Igorpl Napisano 24 Lipca 2012 Share Napisano 24 Lipca 2012 Witam.Mam pytanie.Przymierzam się do kupienia nowego kołowrotka a co za tym idzie nową żyłkę lub plecionkę.Właśnie tu mam problem.Co lepiej kupić?Nastawiam się na szczupaki.Głównie łowić będę gumami-kopyta.Łowić będę na wodzie stojącej.Kolor wody raczej nie jest przejrzysty jest taki jak by to określić (zielony).Myślałem nad plecionką Power Pro 0,10 zielona.Jeszcze pytanie ile metrów jej kupić mniej i zrobić podkład tylko z czego i jak czy zapełnić cały kołowrotek samą plecionką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pagori Napisano 24 Lipca 2012 Share Napisano 24 Lipca 2012 Zależy od łowiska , jeżeli nie ma zaczepów a Ty masz wprawną ręke do celnych rzutów to wystarczy nawinąć zyłkę , wystarczy 0.24. W innych przypadkach polecam plecionke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Igorpl Napisano 24 Lipca 2012 Autor Share Napisano 24 Lipca 2012 Możecie powiedzieć co jednak będzie lepsze dodam że kijek który mam Mistrall Prince 2,70 10-30 c.w nie jest zbyt czuł jest z kompozytów węglowych.Jeżeli plecionka to jaki rozmiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pagori Napisano 25 Lipca 2012 Share Napisano 25 Lipca 2012 Lepsza jest napewno plecionka , jej wadą jest cena. 0,15 w zupełności wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tubear Napisano 26 Lipca 2012 Share Napisano 26 Lipca 2012 Ja na początek polecam żyłkę 0,25mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tedi Napisano 25 Sierpnia 2012 Share Napisano 25 Sierpnia 2012 Witam, Mam "rozdwojenie jaźni" czytając spory co lepsze, jednak mam obecnie ten właśnie problem z doborem linki na nowy sezon. Postaram się możliwie dokładnie opisać czym, co i w jakich warunkach będę łowił i chciałbym otrzymać pomoc w wyborze od bardziej doświadczonych kolegów Nastawiam się głównie na szczupaki w wielkości max 45-60cm niestety tylko takie u mnie pływają. Dodam, że nigdy nie łowiłem plecionkami, spinem "zajmuję" się od niedawna. Sprzęt jaki posiadam to: Kołowrotek: Spro Passion 730 FD Kij: Konger Tiger Cross Maxx 7-25 cw Przynęty jakimi będę łowił to generalnie obrotówki, gumy na główkach do 10g, no i oczywiści wahadła. Wędkował będę tylko i wyłącznie na zbiornikach na głębokościach, które oscylują w granicach 1-2,5m Sprzęt skompletowany, przynęty są, ostatnią kwestią pozostaje dobór odpowiedniej linki. Zastanawiam się co będzie dla mnie najlepszym wyborem żyłka czy plecionka? Dziękuję z góry za wszelkie wskazówki i wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qazqq2 Napisano 25 Sierpnia 2012 Share Napisano 25 Sierpnia 2012 dragon millenium szczupak 0.25 mm ( żyłka ) przy takich gabarytach ryb bez sensu jest łowić plecionką pozatym nie kazdy kij jest do niej przystosowany.....plecionką mozna narobic sporo szkod w sprzecie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk96xd Napisano 25 Sierpnia 2012 Share Napisano 25 Sierpnia 2012 i skoro piszesz ze spinem zajmujesz sie od niedawna lepiej żyłke bo wybacza więcej błedów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barsliw Napisano 27 Sierpnia 2012 Share Napisano 27 Sierpnia 2012 Ja bym się sklanial ku plecionce. Ma ona w zasadzie jedna wadę. Dobra kosztuje naprawdę spora kasę. Jednak daje o wiele lepsze czucie przynęty, zapewnia komfort w przypadku zaczepu. Jako, że jest z założenia ciensza należy czymś szpule wypełnić. I oczywiście być czujnym na splatania, które na pewno się zdarza. A może wybierzesz się na jakąś rzekę i tam już zaczepy są na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk96xd Napisano 27 Sierpnia 2012 Share Napisano 27 Sierpnia 2012 plecionka może i daje lepsze czucie przynęty jednak nie jest tak uniwersalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezar80 Napisano 28 Sierpnia 2012 Share Napisano 28 Sierpnia 2012 Jeśli na szczupaka bierz plecionkę, każdy strzał, przytrzymanie czuć. W twoim przypadku tak ok 0.15 spełni zadanie. Jak dobra to nic się nie plącze, szybciej żyłkę poplączesz. Od 2 lat na szczupłego stosuje tylko plecionkę i nie narzekam. Z wielu dostępnych na rynku mam swoją ulubioną Daiwa Turnament 0.14. A łowię w tych samych warunkach, na pewno też masz dużo roślinności więc pletka nr1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matador95 Napisano 19 Września 2012 Share Napisano 19 Września 2012 Jesli dobrze rzucasz jestes wprawiony spokojnie zakladaj zylke jesli nie jestes pewnynawin plecionke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert7791 Napisano 26 Września 2012 Share Napisano 26 Września 2012 Witam Wszystkich ! Mam pytanie czy ktoś używa lub miał doczynienie z tą plecionką ? http://allegro.pl/plecionka-power-pro-super-8-slick-0-23mm-zielona-i2639607040.html oraz zna ten sklep? Chciałbym uniknąć zakupu podróbki.. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość lechfor Napisano 26 Września 2012 Share Napisano 26 Września 2012 Plecionka dobra, po co taka gruba ? 0.15 to już kawał sznurka, sklepu nie znam, zawsze kupuję w stacjonarnych. Przy okazji, gdyby komuś przyszła ochota na oszczędzanie i chciał kupić Sufix Fuse - jest jak woskowany kordonek, po 10 wyjazdach postrzępiony, płaski jak tasiemka i skręcający się jak tania żyłka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert7791 Napisano 26 Września 2012 Share Napisano 26 Września 2012 Dzięki za odpowiedż. Jaką grubośc polecacie oraz jaki kolor-łowie na Odrze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi