Krzycho Wędkarz Napisano 28 Sierpnia 2006 Napisano 28 Sierpnia 2006 W jakiej odległości między haczykiem a spławikiem (nie wiążę przyponu) Należy rozmieścić ciężarki ???
Justyna:) Napisano 28 Sierpnia 2006 Napisano 28 Sierpnia 2006 Rozmieszczenie ciężąrków zależy od łowiska, żerowania ryb itp. Co to znaczy ,,nie wiąże przyponu'' ?? Chcesz powiedzieć że niestosujesz wogóle przyponu ?? jeżeli tak to powiem ci tyle że dajmy przykładowo weźmie ci większa ryba, albo będziesz miał zaczep i co ?? zerwie ci wiekszośc żyłki głównej i lipa... przypon zawsze musi być trochę ,,cieńszy'' ( o mniejszej średnicy) ponieważ w takich sytuacjach to on cie ratuje i jako pierwszy się zrywa ... Jeżeli ci się przypon zerwie to zawsze może założyć nowy...a przy głównej żyłce to powoli powoli i stracisz większość żyłki...naprawdę dobrze ci radzę jeżeli nie używasz przyponów to zacznij..ułatwi ci to wędkowanie a co do śrucinek to spróbuj może tak : dwie pierwsze jakie masz zsuń razem, następna (jedną) daj w odległości jakiejś 10cm od tych dwóch pierwszych i te następne jakie będziesz miał w takich samych odległościach czyli każda od siebie 10cm.......ostatnia ma być nad przypnem czyli nad tym łączeniem żyłka główna i przypon Nio to tyle pozdrawiam i życzę sukcesów
Krzycho Wędkarz Napisano 29 Sierpnia 2006 Autor Napisano 29 Sierpnia 2006 Dzięki. Przekonałaś mnie. Będe wiązał przypon.
Krzycho Wędkarz Napisano 29 Sierpnia 2006 Autor Napisano 29 Sierpnia 2006 Ale jak zawiążę przypon np 30cm, to jak nie będzie na nim śruciny, to nie bede widział delikatnych brań? Moge zacisnąć mały ciężarek na przyponie zaraz przy haczyku?
dawid520 Napisano 29 Sierpnia 2006 Napisano 29 Sierpnia 2006 Przypon jest najcieńszy ponieważ jego ma niezauwazyć ryba, on ma sie swobodnie poruszać w nurcie rzeki lub w jeziorze, nigdy nie daje na przypon ciężarka !!! A przypon nie powinien być dłuższy niż odległość od łaczenia przyponu z zyłką główną, do ciężarka ustawionego najwyzej..... To jest moje zdanie na ten temat....a i jeszcze jedno wiąż przypon jak najbardziej, to jest podstawa !!!
Krzycho Wędkarz Napisano 29 Sierpnia 2006 Autor Napisano 29 Sierpnia 2006 Kupiłem dziś żyłke 12 na przypon.
Justyna:) Napisano 29 Sierpnia 2006 Napisano 29 Sierpnia 2006 dawid520 zgadzam się z tobą że na przypon na wody stojące śrucinki się nie daje.... ale na wody bierzące jak najbardziej co do długości przyponu na wody stojące ja stosuję 25cm do 22cm te są moim zdaniem idealne jak na wodę stojącą z mojego doświadczenia (z zawodów ) wiem że praktycznie na każdej wodzie stojącej na płocie idealny zestaw powinien być lekko przegruntowany (ok od 5cm do 2cm) czasem zdaża się że biorą nad gruntem, ale to rzadkość.... rybeńki są cfane więc po zanużeniu spławika odczekuję kilka sekund (odliczam sobie do 3-5 sekund) i zacinam i rybka jest pewna jeżeli zatnę zaraz po zanużeniu spławika mam twz. PUSTE BRANIE uważam że rybki jakdyby,,smakują'' co mają dobrego na haku, a dopiero później połykają jeżeli chcesz to wypróbuj mój sposób Pozdrawiam papapatki:)
dawid520 Napisano 30 Sierpnia 2006 Napisano 30 Sierpnia 2006 No widzisz Justynko A ja zawsze wędkuje tak, że przynęte mam 10 cm nad gruntem i wygrywam zawody A co do dawania śrucinki na przypon przy wodach bierzących to sie z Tobą nie sprzeczam bo mało łowie na rzekach Jednak Twój sposób może okazać się również dobry Wypróbuje Mam 2 września zawody "Zakończenie sezonu" Trzymajcie kciuki
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.