Sharkoo Napisano 4 Października 2013 Share Napisano 4 Października 2013 tak jak zaznaczyłeś to masz wody SUM. Na stronie OIRM masz też dokładną mapę tak jak wyżej napisał kolega. jest tam też alfabetyczny wykaz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kochan Napisano 4 Października 2013 Share Napisano 4 Października 2013 Kolego, mapy tam żadnej nie widzę Jedynie rozpiskę jakie wody, jeżeli taka mapa jest to proszę podeślij mi linka. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kochan Napisano 5 Października 2013 Share Napisano 5 Października 2013 Byłem dzisiaj w tylu miejscach i masakra. Albo mała woda i w dodatku zarośnięte albo zarośnięte albo zagrodzone i tyle. Macie jakieś miejscówki do połapania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maydan Napisano 5 Października 2013 Share Napisano 5 Października 2013 A za jaką rybą jeździłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kochan Napisano 5 Października 2013 Share Napisano 5 Października 2013 Kolego latałem za szczupakiem/sandaczem. Byłem pod mostem cłowym, niestety płytko i trochę ludzi było, później pojechałem na przestrzenną zarośnięte i płytko. Wróciłem się i na gdańskiej naprzeciwko zarządu portu troszkę porzucałem. Niestety marne wyniki. Jestem trochę załamany bo wody ogrom ale jest większość niedostępna. Jutro przymierzam się na wałach trochę porzucać i jechać w stronę gocławia a dokładnie w rejony ulicy "stołczyńska" bo widzę, że tamte brzegi są jakoś dostępne na mapie. przy okazji szukam też terenu do połowu na grunt/spławik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maydan Napisano 5 Października 2013 Share Napisano 5 Października 2013 Są miejsca na wodach SUM gdzie można połapać sandacze i szczupaki ale nikt na forum Ci o tym nie napisze z powodu takiego jak np. że to forum jest otwarte i każdy może sobie zobaczyć o czym piszemy... Mogę cie podpowiedzieć, że okolice Polic, Wały Chrobrego, Kanał Parnicki, w określonych porach są dobrymi łowiskami na te ryby. A z gruntu lubię jeździć na Kanał Parnicki ze względy na bardzo dobry dojazd i całkiem głębokie wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kochan Napisano 6 Października 2013 Share Napisano 6 Października 2013 OK, Maydan ale jak wejść na te porty? Wszędzie strażnicy i podejrzewam niechętnie wpuszczają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sharkoo Napisano 6 Października 2013 Share Napisano 6 Października 2013 Kolego, mapy tam żadnej nie widzę Jedynie rozpiskę jakie wody, jeżeli taka mapa jest to proszę podeślij mi linka. Pozdrawiam ! wszedłem i musze przeprosić bo faktycznie jest tylko wykaz. Gdzieś mi się ta mapka kiedyś przewinęła przez oczy. Jak tylko ją odnajdę to podeślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kochan Napisano 6 Października 2013 Share Napisano 6 Października 2013 OK, dziś również byłem w kilku miejscach. Rano na basenie wartyn a spin, niestety nic to samo ok. godz. 15-16. Dobrze że miałem teleskop ze spławikiem i on uratował całą sytuację bo do domu wróciłem z płoteczkami i krasnopiórami. Woda niestety na odrze również mała. Jutro rano ok.6-7 także uderzam ze spinem i może w końcu się coś trafi. Tym razem na Kanał Dębicki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk1234 Napisano 8 Października 2013 Share Napisano 8 Października 2013 Na Kanale Dębickim całkowity zakaz połowy jakby co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kochan Napisano 8 Października 2013 Share Napisano 8 Października 2013 Zgadza się pytałem ochroniarzy i potwierdzili. A poza tym znaki zakazów powstawianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brodzic Napisano 28 Listopada 2014 Share Napisano 28 Listopada 2014 przed chwilą dostałem cynk że na porcie jachtowym płocie morskie mucą wiadrami na 2 haczyki to chyba jest na ul. światowida Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mpruszek Napisano 15 Grudnia 2014 Share Napisano 15 Grudnia 2014 czy można na wodach SUM - spiningować po 1 stycznia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fix-bud Napisano 15 Grudnia 2014 Share Napisano 15 Grudnia 2014 Można kolego machać spinem... Pozdrawiam i połam kija,nie na nodze,na rybie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mpruszek Napisano 16 Grudnia 2014 Share Napisano 16 Grudnia 2014 Nie znalazłem w rozporządzeniach żadnego ograniczenia co do spiningowania, ale słyszałem opinie wśród wędkarzy, że można tylko łowić na grunt, spławik, żywca, natomiast na spin nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sq1gym Napisano 16 Grudnia 2014 Share Napisano 16 Grudnia 2014 Spinningować