Xeo Napisano 2 Lipca 2012 Napisano 2 Lipca 2012 Hej Wszystkim, W połowie Lipca wybieram się na długo oczekiwany urlop. Kierunek jaki w tym roku obrałem to właśnie Jezioro Staw Płociczno na Suwalszczyźnie. Czy ktoś może mi przybliżyć jakie tam panują warunki i na co mogę liczyć na tym jeziorze? Z uwagi na fakt, że nad tym jeziorem znajduje się pole namiotowe będzie ono głównym miejscem moich połowów, choć na pewno wybiorę się również na Wigry Mapę batymetryczną (dla chętnych załączam ) znalazłem co jeszcze na pewno zweryfikuję sondą ale będę wdzięczny za wszelkie opinie na temat tego łowiska. Cytuj
ptja Napisano 19 Grudnia 2012 Napisano 19 Grudnia 2012 Co prawda nie pomogę na tym urlopie, ale może się przyda garść informacji od nie wędkującego płetwonurka: - jeziorko ma bardzo czystą i przejrzystą wodę, ponoć 3 zasilające je źródła potrafią wymienić całą w 4,5 dnia (choć czasem w głębszych miejscach widoczność mocno spada) - jest płytko oprócz kilku przegłębień - prawie całe dno jest pokryte roślinnością, wyjątkiem są te głębsze "leje" - większe ryby zazwyczaj stoją na brzegach tych "lejów" - widziałem szczupaki, okonie, płocie (albo wzdręgi?), węgorze i raki, a słyszałem też, że są sumy Jeden niewymiarowy szczupaczek (ale może już podrósł ): i rak A przy okazji pytanie: kto jest uprawniony do rybactwa na tym jeziorze (tzn. kto sprzedaje zezwolenia na amatorski połów ryb)? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi