enduro Napisano 17 Lipca 2007 Napisano 17 Lipca 2007 używam koszyczka i rurki antysplontaniowej, lekko z jednej strony wygiętej. od przyponu ta dłuższa, prosta część rurki, później te zgięcie z koszyczkiem i reszta rurki (krótki kawałek). zestaw plącze mi się raz na kilka-kilkanaście wyjść na ryby, rozplątanie trwa zazwyczaj 10 sekund, nie ma żadnych poskręcanych części. myślę, że to dobry wynik. pozdrawiam.
camel77 Napisano 4 Sierpnia 2007 Napisano 4 Sierpnia 2007 Witam wszystkich po dlugiej nieobecnosci Ja najczesciej montowalem dluzsza strona do przyponu. A moze poradzicie ile powinno byc cm mniej wiecej od przyponu do haczyka ? Pozdrawiam
Robal Napisano 4 Sierpnia 2007 Napisano 4 Sierpnia 2007 .A moze poradzicie ile powinno byc cm mniej wiecej od przyponu do haczyka ? Pozdrawiam Chodzi Ci o długość przyponu? Ja używam 50cm, hak nr 6, żyłka 0,18mm, przypon od dluzszej strony, rurka lekko wygieta, a z boku doczepiony za pomoca kretlika koszyczek i stoper tez od strony haczyka.
tomik Napisano 4 Sierpnia 2007 Napisano 4 Sierpnia 2007 A moze poradzicie ile powinno byc cm mniej wiecej od przyponu do haczyka ? Pozdrawiam Jeden z pierwszych tematów na forum: http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=6
wojcik Napisano 15 Czerwca 2008 Napisano 15 Czerwca 2008 prawidłowo zakłada się krótszą stroną w dół czyli w stronę haczyka
maniek Napisano 16 Czerwca 2008 Napisano 16 Czerwca 2008 prawidłowo zakłada się krótszą stroną w dół czyli w stronę haczykaI wszystko się plącze
_barti_ Napisano 16 Czerwca 2008 Napisano 16 Czerwca 2008 prawidłowo zakłada się krótszą stroną w dół czyli w stronę haczykaI wszystko się plącze Święta racja Maniek. Ostatnio na rybkach się pobawiłem i przełożyłem dla testu krótszą w dół i wszystko plątało się niemiłosiernie... tzn haczyk z koszyczkiem... dopiero po zamianie na dłuższą stronę do haczyka odczułem ulgę.
andi64 Napisano 17 Czerwca 2008 Napisano 17 Czerwca 2008 Kiedyś bywałem gościem na Orawie, i od nich podpatrzyłem że trzeba długim w dół
-PuS- Napisano 18 Czerwca 2008 Napisano 18 Czerwca 2008 Tylko długim w dół! Inaczej to nieporozumienie. Przypon około 20 -30 cm i płynny rzut. I nic się nie plącze. Pozdrawiam
maku Napisano 22 Czerwca 2008 Napisano 22 Czerwca 2008 u mnie wyglada to tak: rurka ze sprezyna dluzszy w kierunku przyponu co rzut splatane mozliwe ze powodem byla juz dosc popkrecona zylka przyponu robilem test bo standardowoo lowie ze sprezyna przy przyponie
atam23 Napisano 24 Czerwca 2008 Napisano 24 Czerwca 2008 maku, W temacie chodziło o rurkę i koszyk a nie o sprężynę przy sprężynie rzeczą oczywistą jest iż powinna być krótszym do dołu
madi Napisano 24 Czerwca 2008 Napisano 24 Czerwca 2008 prawidłowo zakłada się krótszą stroną w dół czyli w stronę haczykaI wszystko się plącze No pięknie, mój zestaw gruntowy właśnie tak wygląda - krótszą częścią w dół czyli w stronę haczyka (i tak od zawsze) i jakoś mi się nie plącze Proszę mnie tylko nie wyzwać od fachury
maniek Napisano 24 Czerwca 2008 Napisano 24 Czerwca 2008 Proszę mnie tylko nie wyzwać od fachurAle niestety tak jest ,jak dobry fachura to i bez rurki sobie poradzi
madi Napisano 24 Czerwca 2008 Napisano 24 Czerwca 2008 Proszę mnie tylko nie wyzwać od fachurAle niestety tak jest ,jak dobry fachura to i bez rurki sobie poradzi Wiesz, coś w tym na pewno jest
Gość DareczeK Napisano 26 Czerwca 2008 Napisano 26 Czerwca 2008 a montuje dłuższym końcem w stronę haczyka To dobrze robisz , bo tak powinno sie zakładać