nie można od 1 stycznia do 30 kwietnia w niektórych rejonach obwodu nr 5 na wodach PZW (pzw tabela składek na 2015 i przepisy dodatkowe strona 4, punkt 11). Na wodach administrowanych przez urząd morski nie ma takiego zakazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kochan Napisano 10 Stycznia 2015 Share Napisano 10 Stycznia 2015 Wystarczy się przejść do Akademika Morskiej i jest mapka z informacjami w jakich rejonach i w jakim czasie jest zakaz połowu danych ryb ( można to podciągnąć pod zakaz spiningowania ) tu mapka Mapka Wody Morskie Szczecin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sgk19 Napisano 13 Stycznia 2015 Share Napisano 13 Stycznia 2015 Kol. Kochan, to jest mapka obwodów ochronnych. O szczegółach można poczytać: poz.1436 Zarządzenie nr 3 Okręgowego Inspektora Rybołówstwa Morskiego w Szczecinie z dnia 20 października 2004 r. w sprawie obwodów ochronnych oraz szczegółowych warunków prowadzenia w nich połowów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adoros Napisano 15 Stycznia 2015 Share Napisano 15 Stycznia 2015 Czy był ktoś ostatnio na rybach ? Coś się dzieje, bierze coś ? Zastanawiam się, czy jest sens się wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k@li111 Napisano 18 Lutego 2015 Share Napisano 18 Lutego 2015 Hej, obilo mi sie o uszy że "na dniach" ma być masakryczna podwyzka ceny pozwolenia na wody SUM( 160-180zł), słyszał ktoś coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konfucjusz Napisano 18 Lutego 2015 Share Napisano 18 Lutego 2015 też tak słyszałem ponoć ustawa już podpisana przez Prezydenta ale jakoś nie mogę dotrzeć do źródła - niby 180 za łowienie z brzegu i 3000 z łódki..... jakoś nie chce mi się w to wierzyć... jeszcze poszukam z facebooka jakis armator się wypowiada "Uwaga wędkarze!!! Może przedstawię się wreszcie: Jestem Prezesem Stowarzyszenia Armatorów Jachtów Komercyjno-Sportowych SAJKS z siedzibą w Kołobrzegu. Walczymy jako Stowarzyszenie z nową ustawą o Rybołówstwie. Chcemy jej nowelizacji bo jest dla nas zła. Napisano coś o nas bez nas. Jestem po spotkaniu z przedstawicielem rządu. Niestety Minister nie przyjechał przysłał Dyrektora Departamentu Rybołówstwa. Udało się osiągnąć porozumienie i wracamy do prac nad projektami rozporządzeń do ustawy i nowelizacji samej ustawy. Została napisana o nas bez nas. Ja muszę walczyć na dwie strony. Jako wędkarz i jako armator. Walczę też w imieniu właścicieli prywatnych łódek wędkujących rekreacyjnie w morzu. Moja rada: Wykupcie w trybie bardzo pilnym/max 2 tygodnie/ pozwolenia na wędkowanie w morzu wg starych cenie-49zł. Będą one ważne przez cały rok. Spokojnie wędkujecie na morzu z łódek czy brzegu, a my mamy czas na dokonanie poprawek. Będę informował Was na bieżąco. Pozdrawiam" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sq1gym Napisano 18 Lutego 2015 Share Napisano 18 Lutego 2015 Weszła w życie nowa ustawa o rybołówstwie morskim. http://orka.sejm.gov.pl/opinie7.nsf/nazwa/2919_u/$file/2919_u.pdf Nie ma jeszcze do niej przepisów wykonawczych. Opłata za wędkowanie rekraacyjne na wodach morskich z brzegu nie będzie mogła być wyższa niż 1/20 średniego wynagrodzenia, czyli obecnie około 180 zł. (Art. 95 Ustawy) Opłata za łowienie z jednostki pływającej 3000 zł. Tyle że nie jest jasno sprecyzowane czy dotyczy to tylko armatorów zabierających wędkarzy, czy także samych wędkarzy łowiących rekraacyjnie z łódki na wodach morskich. (Art. 134 Ustawy) Trzeba poczekać na przepisy wykonawcze i interpretację, tyle że wtedy będzie za późno na kupno zezwoleń po starych cenach. Pewnie pójdą po rozum do głowy i doprecyzują przepisy dla łódek, tyle, że pewnie ze dwa sezony będą w plecy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sq1gym Napisano 20 Lutego 2015 Share Napisano 20 Lutego 2015 W Wędkarskim Świecie 3/2015 na stronie 88 jest artykuł dotyczący interpretacji tej ustawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k@li111 Napisano 4 Marca 2015 Share Napisano 4 Marca 2015 No i stało się, 190zł od dziś.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baju Napisano 4 Marca 2015 Share Napisano 4 Marca 2015 Wysokość opłat od marca 2015: 1. NA OKRES 1 TYGODNIA - 37,83 zł 2. NA OKRES 1 MIESIĄCA - 75,67 zł 3. NA OKRES 12 MIESIĘCY - 189,17 zł: - opłata ulgowa - BRAK możliwości skorzystania ze zniżek są to stawki ustalone w/g najnowszej ustawy, i sądzę że docelowo będą niższe, a ich ostateczna wysokość określona będzie w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które jest w opracowaniu, tam też będą podane zniżki m.inn. dla emerytów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi