę o stosowaniu plecionki Plecionka POWER PRO żółta fluo 0,19mm 135m .

Jeżeli chodzi o zakres środków przeznaczonych na wędzisko i kołowrotek to około 350zł.

Wędziska podzieliłem na grupę tańszą:

1) Daiwa Sweepfire Spinning 2.40m 10-40g

2) Wędka Daiwa SWEEPFIRE JIGGERSPINN. 2,7m 8-35g

3) DAIWA SWEEPFIRE 270 10-30g

4) WĘDKA DAIWA EXCELER SEATROUT 3.10m 10-40g

5) Wędka Konger Virago VS Zander 285 / 35g

i grupę droższą:

6) Wędka DRAGON Mystery Turbo Spinn 2.4m/35g

7) Dragon EXPRESS JIG 2,75m 7-30g

8 SPINNING DRAGON MILLENIUM HD POWER JIG 240cm 5-25g

9) Dragon EXPRESS JIG 2,70m 10-35g

Prosiłbym o wskazanie po jednym wędzisku z obu grup (tańsza/droższa)

Czas na kołowrotki:

grupa tańsza:

1) Kołowrotek Spro Passion 740 FD

2) Mistrall Space Master FD - 20

3) Kołowrotek SPRO Passion RD 640

grupa droższa:

4) KOŁOWROTEK WĘDKARSKI SHIMANO NEXAVE 2500 RC TYLNY

5) KOŁOWROTEK TEAM DRAGON FD1225iST

Prosiłbym o wskazanie po jednym kołowrotku z obu grup (tańsza/droższa)

i jeszcze takie dwie ciekawostki

1) Niskoprofilowy multiplikator OKUMA TYCIR BAITCASTER 200LX

2) Multiplikator OKUMA FINA BAITCASTER 250LX.

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.Proszę również o polecenie jakich przepon używać.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc i odpowiedź. Pozdrawiam !

• 2 weeks later...
przynęty na klenia   Dragon

Kołowrotek to Spro passion 740FD mam go i działa lux (jak za ta kase). Ostatnio szczupak 85cm wytargany na tym kołowrotku.

Wędka

Catana Spinning CX 240 ML

Moim zdaniem C.W. wędek masz za dużą i grubość plecionki też za duża, 0,16mm wystarczy w zupełności.

Przeczytaj moją recenzje Konger Crossmaxx 7-25g. Za 70zl powinieneś wyhaczyć do tego droższy kołowrotek, Spro Red Arc? Ryobi Zauber? Ryobi Arctica (mam wersje 4000 na pletce Power Pro i jestem mega zadowolony). Może też być Spro Passion choć ja używam go do matchówki (ze szpula matchową). Do tego pletka Power Pro 0,19 i masz moim zdaniem fajny sprzęcik. Ja już kijem łowie 3 rok i nawet nie myśle o jego wymianie, co więcej po wymianie kołowrotka i spróbowania pletki nie potrzeba mi niczego wiecej do spina, pozdrawiam ;)

Za 350zł nic rewelacyjnego nie złozysz, przy takim zakresie finansowym trzeba tańszą wędke wybrac i lepszy kołowrotek, wędkaw granicach 100-150zł Ci na pierwsze lata wystarczy, do nauki napewno, kołowrotek w granicach 180zł też Ci wystarczy na pierwsze 2,3 lata później mozesz mysleć o czymś poważniejszym.

Co do sprzętu nie będe się wypowiadał bo słabo znam standardy sprzetu w takich granicach finansowych, dobrze się zastanów czy plecionka to dobry pomysł... bo moim zdaniem na polskie łowiska gdzie ryby nie osiągają gigantycznych rozmiarów to bez sensu, a weź pod uwage że nie tylko na jeziorzę będziesz łowił napewno będą okazje wyprawy nad rzeke jakąś mniejszą itd a do tego plecionka się kompletnie nie nadaje.

Zdecydowanie przyjemniej łowi się ryby na delikatniejszym sprzęcie niż na jakimś sztywnym dragu z plecionką.

t555, ze wzgledu ze to ma byc wedka uniwersalna plece ci wedeczke Mistrall Aqua spin na łódke 2,4 m powinien wystrczyc i cw do 30 g jest to swietny kij szczupakowy i nada sie na okonie bo jest naprawde czuły ... nie puszcza ryb ma swietna akcje !! Warty wybór do przemyslenia jak na pierwszy spining !

A kolega byq44, ma racje co do tego kołowrotka jest naprawde solidny jak za ta kase ... wychodzi razem jakies 300 zł , wiec masz jeszcze 50 na plecionke i kup ja ciensza :!::lol: 0.12 w zupełnosci wystarczy !

pozdrawiam i obejrzyj sobie kijek na internecie bo warty jest uwagi

dobrze się zastanów czy plecionka to dobry pomysł... bo moim zdaniem na polskie łowiska gdzie ryby nie osiągają gigantycznych rozmiarów to bez sensu, a weź pod uwage że nie tylko na jeziorzę będziesz łowił napewno będą okazje wyprawy nad rzeke jakąś mniejszą itd a do tego plecionka się kompletnie nie nadaje.

Co ma plecionka do gigantycznych rozmiarów ryb (w odniesieniu do średniego spinningu)? Dlaczego plecionka nie nadaje sie na rzeke?

Zdecydowanie przyjemniej łowi się ryby na delikatniejszym sprzęcie niż na jakimś sztywnym dragu z plecionką.

Sztywnym drągu z plecionką? Czyli na 1 wedke spinningową polecasz mu paprocha? Gość zaczyna łowić i ma na delikatnym sprzęcie targać szczupaki? Mi sie zawsze wydawało, że "sztywny drąg" wybacza więcej błędów.

Po mojemu robisz koledze niepotrzebne zamieszanie, najpierw wyjaśnij o co Ci dokładnie chodzi bo nie bardzo rozumiem Twoje argumenty...