Kubiak Napisano 26 Czerwca 2008 Napisano 26 Czerwca 2008 To dobrze robisz , bo tak powinno sie zakładać Jak tylko zamontowałem dłuższym końcem w strone haczyka to wszystko się poplątało
kyrtap Napisano 4 Lipca 2008 Napisano 4 Lipca 2008 To dobrze robisz , bo tak powinno sie zakładać Jak tylko zamontowałem dłuższym końcem w strone haczyka to wszystko się poplątało Teraz to już sie wszystko poplątało
daTeo00 Napisano 5 Lipca 2008 Napisano 5 Lipca 2008 Łowiłem kiedyś zestawem z rurką antysplątaniową.. ale jeśli założymy na hak kukurydzę, czy jak ktoś wpadnie na pomysł kukurydzę+pinkę lub biały tragedia murowana, wszystko pięknie się poplącze, a to tylko kwestia czasu.. Ale jeśli łowiłem już z rurką montowałem ją dłuższym końcem w stronę haka, tak aby była minimalnie dłuższa od koszyczka zamontowanego na krętliku oczywiście wtedy tak przy wyrzucie jak i ściąganiu zestawu nie było problemu.. Teraz łowię tak jak robię to w spinningu, zwykły zestaw z bocznym trokiem, ja krótszym końcu koszyczek na dłuższym haczyk bez przyponu zawiązanego bezpośrednio na żyłce, dlatego też można zrobić przypon strzałowy z cieńszej żyłki, ale nie przesadzajmy wtedy z wagą koszyczka, bo ja łowię na koszyczki maxymalnie 10g.... zestawami takimi można łowić bez większych problemów, że się poplączą, czy będą powodować skręcenie żyłki, zwłaszcza iż przed zestawem można zamontować krętlik i kłopoty z głowy.. Pozdrawiam i życzę połamania kija..
daTeo00 Napisano 5 Lipca 2008 Napisano 5 Lipca 2008 Zapominałem dodać iż przy łowieniu bocznym troczkiem długość troka z koszyczkiem stosuję raczej standardowy tj. 18-25 cm... jeśli chodzi o kwestię brań, im delikatniejsze brania tym trok z hakiem się wydłuża, oczywiście w granicach rozsądku tj. maksymalnie 40-50 cm.. Po zarzuceniu zestawu z koszyczkiem ( nie stosować zbitej zanęty, najlepiej dorzucić trochę kukurydzy, grochu, lub pinki, czy kastersa wtedy będzie to powodowało pracę zanęty i pięknie wypadnie z koszyczka przy pociągnięciu zestawu, a nie uderzeniu w powierzchnię wody) gdy zestaw opadnie odczekujemy chwile, aby zanęta nasiąkła, wykonujemy 1-2 płynne obroty korbką kołowrotka i została tylko cierpliwość w oczekiwaniu na brania.. a jakież owe brania są piękne, zazwyczaj zdecydowane.. a to że będą gwarantuje..
korek Napisano 9 Lipca 2008 Napisano 9 Lipca 2008 Ja po prostu nie zwracam uwagi jak zakładam, założę krótszym dobrze założę dłuższym też dobrze.
skrzynka Napisano 16 Sierpnia 2008 Napisano 16 Sierpnia 2008 długą do haczyka i nic się nie plącze weż zastosuj dłuższą rurkę będzie lepiej
Gość Napisano 1 Września 2008 Napisano 1 Września 2008 ja zakładam rurkę wygiętą z kolankiem dłuższą częścią w górę żyłki zagięciem w stronę końca żyłki i haczyka, między haczyk a rurkę stoperek oczywiście nad supełkiem łączącym żyłkę główną z przyponem, na kolanku mocuję na agrafkę koszyk zanętowy i wszystko gotowe, przyponem z haczykiem rzecz jasna ciutkę cienszym od żyłki głównej i długości około 20-30 cm
maciek1194 Napisano 25 Lipca 2009 Napisano 25 Lipca 2009 Witam wszystkich! Jestem nowy na tym forum,także witam wszytskich . Mam pewne pytanie. Zaczełem moją przygode z "gruntem" i mam z tym mały kłopot. Zakupiłem całe wyposazenie (spręzyny,kretliki,przypony,syganlizatory etc.) jednak z wielu rysunków wynika że potrzebna jest długa rurka,której takiej nie posiadam. Jest to wazny element zestawu? A druga sprawa jest taka. jak obciążyć spreżynę zanętową? Zwykłą sruciną?? Pozdrawiam Wszystkich
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.