Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
dziwi mnie natomiast brak zupełny protestów wszelkiej maści obrońców polskich gatunków ,przecież wiadomo powszechnie że jesiotry ostronos pochodzą z Kanady i materiał rozrodczy właśnie z tamtej fauny "zawleczony".To co karpie wek bo obcy gatunek a jesiotr z Kanady jest cacy.

Maniek, wiem że chcesz się zwrócić do mnie. Myślę, że błądzisz, pomogę ci cytując kawałek artykułu, który wrzuciłeś:

"Wnioski do których doszli badacze nakazują dokonanie zmian we wszystkich książkach o rybach z naszych wód. Zmiany będzie trzeba też wprowadzić w Rozporządzeniu Ministra Środowiska w sprawie ochrony zagrożonych gatunków polskiej fauny. Otóż okazuje się, że legendarny jesiotr, który żył w naszych wodach nie był jesiotrem zachodnim (Acipenser sturio), ale gatunkiem amerykańskim (Acipenser oxyrinchus), zwanym jesiotrem ostronosym [1]. Dowód dla tego poglądu dały próbki tkanek jakie pozyskano z muzealnych eksponatów. Jakie to szczęście, że dla współczesnych badawczy gdzieniegdzie okazy tego gatunku jeszcze przetrwały."

To oznacza, że w rzeczywistości najpospolitszym, rodzimym gatunkiem jesiotra, błędnie notowanym przez naukowców, jako jesiotr zachodni był dotychczas jesiotr ostronosy - to oznacza błąd myślicieli naukowców, a więc błąd człowieka. Oznacza to tyle, że mimo, że jesiotr zachodni zasiedlał kiedyś tam nasze środowisko, ale został wyparty przez jesiotra ostronosego. Stało się to w sposób całkowicie naturalny, związany z ewolucją (nie wiem czy wierzysz) oraz zmianami klimatycznymi. Sposób naturalny wyklucza ingerencję człowieka.

Ingerencja człowieka z kolei oznacza wpuszczanie g*** do wód, w których g*** występować nie powinno.

G*** = karaś srebrzysty, pstrąg potokowy, amur, karpie, piranie, gupiki (ten akwarystyczny i ozdobny gatunek opanował m.in. niektóre miejsca w Czechach).

Maniek - przyznaj szczerze, czy naprawdę nie rozróżniasz naturalnej ewolucji i migracji gatunków od wpuszczania czegokolwiek gdziekolwiek? Czy naprawdę chcesz zrównać naturalną migrację gatunku, który teoretycznie pochodzi z Ameryki do wpuszczania nam srebrnych karasi, karpii, piranii, amurów, tołpyg i innych wynalazków?

Pomijam już fakt, że tego typu grzebanie w historii jest często oparte na spekulacjach. Wiemy póki co tyle, że jesiotr ostronosy występował kiedyś w Ameryce.

Potwierdzono, że kiedyś (1200 lat temu) występował w Europie. Czy mamy dowody, że nie występował wcześniej? Nie. Mamy dowód, że ostatni znaleziony okaz pochodzi właśnie z tego okresu.

Co do naszego równo kochanego i żenującego karpia, wiemy jedno - najdawniejszy znany okaz, został SZTUCZNIE i błędnie przywleczony przez "fascynatów" do europy z ciepłych krajów. To jest różnica tak kolosalna, że nawet trudno mi już coś więcej pisać na ten temat.

Moim zdaniem natura błędów nie popełnia. Nie wiem jednak o istnieniu gdziekolwiek, kiedykolwiek człowieka, który by jakiegokolwiek błędu nie popełnił.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

G*** = karaś srebrzysty, pstrąg potokowy, amur, karpie, piranie, gupiki

Tęczowy, źródlany owszem, potokowy chyba nie, choć w niektórych rzekach owszem, ale to podobnie jak z lipieniem w Sanie. Poza tym zgadzam się z tym co piszesz, wymienione ryby zaśmiecają nasze wody.

Napisano

G*** = karaś srebrzysty, pstrąg potokowy, amur, karpie, piranie, gupiki

Tęczowy, źródlany owszem, potokowy chyba nie, choć w niektórych rzekach owszem, ale to podobnie jak z lipieniem w Sanie. Poza tym zgadzam się z tym co piszesz, wymienione ryby zaśmiecają nasze wody.

Oczywiście masz rację, chodziło mi o pstrągi tęczowe, a nie potokowe.

Napisano
Moim zdaniem natura błędów nie popełnia.

OT.

popełnia :-) tak się zapatruję na chłopców którzy lubią chłopców :-)

Podobnie sprawa wyglada z tymi ktorzy zagladaja innym pod koldre, pewnie sami maja nudne zycie i czyms trzeba sie interesowac.

Jest cos takiego jak ewolucja ktora naturalnie eliminuje osobniki niezdatne do tworzenia nowych pokolen, co dziwne nie zadzialalo.