nestor Napisano 2 Lipca 2012 Share Napisano 2 Lipca 2012 Witam, po raz pierwszy postanowiłem spróbować nęcenia grochem i zakupiłem kilka kg grochu w całości na rynku. Jednak nie znając się na tym kompletnie kupiłem groch łuskany. Są to całe ziarna (takie żółte piłeczki) ale jak zalałem wodą to się rozpadają na połówki (lub wykazują symptomy wskazujące na to, że za chwile się rozpadną). Jako, że zakupiłem sporą ilość to chcę go mimo wszystko zastosować do kilkudniowego nęcenia i późniejszego zakładania na haczyk. Teraz mam prośbę do osób zorientowanych w temacie... Gdzieś na jakimś forum przeczytałem, że połówek się nie gotuje...jak więc mam przygotować ten groch aby nadawał się do nęcenia i zakładania na haczyk? Obecnie groch jest zalany wodą i rano miałem zamiar go ugotować tylko nie wiem czy w tej postaci należy to robić tak jak przy grochu niełuskanym. Czy przygotowany groch mogę zamrozić aby później go użyć czy lepiej przechowywać go w inny sposób? Będę wdzięczny za każdą pomoc, Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 3 Lipca 2012 Share Napisano 3 Lipca 2012 Jako, że zakupiłem sporą ilość to chcę go mimo wszystko zastosować do kilkudniowego nęcenia i późniejszego zakładania na haczyk. Nęcić owszem możesz na haczyk nie uda ci się tego założyć ,lub wręcz bardzo trudno.Groch musi posiadać skorupkę ,vel łupinkę .Gdzieś na jakimś forum przeczytałem, że połówek się nie gotuje...jak więc mam przygotować ten groch aby nadawał się do nęcenia i zakładania na haczyk? Ten co to pisał nie zna istoty nęcenia i trawienia pokarmu przez ryby[pominę ten aspekt bredni wędkarskich],owszem ryby można przyzwyczaić do surowego grochu ,ale jaki to ma sęs jak ryba żeruje raz w tygodniu i to nie wiadomo w który dzień ,trzeba doprowadzić do takiego stanu aby po przez nęcenie ryby żerowały codziennie .Jednym z działań jest wstępne przygotowanie zanęty aby ryby trawiły go szybko ,dlatego ziarna poddaje się np moczeniu czy gotowaniu.Co do omawianego grochu musowo go wstępnie namoczyć i podgotować ,ale bardzo krótko ,czasu nie podam trzeba to wstępnie ustalić na małych dawkach. Co zatem na haczyk ,ano zostaje zakup 1kg grochu nie łuskanego ,cena grochu nie jest zbyt wygórowana aby stanowiła problem ,groch nadaje się do zamrażania ,natomiast ostrzegam przed zbytnio długim okresem takiego stanu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nestor Napisano 3 Lipca 2012 Autor Share Napisano 3 Lipca 2012 Dzięki Ci maniek za wyczerpującą odpowiedź. Pkt. dla Ciebie i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.